In titel, op de kaft, in de tekst en op selfies: in deze wandelgids zijn de auteurs nooit ver weg. En dat is puik. Als stadsgidsen zijn Floor van Spaendonck en Gijs Stork geen omgevallen boekenkast of getapte Mokumgids, maar een fijn links en rechts wijzend tweetal op pad in eigen stad.

Alle negen wandelingen beginnen en eindigen op de Dam, drie blijven in het Centrum en zes waaieren uit binnen de Ring. Het duo verlaat graag de gebaande paden (naar bijvoorbeeld het Schip van Slebos aan de Sloterplas) en heeft oog voor onbekende, opmerkelijke details (Juicy Lights, de kroonluchters op de Ten Katemarkt). Jan Rothuizen tekende overzichtsplaten vol uitleg bij de zeven extra themateksten.

Floor en Gijs kennen de stad op hun duimpje en zo niet, dan zoeken ze het op. (Maar de Montelbaanstoren is natuurlijk niet in 1516 gebouwd in opdracht van de toen negenjarige hertog van Alva.) De wandelroutes zijn duidelijk met heldere lijnen en rustige kleuren aangegeven. Genummerde markeringen verwijzen naar de bondige teksten en fraaie foto’s. Titels en kopteksten zijn in de Amsterdamse School-letters van de brugleuningen, stevig en sierlijk.

AMSTERDAM DOOR! GIJS EN FLOOR

Wandelen met een frisse blik op de stad
- Floor van Spaendonck & Gijs Stork, tekeningen Jan Rothuizen
- Uitgeverij Fjord
- 224 blz.
- € 22,50