Op zondag 21 december 1941 wordt daarom ook in Amsterdam de zonnewende gevierd. De NSB en de Nationale Jeugdstorm organiseren in het Vondelpark een traditioneel ‘joelvuur’. Bij de muziektent heeft men een brandstapel gebouwd, die volgens het oude gebruik om middernacht moet worden aangestoken. De verduisteringsmaatregelen maken dat echter onmogelijk. Dit jaar vindt de midwinterviering dus niet plaats om middernacht, maar om vier uur ’s middags.

Als de schemering invalt, verzamelen de jongens en mannen van de Hitlerjugend en de WA (de knokploeg van de NSB) zich rond de brandstapel. Ze dragen fakkels en vlaggen en vormen - volgens de gelijkgeschakelde krant Het Vaderland - ‘een front tegenover den vuurkuil.’ WA-leider Hofman houdt een korte toespraak. Hij wijst erop ‘dat thans weer een oeroud gebruik in eere hersteld wordt’, en spreekt over het belang van de ‘Germaanse strijd’. De aanwezigen zetten het lied ‘Dietsland, deltaland’ in, en brengen de Hitlergroet. Daarna mag de jongste jongen van de Jeugdstorm het vuur aansteken.

Beeld: Nationaal-socialisten brengen de Hitlergroet bij het midwintervuur in het Vondelpark. Stadsarchief Amsterdam/Polygoon.