De deelnemers van de demonstratie verzamelen zich om 13.00 op het Buikslotermeerplein en marcheren dan in anderhalf uur naar het Beursplein. Op beide pleinen zijn er toespraken vanuit de organisators van de optocht, COC en Stichting Op je flikker gehad!?. Op je flikker gehad!? heeft een telefonisch meldpunt waar slachtoffers van discriminatie terechtkunnen voor een luisterend oor. Het 020-nummer is tijdens de demonstratie goed zichtbaar op de spandoeken en borden.

Aanleiding voor de demonstratie is de schokkende dood van de 54-jarige Elbert van de Biezen op 25 augustus van dat jaar. Van de Biezen wordt die dag bij een homo-ontmoetingsplaats in het Vliegenbos zwaar toegetakeld door acht tienerjongens. Hij overleeft de aanval niet. De demonstratie wijst echter op een veel groter probleem. De aanval in het Vliegenbos is slechts één van de vele gevallen van zwaar geweld die Amsterdamse homomannen in de jaren ’80 ervaren. Bij Op je flikker gehad!? zijn ze zich hier zeer van bewust. De stichting, die sinds 1983 bestaat, ontvangt gemiddeld twee keer per week meldingen van ernstige mishandeling.

De hulplijn is elke woensdag en zondag geopend van 20.00 tot middernacht en wordt bemand door vrijwilligers. Op deze manier probeert de stichting gegevens te verzamelen over fysiek en mentaal geweld tegen homoseksuelen en tegelijkertijd hulp te bieden. ‘We luisteren en proberen zaken op te lossen met ons eigen boerenverstand’, aldus een medewerker van de lijn. Zo probeert de stichting deze mannen in moeilijke omstandigheden een veilige plek te bieden, al is het maar via het publieke telefoonnet.