1974

Woensdag 8 mei

Auto-vrije acties leggen stad plat

Net voor de ochtendspits blokkeren actiegroepen verenigd in Amsterdam Autovrij met autowrakken de Van Woustraat, Ferdinand Bolstraat, De Clerqstraat, Zeilstraat, het Surinameplein en de Rozengracht. In een pamflet roepen ze op tot het autovrij maken van de stad. De politie grijpt snel in, bijgestaan door trambestuurders, vrachtwagenchauffeurs en automobilisten. Op de Ferdinand Bolstraat ontstaat een schermutseling tussen actievoerders en een bloemenman, die zijn stal op de hoek van de Eerste Jan Van der Heijdenstraat wil openen. Daarbij worden enkele rake klappen uitgedeeld.

vrijdag 3 De GVB-buschauffeurs rijden in de ochtendspits niet uit, maar houden in Garage West een protestvergadering over de door de directie voorgestelde toeslagverlaging van 4 procent.

zaterdag 4 Rond middernacht worden in het Vondelpark 26 ‘gevaarlijk uitziende jongelui’ van de Hell’s Angels gearresteerd, voor bedreiging en mishandeling van parkslapers en voorbijgangers die geen drugs willen kopen. Een van hun slachtoffers wordt half ontkleed en zwaar bloedend in het ziekenhuis opgenomen.

dinsdag 7 Het Rembrandthuis heeft dringend geld nodig voor restauratie en accentueert daarom met grote oranje ringen het steeds groter aantal scheuren in de gevel. Een grote publieksactie moet 400.000 gulden opleveren, onder andere door verkoop van 300 antieke vloertegels uit de kelder.

vrijdag 10 Het gemeentebestuur stelt geld beschikbaar voor huisvesting van moeilijk plaatsbare gezinnen. Particuliere huiseigenaren en woningbouwverenigingen willen die liever niet hebben, omdat ze problemen hebben met het betalen van huur of overlast veroorzaken.

zaterdag 11 De Arabische School in de Nieuwmarkt vreest sluiting bij het wegvallen van de subsidie van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Financiering door het ministerie van Onderwijs is uitgesloten omdat er geen Nederlandstalig onderwijs wordt gegeven.

maandag 13 Bij een lunch in het Amstel Hotel met premier Joop den Uyl maakt Henry Ford III bekent dat de Amsterdamse Fordfabriek het Europese productiecentrum wordt voor vrachtwagens van de Amerikaanse autofabrikant. Er zijn enkele honderden nieuwe arbeidskrachten nodig.

woensdag 15 Op het Museumplein demonstreren enige honderden leden van de Joodse gemeenschap tegen de gijzeling van negentig Israëlische scholieren door gewapende leden van het Democratische Volksfront voor de bevrijding van Palestina.

vrijdag 17 De linden, meidoorns en essen in de stad hebben te lijden van een luizen- en spintplaag.

vrijdag 24 Een groot deel van de Amsterdammers is voorstander van het afsluiten van de binnenstad tijdens de ochtendspits, mits voor een goed openbaar vervoer wordt gezorgd. Zo blijkt althans uit een GVB-enquête onder 768 Amsterdammers.

zaterdag 25 Tot enthousiasme van buurtbewoners is op een voor de metrobouw gedempt stuk van de Recht Boomssloot een kinderboerderij ingericht met geiten, kippen en konijnen.

maandag 27 Vliegtuigbouwer Fokker kondigt de bouw aan van 83 modulewoningen uit kunststof in Holendrecht.

1999

Zondag 16 mei

Museumbezoeker verminkt Picasso

‘Het is vermoedelijk dezelfde dader die in 1990 in het Rijksmuseum zuur spoot tegen De Nachtwacht,’ aldus directeur Rudy Fuchs tijdens een persconferentie op maandagmorgen 17 mei, een dag nadat een bezoeker in het Stedelijk Museum het werk Vrouwelijk naakt voor tuin van Pablo Picasso heeft verminkt. De dader, de 41-jarige Paul G., blijkt zaterdagavond te zijn ontsnapt uit een psychiatrische kliniek in Utrecht. De dag daarop sneed hij de vrouwfiguur uit het schilderij met een waarde van vijftien miljoen gulden. Doordat de man een bot schilmesje gebruikte is er nogal wat verf van het doek gevallen. Volgens zijn advocaat is G. mogelijk tot zijn daad gekomen na het krijgen van verkeerde medicijnen.

zaterdag 1 De sponsordeal van 12 miljoen gulden tussen het Stedelijk Museum en autofabrikant Audi is van de baan. Struikelblok voor B en W vormt de verlangde tegenprestatie: de vestiging van een autoshowroom in de hal van de toekomstige nieuwbouw.

zondag 2 ‘Het ruikt hier naar rotte vis, Els Borst! Rotte vis!’ Minister Els Borst van Volksgezondheid wordt in het Bijlmersportcentrum uitgejouwd door een van de bezoekers op de door het stadsdeel georganiseerde bezinningsbijeenkomst voor betrokkenen van de Bijlmervliegramp.

woensdag 5 Na zeven edities op het Amstelveld verleent de gemeente geen nieuwe vergunning voor Amsterdam Culinair, vanwege klachten uit de buurt over overlast van het horeca-evenement.

dinsdag 11 Omringd door vier lijfwachten trilt premier Wim Kok de eerste paal voor de brug naar IJburg de grond in.

vrijdag 14 In een matig gevulde Arena viert Ajax de winst een dag eerder tegen Fortuna Sittard in de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Hiermee plaatsten de Amsterdammers zich na een belabberd seizoen op de valreep voor Europees voetbal.

vrijdag 21 Bij verbouwingswerkzaamheden in een pand in de Vondelstraat worden twee plafondschilderingen ontdekt, waarvan één gesigneerd door Piet Mondriaan.

zaterdag 22 ‘Hoe meer je met Ajax te maken hebt, hoe minder fan je wordt,’ aldus Barbara Barend (24) bij het afscheid van haar column Hekwerk in Het Parool. Na twee seizoenen bijna dagelijks achter de hekken van het trainingsveld, gaat ze aan de slag als verslaggever bij AT5.

woensdag 26 Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil de komende jaren op negen locaties verspreid over de stad tussen de 1500 en 2000 vluchtelingen opvangen.

donderdag 27 In de Vinkenstraat worden de eerste Amsterdamse aanleunwoningen voor homoseksuele ouderen geopend.

vrijdag 28 Aangevoerd door een drumband zorgt een bonte stoet van fietsers, steltenlopers en wandelaars voor een flinke verkeersopstopping op de Wibautstraat. De actievoerders willen dat het aantal rijstroken wordt teruggebracht van vier naar twee.

zaterdag 29 Met een gratis openluchtconcert wordt op het Max Euweplein de honderdste vestiging van het Hard Rock Café geopend.