De geboorte van Vlooienburg viel samen met de stormachtige groei van Amsterdam, eind 16de eeuw. Tijdens de Opstand tegen Spanje vluchtten duizenden Zuid-Nederlanders naar de stad, evenals kleinere groepen conversos, Joodse (schijn)bekeerlingen van het Iberisch Schiereiland en uit de diaspora. Deze Sefardiem kwamen soms vergezeld van hun zwarte bedienden. Ook inwoners van de door oorlog en werkloosheid geteisterde Scandinavische en Duitse landen togen massaal naar Amsterdam, en in mindere mate Franse en Engelse protestanten.

De migratie leidde tot een bevolkingsexplosie en maakte grootschalige stadsuitbreidingen noodzakelijk. Aan de oostkant was ruimte: tussen 1596 en 1600 liet het stadsbestuur hier een eiland aanleggen, omringd door het water van de Amstel, Zwanenburgwal, Leprozenburgwal en Houtgracht. Die laatste twee grachten...

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op onsamsterdam.nl, inclusief persoonlijk profiel om artikelen makkelijk te selecteren, delen en bewaren.