En nu duikt die dekselse Piet van Heusden ook nog op in het nieuwe boek Hoe Tarzan de Tour de France won van Guus Luijters. Een aandoenlijke kleine roman over de van wielrennen bezeten jongen Tom, die opgroeit in het Amsterdam van de wederopbouw. Waar de herinneringen aan de oorlog worden verzwegen, maar sluimeren onder een dun laagje beschaving.
In de schoolvakantie houdt Tom de resultaten bij van de Amsterdamse wielrenners in de mythische Ronde van Frankrijk. Hij noteert hun uitslagen in een speciaal schriftje, en illustreert ze met uit kranten geknipte foto’s plakt. Ook Piet van Heusden komt erin, hoewel hij slechts een baanwielrenner is.

Voor de etalage van fietsenmaker Piet Inhetwiel droomt Tom van de koers. Heeft Luijters hier bewust de naam van Piet Aandewiel verbasterd, wiens naam sinds 1924 pronkt op de etalageramen aan de Admiraal de Ruijterweg? Stiekem hoopt Tom op een Tourzege van zijn favoriet, Hein ‘Tarzan’ van Breenen uit de Nieuwmarktbuurt.

En dan rijdt zijn vader opeens voor in een heuse Amerikaanse Buick, met vakantieplannen voor de Franse Pyreneeën. Zal Tom daadwerkelijk de kans krijgen zijn helden in het echt te gaan bekijken? Wat valt er bij de Tour de France eigenlijk te zien? ‘Hij wou dat hij het wist, maar hij wist het niet.’ Een vertederend relaas van een onbezonnen jeugd, met een duister randje.

Hoe Tarzan de Tour de France won

Guus Luijters
- Nieuw Amsterdam
- 176 blz.
- € 21,99