december 1973

zondag 2 Bij een nachtelijke uitslaande brand in een kraakpand aan de Van der Duijnstraat komt de op de zolder wonende 28-jarige Ivonne Woudhuizen om het leven.

maandag 3 Een groep van ruim dertig uit Suriname afkomstige vrouwen en kinderen vindt onderdak in het speciaal voor hun gekraakte voormalige CBH-kantoor aan de Passeerdersgracht.

dinsdag 4 ‘Het is helemaal niet interessant en daarom wil ik er ook niet over praten,’ aldus voormalig Nederlands kampioen kogelstoten Els van Noorduyn, nadat ze met haar blote handen twee gewapende overvallers heeft verjaagd uit haar sigarenzaak in Amsterdam Oost.

woensdag 5 Na een roerig debat en met twee stemmen verschil stemt de gemeenteraad in met een jaar verlenging van de proef met een wekelijkse koopavond.

maandag 10 In verband met de uitreiking van bonkaarten voor benzine blijven postkantoren voorlopig in de avonduren en op zaterdagen open. Vanwege de oliecrisis hebben particulieren recht op vijftien liter per week.

donderdag 13 Sigarenwinkelierster J. Schelling-Vink (50) uit de Vrijheidslaan overlijdt aan de door een overvaller toegebrachte messteek. Haar 54-jarige echtgenoot wordt met een steekwond in de hartstreek opgenomen in het VU-ziekenhuis.

woensdag 19 CDA-wethouder Ton van der Eyden waarschuwt dat de gemeentelijke Sociale Dienst door de massale stijging van bijstandsaanvragen is verworden ‘tot een soort van sociale bank’ waar de ambtenaren het werk amper aankunnen.

donderdag 20 De meeste winkeliers geven gehoor aan de opdracht van de regering om vanwege de energiecrisis een half uur na sluitingstijd hun etalageverlichting en neonreclames te doven.

vrijdag 21 Bij het afzinken van een metrocaisson aan de Zwanenburgwal komt uit de vloeibaar gemaakte grond een 15de-eeuws houten ikoon bovendrijven.

maandag 24 Het GVB denkt met het huren van vijftig toerbussen de verwachte toeloop in het openbaar vervoer te kunnen opvangen, als Amsterdammers vanwege de benzinedistributie hun auto laten staan.

dinsdag 25 Bij twee schietpartijen in de stad vallen twee doden en vier gewonden, allen afkomstig uit Joegoslavië. Volgens de recherche zou een politieke vete de aanleiding zijn geweest.

vrijdag 28 Op een zolder aan de Foeliedwarsstraat stuiten agenten op metalen oliedrums met zevenhonderd gehamsterde liter benzine.

'98

MAANDAG 21 DECEMBER

MOSKEEBEZOEK BURGEMEESTER ONTAARDT IN VECHTPARTIJ

Het gerucht dat agenten twee van autodiefstal verdachte Marokkaanse jongens zwaar hebben toegetakeld bij hun aanhouding, leidt op maandag 14 december tot een bestorming van politiebureau Balistraat. Na een korte charge keert de rust weer terug. Bij de vreedzame betoging die zondag tegen de ‘Amerikaans-Britse agressie in Irak’ zijn het vooral Marokkaanse jongeren die rondom het Amerikaanse consulaat aan het Museumplein een spoor van vernielingen achterlaten. Nog voordat burgemeester Schelto Patijn de dag erna bij een bezoek aan de Nasr-Moskee in de Celebesstraat de boodschap kan overbrengen dat de maat vol is, breken er vechtpartijen uit tussen de moskeebezoekers.

december 1998

dinsdag 1 Een voorstel van GroenLinks-wethouder Frank Köhler voor een proef met twee autoloze zondagen per jaar stuit op verzet van zowel burgemeester Schelto Patijn als twee VVD-wethouders.

woensdag 2 De invoering van verplichte kleurrijke bedrijfjasjes maakt een einde aan de chaos op de bomvolle beursvloer van de Effectenbeurs. De bijna tweehonderd optiebedrijven mochten hun eigen bonte outfits bedenken.

vrijdag 4 Zwarte Pieten met dikke lippen, kroeshaar en oorringen zijn vandaag niet welkom bij de sinterklaasvieringen op vijftien openbare basisscholen in Zuidoost, conform de Sint Nicolaascode van het schoolbestuur: ‘We willen dat zwarte kinderen en hun ouders zich niet gekwetst hoeven te voelen.’

maandag 7 Ronald Jan Heijn, eigenaar van spiritueel centrum Oibibio aan de Prins Hendrikkade, weet ternauwernood de executieveiling van zijn kapitale woonhuis aan de Oranje Nassaulaan te voorkomen, met dank aan de Triodosbank die de vorderingen van schuldeiser Averobank overneemt.

dinsdag 8 In de Bijlmerbajes maakt een 58-jarige gedetineerde gebruik van de verbouwingswerkzaamheden door vermomd als een monteur de deur uit te lopen.

zondag 13 Een dag na het ontslag van trainer Morten Olsen richten ontevreden supporters hun pijlen op de tweeling Frank en Ronald de Boer. ‘Ze moeten vooral zo door gaan,’ laat Frank de Boer weten na de fluitconcerten vanaf de tribunes. ‘Dan maak ik het seizoen bij Ajax niet eens meer af.’

maandag 14 Thuiszorgmedewerkers nemen de zorg over voor een 72-jarige zieke bewoonster uit de Nieuwe Brugsteeg. Bij gebrek aan een opvangplek is ze de afgelopen drie dagen verzorgd door agenten van bureau Warmoesstraat.

dinsdag 14 ‘Ik zie dit echt als een kerstgeschenk,’ aldus rechtenstudent en voormalig drugshandelaar Steve Brown (45) vanuit zijn ziekenhuisbed in het OLGV, na vorige week door ‘een amateur’ te zijn neergeschoten voor zijn woning aan de Biesboschstraat.

woensdag 23 De Tweede Kamer eist harde maatregelen tegen de straatterreur van vooral Marokkaanse jongeren in Amsterdam.

donderdag 24 Wethouder Jikkie van der Giessen (D66) waarschuwt dat Amsterdam op 1 januari 2000 rekening moet houden met plunderingen, als beveiligingssystemen zullen uitvallen door de ‘milleniumbug’ in computerprogramma’s.

BEELD:

In mei 1998 waren er al rellen geweest in de Overtoomse Veld, waar Marokkaanse jongeren aandacht eisten voor hun problemen.

FOTO MARCO OKHUIZEN/ANP