Op Nieuwezijds Voorburgwal 21 prijkt nog de in steen geschreven naam van de voormalige eigenaar. Wat nu als 800 vierkante meter aan kantoorruimte dient, werd vroeger gebruikt als sigarenfabriek. Ontworpen door Abraham Salm, en eigendom van C. Otto Roelofs voor wie het werd gebouwd in 1886. Hoogstwaarschijnlijk zal Otto Roelofs familiebanden hebben gehad met de theehandel in de Spuistraat, Otto Roelofs & Zonen.

De architect van het pand, Abraham Salm, werd als specialist gezien wat betreft het ontwerpen van sigarenfabrieken aan het eind van de 19e eeuw. Abraham Salm heeft meerdere sigarenfabrieken ontworpen, waaronder de fabriek van Goulmy & Baar aan het Rokin, die werd platgelegd in 1916.

Geel-grijs contrast

Het rechterpand, Nieuwezijds Voorburgwal 23, is makkelijk te herkennen aan de opmerkelijk lagere bouw en het geel-grijze contrast waar de wanden en de gevel uit bestaan. Gebouwd in 1909, was dit pand bedoeld als kantoor voor de glasindustrie van ene Hendrik Dykstra, de naam die nog steeds staat afgebeeld boven de ingang op een gedecoreerd stukje steenwerk. Hendrik Dykstra had in 1897 zijn glashandel in flessen geopend, in een eerder gebouw op hetzelfde adres. Dykstra vroeg de architect Josef Herman zijn nieuwe pand te ontwerpen. Deze viel graag terug op de 'art nouveau'-stijl. Ook dit ontwerp uit 1909 vertoont veel typische kenmerken, terwijl de stijl toen al uit de mode was.

Headerbeeld: Detail gevel Nieuwezijds Voorburgwal 19-21.