Eind 19e eeuw maakten vele kermisattracties hun intrede, zoals het reuzenrad en de Kop van Jut. De sla-zo-hard-als-je-kan-tot-je-de-bel-raakt-attractie heeft een bijzondere geschiedenis. Het is vernoemd naar het verhaal van Hendrik Jut, een kelner uit Den Haag die in 1872 twee gruwelijke moorden pleegde. Het volk verlangde de doodstraf, maar die was twee jaar eerder afgeschaft. Een handige kermisuitbater bedacht toen de Kop van Jut, zodat mensen daarop hun frustratie los konden laten.

Begin twintigste eeuw kwam de suikerspin op de markt, toen ‘eetbare watten’ genoemd, eigenlijk een veel betere naam.

De Amsterdamse kermistraditie was door de oorlog in verval geraakt, maar kreeg zijn comeback door de bevrijdingsfeesten. De gemeente mengde zich in de organisatie en verwierf in 1946 grote winsten door de ‘vermakelijkheidsbelasting’. Met name de voor- en najaarskermis in het Lunapark op onder andere de Josef Israëlkade (waar nu hotel Okura is) die decennialang zeer goed bezocht werden, zorgde ervoor dat dat Amsterdam een belangrijke kermisstad werd.

Meer weten over de kermis en andere volksfeesten in Amsterdam? Klik dan hier of hier.

Heeft u zelf nog leuke herinneringen aan de kermis in Amsterdam? Mogelijk zelfs over een kermis van een van de foto’s? Vertel ze vooral in de comments op onze Facebookpagina!

Beelden:

Stadsarchief Amsterdam / Frans Busselman Kermis op het Stadionplein 1983

Nationaal Archief / Collectie ANEFO Kermis op het Beursplein 1956

Stadsarchief Amsterdam / Arsath Ro'is, J.M. Kermis op de Nieuwmarkt 1975