Op 17 mei 1920 begon de KLM vanaf Schiphol een geregelde commerciële dienst op Londen voor passagiers en post. De eerste vlucht was met een gehuurde De Havilland DH.16 (met registratie G-EALU), gevlogen door een Engelse piloot. De dubbeldekker was in feite een verbouwde lichte bommenwerper, met plaats voor vier passagiers. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën was in oktober opgericht door luitenant-vlieger Albert Plesman. Het militaire vliegveldje Schiphol werd de uitvalsbasis.

Die dag in mei stond in het gras van de Haarlemmermeerpolder een plechtig gezelschapje bijeen rond het eerste stapeltje post en pakketjes dat uit Londen was gearriveerd. Die eerste vlucht was de eerste stap naar de toekomst van Schiphol zoals we de luchthaven nu kennen: de derde van Europa qua passagiersaantal (2017). Het groepje heren is zichtbaar van verwachting.

We zien Albert Plesman (zesde van links, met bolhoed) en burgemeester Willem de Vlugt (midden, met licht pak, wandelstok en bolhoed), met wie wethouder Openbare Gezondheid en Maatschappelijke Steun Ephraïm Abrahams (links naast hem) is meegekomen. Rechts in militair uniform staat de “commissaris van het vliegpark”, luitenant-kolonel Hendrik Walaardt Sacré, de eerste commandant van de ‘Luchtvaartafdeeling’ van het Nederlandse leger. De piloot, Henry ‘Jerry’ Shaw, herkennen wij uiterst rechts aan zijn vliegeniersbril en zijn enorme jas. Links naast Walaardt Sacré draagt ook de burgemeester van Rotterdam, Alfred Zimmerman, een bolhoed; op de foto is te zien dat een van de pakketten voor zijn stad bestemd is.

Piloot Jerry Shaw had zijn sporen verdiend in de Eerste Wereldoorlog. In 1919 was hij afgezwaaid als Honorary Captain van het Royal Flying Corps en gaan vliegen voor George Holt Thomas Aircraft Transport and Travel Ltd, die een post- en pakketdienst was begonnen van Folkestone naar Gent. In juli dat jaar schreef hij geschiedenis door als eerste een commerciële passagiersvlucht uit te voeren tussen Londen en Parijs, met één passagier aan boord. Hij was de eerste Britse piloot die door de KLM werd ingehuurd.

De aanwezigheid van de Rotterdamse burgemeester in de Haarlemmermeerpolder is te verklaren uit het feit dat de nieuwe dagelijkse luchtpostdienst naar Londen van de KLM ook een tussenstop zou gaan maken op Vliegveld Waalhaven in Rotterdam. Op 26 juli 1920 gebeurde dat voor het eerst. Burgemeester Zimmerman stond met een groepje Rotterdamse heren het eerste vliegtuig af te wachten, in de stromende regen, maar na twee uur was het nog altijd niet gearriveerd. De heren dropen af. Een half uur later landde het vliegtuig alsnog, nam de post mee en was binnen vijf minuten weer onderweg.

Meinummer 2019

Beeld: Stadsarchief Amsterdam