Bladenmaker Peter J. Muller schreef zijn autobiografie: “het verhaal van een jongen uit Amsterdam-Oost die journalist wilde worden en van de beatrevolutie pardoes in de seksuele revolutie belandde”. Een brutaal ventje. Hij schetst een sfeervol beeld van Amsterdam en Nederland in de jaren zestig en zeventig, ook al storen hier en daar de terzijdes en ‘weet je nog wellen’.

Zijn beginnersjaren als oprichter van Stichting Pro Lang Haar en als jongste bediende bij De Echo kregen al snel een vervolg in het uitgeven van het underground weekblad Hitweeken even later het aanvankelijk verboden pornotijdschrift Candy. Vooral zijn werkzaamheden in de seksindustrie zorgden voor publieke afkeuring en problemen met justitie. Maar het blad trok tienduizenden lezers en leverde hem veel geld op.

Zijn dubbelleven komt onverbloemd aan bod; Muller is op z’n sterkst als hij zijn eigen rol en gedrag onder de loep neemt. Na de verkoop van Candy en het uiteenvallen van zijn huwelijk, pakte hij de draad weer op door het roddelblad Weekend te beginnen – wederom met aanzienlijk zakelijk succes. Maar deze jaren krijgen heel wat minder aandacht en pagina’s dan zijn jaren als seksbaron.

Mullers memoires zitten vol met hilarische anekdotes en hij ontrukt illustere figuren aan de vergetelheid. Wie kent bijvoorbeeld nog pro-langhaarkapper Vogel in de Runstraat (“de kapper die niet knipt”)?

GABRI VAN TUSSENBROEK

SEKSBARON TEGEN WIL EN DANK

De persoonlijke geschiedenis van een bezeten bladenmaker in de bizarre jaren ’60 en ’70.

- Peter J. Muller

- Mulstraboek

- 287 blz.

- € 19,95

September 2020