Dinsdag 17 oktober 1972: Dapperbuurt in de ban van branden

De vrees voor branden neemt sterk toe in de Amsterdamse Dapperbuurt, nadat een felle brand drogisterij J. van Noort aan de Dapperstraat 91 in de nacht van 16 op 17 oktober volledig is verwoest. Wie zijn brievenbus nog niet heeft dichtgespijkerd, wordt door buurtbewoners voor gek verklaard volgens Het Parool. Of de brand is aangestoken wil de politie lopende het onderzoek niet zeggen. Maar bewoners beweren dat er een man met een fiets voor het pand is gezien. Ze zijn bang voor meer branden in de stadssaneringswijk, waar veel panden leegstaan wachtend op sloop. Anderhalve week geleden ontstond brand in de snoepwinkel naast de drogisterij. ‘Binnenkort is het de beurt aan de bakker,’ voorspelt een man.

Oktober 1972

dinsdag 3 Twee Algerijnen, de 27-jarige Sliman N. en de 28-jarige Mokhtar A. rijden met een gestolen Citroen DS in het water van de Hobbemakade en verdrinken. Een derde inzittende, de 23-jarige Algerijn B. K., kan worden aangehouden.

donderdag 5 De 53-jarige kassier G. J. Groenendal van de Volkskrant wordt in de Wibautstraat door twee mannen overvallen. Ze gaan ervandoor met zijn geldtas waarin 40.000 gulden in loonzakjes zit.

zaterdag 7 De Amsterdamse PvdA-kamerleden Ed van Thijn en Jan Schaefer maken op uitnodiging van enkele jonge Amsterdamse taxichauffeurs een rondrit door de stad om het probleem van de snorders te bekijken.

dinsdag 10 De vijf winkeliersverenigingen verenigd in de Federatie City van Amsterdam willen snel komen tot de bouw van parkeergarages in en rond de binnenstad. De federatie heeft de gemeente laten weten financieel rond te zijn en wil weten waar met bouwen kan worden begonnen.

woensdag 11 De gemeenteraad stemt met 27 stemmen vóór en 16 tegen voor een nieuw stadhuis aan de Amstel. De bouw van het 130 miljoen kostende ontwerp van de Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer moet in 1975 beginnen.

vrijdag 13 ‘Leven in de hoofdstad een stuk duurder’ kopt Het Parool na de door het gemeentebestuur aankondigde tariefsverhogingen van bus, tram, water en parkeren.

zaterdag 14 Dat juist Sjaak Swart voor hem moet plaatsmaken in de Ajax-selectie zit de van Anderlecht overgenomen Jan Mulder wel dwars: ‘Het is verrekt sneu, dat meen ik. Van mij mogen ze de spelregels veranderen en gaan we met twaalf man voetballen.’

woensdag 18 Bij de metrobouw op het Waterlooplein ontstaat een lekkage tijdens het verbinden van twee afgezonken caissons. Volgens directeur Meijer van Publieke Werken is er slechts sprake van ‘enige moeilijkheden’, die geen vertraging gaan opleveren.

maandag 23 Een alles verwoestende brand in een vier etages tellende pand in de Bellamydwarsstraat maakt acht bewoners dakloos. De 22-jarige J. H. D. wordt aangehouden op verdenking van brandstichting.

vrijdag 27 Twee bewapende ‘besnorde mannen met een donker uiterlijk’ gaan er in de vroege ochtend vandoor met de inhoud van kassa en brandkast van de receptie van Hotel de I'Europe. De buit wordt geschat op 10.000 gulden.

zaterdag 28 Café-restaurant Moderne op het Leidseplein gaat sluiten en zal worden omgebouwd tot een nieuwe Heineken Hoek. De huidige Heineken Hoek op het Kleine-Gartmanplantsoen gaat verder als een Engelse taveerne.

Zaterdag 4 oktober 1997: Familie Gümüs terug in Turkije

Met een vertraging van twee uur landt Zekeriya Gümüs met zijn vrouw Esme en zoons Ramazan en Samet om drie uur in de nacht op het vliegveld van Ankara. Bij het afscheid op Schiphol waren de emoties hoog opgelopen bij buurtgenoten uit de Pijp, vooral onder de klasgenoten van de twee jongens. Terwijl Zekeriya voor de zoveelste keer geroutineerd zijn verhaal doet en vriendelijk luistert naar een Turkse advocaat die nog mogelijkheden ziet voor een terugkeer naar Amsterdam, moet Esme worden getroost. Eenmaal geland op Turkse bodem wacht nog een lange busreis naar het dorp Ortaoba, ruim vijfhonderd kilometer ten zuiden van Ankara.

Oktober 1997

woensdag 1 De paarden en huiskat van de bereden politie verhuizen van de gedateerde stallen achter het hoofdbureau aan de Elandsgracht naar het nieuwe ruimere onderkomen met weides, aan de Ouderkerkerdijk tussen de A2 en de Amstel.

vrijdag 3 B en W willen geen geld steken in een biografie van voormalig wethouder Joop den Uyl. ‘Onbegrijpelijk,’ vindt PvdA-wethouder Eberhard van der Laan: ‘Geschiedschrijving is belangrijk voor de stad.’

maandag 6 De politie begint bij Ruigoord met de ontruiming van actiekamp Groenoord. De actievoerders willen voorkomen dat het kunstenaarsdorp moet wijken voor uitbreiding van het Westelijk Havengebied.

woensdag 8 Abraham van Leeuwen, beter bekend als de Prince de Lignac, schenkt 100.000 gulden aan de uit Nederland uitgezette Turkse kleermaker Zekeriya Gümüs uit de Pijp: ‘Met het geld kan hij in Turkije een nieuw leven opbouwen.’

donderdag 9 Als het aan PvdA-wethouder Jaap van der Aa ligt verdwijnt het bestaande minderhedenbeleid: ‘We moeten af van het denken in doelgroepen. Iedereen die in een achterstandssituatie verkeert, wit of zwart, heeft recht op steun.’

zaterdag 10 Langs de Zuidas blijken speculanten fors te betalen voor de overname van de erfpachtcontracten van voetbalverenigingen en tennisclubs, die op termijn moeten wijken voor de bouw van de geplande nieuwe kantorenwijk rondom station Zuid/WTC.

woensdag 15 ‘Mijn vader is dood,’ zegt Lena (6) in de flatportiek aan het Anderiesenhof in Geuzenveld tegen haar buurvrouw. Lena heeft gelijk, haar drugsverslaafde vader Huub blijkt al twee dagen dood op de bank te liggen na een overdosis.

vrijdag 17 De politie zet twee van drie bussen met bingospelers aan de kant, na melding dat enkele inzittenden diefstallen hadden gepleegd in een naast de bingohal aan de Overtoom gelegen meubelzaak. In een van de bussen worden twee schemerlampen aangetroffen.

zondag 19 Bij een botsing op de Willem de Zwijgerlaan komt een taxipassagier om het leven.

maandag 20 ABN Amro polst de Perscombinatie, uitgever van de Volkskrant, Trouw en Het Parool, over verhuizing van de krantenredacties van de Wibautstraat naar het leegkomende filiaal van de bank aan het Rembrandtplein.

vrijdag 24 Philips kondigt de verhuizing aan van het hoofdkantoor uit Eindhoven naar de Rembrandttoren bij het Amstel Station.

maandag 27 Op de Oosterdokskade schiet een motorrijder een automatisch wapen leeg op een auto. Het dodelijk slachtoffer blijkt een bekende van de politie, die dan ook rekening houdt met een liquidatie.