1974

Donderdag 5 september

Gliphoeve officieel sociaal opvangcentrum Surinamers

De flat Gliphoeve I in de Bijlmermeer wordt door B. en W. verklaard tot sociaal huisvestingsproject, als antwoord op kraakacties door Surinaamse gezinnen. Een beheersraad van vijftien medewerkers zal een programma voor hulp en begeleiding opstellen. Ook aan het onderhoud van de flat wordt extra aandacht geschonken. Bewoners die al voor de kraakacties in de flat woonden en nu de voorkeur geven aan huisvesting elders kunnen rekenen op hulp van de gemeente. Het gemeentebestuur waarschuwt dat de aanwijzing van Gliphoeve als sociaal opvangcentrum geen oplossing is voor het Surinaamse vraagstuk.

dinsdag 3 Als Peter Lankhorst zijn kandidatuur intrekt schuift de PPR Roel van Duyn naar voren als wethouder in het linkse programcollege, dat verder bestaat uit de partijen PvdA, CPN en PSP.

woensdag 4 In Amsterdam Noord bezetten bewoners voor de vierde keer het kruispunt Waddenweg-Waddendijk. De bezetters eisen dat het onveilige kruispunt op de route naar scholen met verkeerslichten wordt beveiligd.

vrijdag 6 Demonstranten tegen de metroplannen timmeren de voordeur dicht van de woning van wethouder Han Lammers aan de Leidsegracht.

dinsdag 10 Het universiteitsbestuur dreigt met sluiting van de studentenmensa’s in de Damstraat en Weesperstraat, als de exploitatieverliezen niet kleiner worden.

woensdag 11 Coca-Cola eist in een kort geding dat Pim de la Parra en Wim Verstappen een scene uit hun nieuwe film Alicia knippen, waarin een naakte dame wordt bevredigd met colaflesje. Volgens de advocaat van de frisdrankgigant krijgt iedereen die de scene ziet ‘een vieze smaak in de mond’.

donderdag 12 Jaap van Praag wint een kort geding tegen weekblad Nieuwe Revue, dat van de rechtbankpresident niet langer verhalen mag publiceren waarin de suggestie wordt gewekt dat onder de Ajax-voorzitter verduisteringen worden gepleegd.

woensdag 18 De recherche neemt bij speelgoedfabrikant Hanky Panky voor één miljoen gulden aan namaakgeld uit de goocheldozen Big Magic in beslag, dat volgens hoofdinspecteur Siet Sietsma ‘in minder verlichte gelegenheden als bars makkelijk voor echt geld versleten kan worden’.

vrijdag 20 De gemeente gaat streng optreden tegen huiseigenaren, die eigenmachtig buiten de dienst Herhuisvesting om de huren verhogen na het opknappen van leeggekomen distributiewoningen.

zaterdag 21 Bij een schietpartij in en bij café Vliegenbos aan de Nieuwerdammerdijk komt de 20-jarige Paula Ikkelaar om het leven. De 43-Jarige Hille O., volgens De Telegraaf ‘een door zijn brute kracht legendarische figuur in het noordelijke stadsdeel’ wordt met kogels in arm en borst opgenomen in het Binnengasthuis. Volgens de politie is de schietpartij het gevolg van een jarenlange familievete.

maandag 23 Tussen het Amstel- en Muiderpoortstation botsen de stoptrein van het Centraal Station naar Rotterdam en de sneltrein Zandvoort-Maastricht op elkaar, als de eerste door een technisch mankement stilvalt. Er vallen acht lichtgewonden.

woensdag 25 Bij de Amsterdamse Fordfabriek worden zeshonderd mensen naar huis gestuurd als de assemblagelijn stilvalt bij gebrek aan onderdelen, een gevolg van de al wekenlang durende Britste stakingen.

1999

Zondag 19 september

Massale valpartij skaters in IJtunnel

‘Verderop ligt iemand met een gebroken rug,’ krijgt de bestuurder van een van de vele ambulances te horen die deze zondagmorgen arriveren in de IJtunnel. Na een massale valpartij bij de scherpe afdaling liggen honderden deelnemers aan de SkateTour, onderdeel van de Dam tot Damloop, op het wegdek. Volgens Het Parool is remmen met skates een kunst die maar weinigen verstaan en waren er deelnemers bij met het prijskaartje nog aan de skates. Meer dan zeventig mensen belanden in het ziekenhuis, van wie zeven met ernstig letsel.

donderdag 2 De Amsterdamse politie blijkt vorig jaar voor meer dan acht miljoen gulden te hebben verdiend met de handel in opties. Volgens de korpsleiding wordt met het beleggen van ‘overtollig kasgeld’ geen enkele risico gelopen.

vrijdag 3 In Osdorp heropent theater De Meervaart na een twee jaar durende verbouwing. Het voormalig cultureel centrum annex buurthuis beschikt nu over een professionele grote en kleine theaterzaal, met respectievelijk 850 en 300 stoelen.

zaterdag 4 Twee op de drie Amsterdammers willen de opvolger van burgemeester Schelto Patijn zelf kiezen. Op de PvdA na zijn alle gemeenteraadsfracties enthousiast. Maar minister en vicepremier Annemarie Jorritsma (VVD) ziet niets in een experiment met een gekozen burgemeester.

dinsdag 7 Het gemeentebestuur trekt één miljoen gulden uit voor een tien uur durend millenniumfeest op de Dam, dat onderdeel zal zijn van een internationale televisie-uitzending.

donderdag 9 Het is bedroevend gesteld met de historische kennis over Amsterdam, zo blijkt uit een door Ons Amsterdam afgenomen examen onder eerstejaarsstudenten: 70 procent denkt dat Sint Jacob de beschermheilige is van de stad.

vrijdag 10 Passagiers van een tramstel op lijn 4 kunnen de komende dagen tussen het Centraal Station en de Rai televisiekijken op drie moderne dunne schermen. In het congresgebouw is de International Broadcasting Convention neergestreken.

dinsdag 14 Johan Cruyff opent aan de Hogeschool van Amsterdam de naar hem vernoemde opleiding commerciële economie voor sporttalenten. De Johan Cruyff Academie gaat van start met 37 studenten uit 15 takken van sport.

donderdag 23 De 88-jarige A. Jacobi-De Ruyter wordt vanuit het VU-ziekenhuis, waar ze acht uur met een gebroken heup heeft gelegen in afwachting van opname, alsnog vervoerd naar het Sint Clara in Rotterdam. Hier is wel een bed vrij voor de gevallen Amsterdamse.

vrijdag 24 Fotostudio Heno kondigt het vertrek aan uit het in 1926 betrokken winkelpand op de hoek van de Kalverstraat en Munt. Klanten voor de beroemde pasfoto’s zijn vanaf 1 oktober welkom in de passage van de Stopera.

zaterdag 25 Amsterdam krijgt zo goed als zeker een dependance van het beroemde Russische staatsmuseum Hermitage uit Sint-Petersburg in het voormalige verpleegtehuis Amstelhof.

maandag 27 Negentig skaters die vorige week zondag betrokken waren bij de massale valpartij in de IJtunnel eisen een schadevergoeding van de organisatie van de Dam tot Damloop.