Amsterdam als in een verstilde droom, vertrouwd en vreemd. Het is donker. Hier en daar zachtgeel schijnsel achter de ramen; de straten bedekt door onbetreden, maagdelijke sneeuw. Het decor voor een avonturentocht die zeven kindjes met kraaloogjes en getooid met pietenmutsjes en sintmijtertjes holderdebolder door de stad afleggen.

De stad als hindernisparcours, goed voor doldwaze capriolen, strapatsen en fratsen. Onvervaard klauteren de rakkertjes door dakgoten en over hijsbalken, één belandt er in de gracht, maar ze weten de uit het water geviste pakjeszak en bisschopsstaf toch op tijd voor het heerlijk avondje bij Sinterklaas te brengen.

Straathoeken, geveltoppen en winkelpuien zijn herkenbaar, maar topografische gelijkenis is bijzaak. Het gaat om de ouderwets warme sintsfeer. Illustrator Mark Janssen weet die met prachtvolle kleuren, lichteffecten en koddigheid op te roepen. Maar het is vooral ook een echt sinterklaasliedjesboek, zoals de glanzend gouden letters op het harde kaft aangeven, met de teksten van twaalf bekende Sinterklaasliedjes. De liedjes zijn ook te vinden op Spotify.

Als kind kreeg Mark Janssen ooit een doos kleurpotloden in zijn schoen. Dit liedjesboek is een aanrader voor jong en oud.

CAROLUS VAN DOORNEN

Sinterklaasliedjes

- Mark Janssen

- Uitgeverij Lemniscaat B.V.

- 32 blz.

- € 14,95

Amsterdam 2020