Zo’n 15.000 hennepplantjes werden die dag aangeboden door de Lowlands Weed Company. De zaadjes kwamen uit allerlei gebieden; Colombia, Congo, Israël, India en Mexico. Ze hadden ook gedacht aan de bevoorrading: “In het totaal hebben we zo’n tweehonderdduizend zaadjes geplant,” verklaarde Kees (toen 41), “In Drenthe, Groningen, Limburg, Brabant en het Amsterdamse Bos”.

De Wietboot had zijn tijd mee. Wiet en hasj werden sinds kort niet meer gezien als harddrug, en mede door de boot van Kees kwam het gedoogbeleid op gang. De boot vol met toekomstige softdrugs trok ook de aandacht van het buitenland.

De Lowlands Weed Company leed echter na een aantal succesvolle jaren onder de wet van de remmende voorsprong. Coffeeshops doemden al snel op in elke wijk in Amsterdam en de wietboot werd overbodig. Deze is uiteindelijk, na het overlijden van Kees eind 2017, na jaren van aftakeling weggesleept en verkocht. Het wegslepen bleek nog een hele klus voor Waternet; de wortels van de hennepplanten bleken vergroeid met de bodem.

Beeld: Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo. Kees Hoekert (links) met zijn hennepplanten 31 juli 1969 & San Francisco Chronicles 14-06-1974

Beeld header: Arsath Ro'is, J.M. / Stadsarchief Amsterdam. 1 oktober 1973