Het bedrijf H & J Suyver was van 1877 tot 1963 gevestigd op het Bickerseiland. Hein en Jaap Suyver, hun medewerkers en hun opvolgers hielden zich bezig met de productie en reparatie van stoomketels en andere apparatuur. Hein Suyver, mijn overgrootvader, was eerder partner geweest van het bedrijf H. Jonker, die ook op het Bickerseiland was gevestigd. Enkele maanden nadat hij had besloten voor zichzelf te beginnen, kreeg hij gezelschap van Jaap Suyver, tot dat moment directeur van de Zeevaartschool in Amsterdam. H & J Suyver was een feit.
De oorspronkelijke vestigingsplaats van het bedrijf was op het terrein van de voormalige scheepswerven De Hollandsche Tuin en St. Jago langs de Grote Bickersstraat. Deze plek werd echter te klein en tussen 1880 en 1901 verhuisde het bedrijf in fasen naar de noordelijke kop van het Bickerseiland bij de Zandhoekbrug. Dat was oorspronkelijk het terrein van de werven Het Zeepaard en De Nagtegaal. Op het hoogtepunt had Suyver 250 werknemers in dienst.
Pieken en dalen volgden. In 1936 besloten de vennoten om de onderneming te beëindigen bij gebrek aan middelen. Vrijwel direct daarna maakten twee neven van mijn grootvader een doorstart met het bedrijf in afgeslankte vorm. In 1963 werd het bedrijf overgenomen en werden de activiteiten nog enige tijd voortgezet in Amsterdam-Noord. Tot 1980 zijn er nog werktuigen onder de naam Suyver geproduceerd.
Mijn grootvader, Gerrit Suyver, was een van de drie zonen van Hein. Na het overlijden van de twee grondleggers van het bedrijf werd de familie van Jaap uitgekocht in 1902 en vormden Gerrit en zijn twee broers de directie. Behalve directeur was mijn grootvader een niet onverdienstelijke fotograaf die rond 1885 al meerdere camera's bezat. Hij fotografeerde onder andere voor het bedrijf. Het merendeel van de foto's op deze en de volgende pagina's zijn gemaakt door mijn grootvader.