In de voor- en achterkamer van haar woning liet Hendrik een prachtige art deco-schildering aanbrengen en de muren werden opgesierd met een fluwelen behang met Franse lelies. Naast Henriëtte, op nummer 12, woonde Isaac Keesing, van Keesings archief, wiens dochter Elisabeth verboden was te spreken met de buurvrouw. En Simon Vestdijk woonde er tijdens zijn studententijd, op nummer 24.

Maar funderingen van huizen hebben geen boodschap aan bewoners en relatief kort na de oplevering – begin vorige eeuw – begonnen de panden te verzakken, ofwel omdat de heipalen te kort waren, of omdat de draagmuren niet recht waren gemetseld. Toen Henriëtte in 1927 naar Den Haag verhuisde, liet de nieuwe eigenaar van nummer 10 een hulstboom in de voortuin planten om het verzakte deel van zijn woning aan het oog te onttrekken – de boom staat er nog.

Nu hebben de particuliere eigenaren van de panden aan de even zijde een actie geïnitieerd om de verzakking te verhelpen. Voor deze renovatie is eerst het grondwater weggepompt, en zijn de huizen in korte tijd verder verzakt. Vervolgens zal de ondergrondse ruimte tussen de dragende muren, om en om onder de gang/keuken en de woonkamer, worden afgegraven. Sommige bewoners kiezen ervoor die ruimte niet te laten volstorten, maar laten er nu een extra woonlaag of opslagruimte aanleggen.

Door: Eric Slot
December 2000