Boeken over de Amsterdamse School, Franse kathedralen, Nieuw-Sloten en bouwkundigen als Vitruvius. Jacob van Campen. Berlage, Le Corbusie r en Rem Koolhaas. liggen er naast boeken over tuinplanten. bamboe. honden. kangoeroes, wormen, ijsvogels en snoeken. 'Steen' en 'groen' horen in deze winkel bij elkaar.

Ik zie me nog op m'n fietsje drukproeven wegbrengen naar architect Vriend op de Vrijheidslaan

Van Saane had zijn passie voor bedrukt papier opgedaan bij Lettergieterij Amsterdam in de Bilderdijkstraat waar hij na de avond-hbs was gaan werken. Zij 11 belangstelling voor bouwkunst kwam evenmin uit de lucht vallen: broer Huib was een bekende bouwondernemer en architect Jaap Dunnebier was zijn zwager.

Thuis op de Platanenweg werd het hele gezin ingeschakeld voor het bestel- en verzendwerk. vertelt dochter Alma van Zaane-van Saane. "Ik zie me nog op m'n fietsje drukproeven wegbrengen naar architect Vriend op de Vrijheidslaan."

In 1946 had haar vader zich ook op het uitgeverspad begeven met Forum, het nieuwe blad van
Genootschap Architectura et Amicitia.

Omdat Van Voorst geen affiniteit had met de uitgeverij was die overgedaan aan collega De Boer in Hilversum. Van Voorst veranderde de firmanaam in Architectura et Natura en verhuisde in 1964 naar Prinsengracht 150.

Lees hier het artikel als PDF

Amsterdamse Architectura et Natura 60 jaar
Amsterdamse Architectura et Natura 60 jaar

Lees hier het artikel als PDF

Banner foto: Google Streetview