In dit nummer
Zelfs de politie waagde zich niet in de Bruinistenkerk
Door Simon van Blokland en Frans Duivis
Een verweerd kerkje aan de Barndesteeg van Engelse puriteinse migranten uit de 17de eeuw, later vertimmerd tot armoedige woninkjes. Querido beschrijft het gebouw als een ‘vermolmd overblijfsel van een luguber puriteinsch bidhuis, melaatsch gegrauwd in zijn afgebrokkelde muren, scheefgezakte stutbalken en geroeste raamtralies.’ Een plek waar door de jaren heen veel ongure types verbleven. Het lijkt een spookhuis, maar het bestond echt.
Was het leven van Henk Gortzak voor niks geweest?
Door Jan de Vetten
Henk Gortzak was in de jaren 50 een van de voornaamste woordvoerders van de Communistische Partij Nederland in de Tweede Kamer. Veel kreeg hij als partijfunctionaris niet betaald, maar hij mocht wel kosteloos op vakantie naar Oost-Europa. In de Sovjet-Unie zag hij dat de realiteit minder rooskleurig was dan werd voorgespiegeld, en na Stalins dood in 1953 kwamen veel wanstanden van het communistische regime aan het licht. Het deed Gortzaks wereldbeeld wankelen.
De Amsterdamsche Cricket-Club bracht het Engelse spel naar Amsterdam
Door Jan Luitzen en Wim Zonneveld
Vol frisse moed wordt op een vroege zomernamiddag in 1871 het eerste potje cricket in Amsterdam gespeeld. De Amsterdamsche Cricket-Club is dan nog slechts één maand jong. De vijf jonge initiatiefnemers, jongens uit het betere milieu, hebben de Engelse sport leren kennen op de kostschool Noorthey in het Zuid-Hollandse Veur. Het cricketterrein ligt ten westen van de Singelgracht, waar het nog onbebouwde polderlandschap genoeg plek biedt voor sport en recreatie.
De bonte stoet bewoners die op Rokin 93 heeft gewoond
Door Maarten Hell
Rokin 93. Zomaar een huis, vanuit waar je een héél veelzijdige geschiedenis van Amsterdam kunt vertellen. Maarten Hell gaat in het komende nummer de vele historische lagen langs. Het gebouw dat er nu staat, opende in 1896 als kantoorgebouw van de tabaksfirma Brusse & Gransbergen. In de eeuwen daarvoor bood het plek aan onder meer muziekhandelaren, kroeggangers, textielhandelaren en nonnen – die hun sporen nalieten in de bodem en de archieven.
De strijd om de onderdoorgang van het Rijksmuseum
Door Fred Feddes
Wel of geen fietspassage? Daarover werd in aanloop naar de heropening van het gerestaureerde Rijkmuseum in 2013 fel getwist. Opeenvolgende museumdirecteuren zagen de passage het liefst omgetoverd tot monumentale ingang. Buurtbewoners en verkeersdeelnemers streden juist om het behoud van de onderdoorgang. De discussie over het gebruik van deze ruimte is nog ouder dan het gebouw zelf. Auto's werden dan wel verboden in 1931, maar voor fietsers zou de passage toegankelijk blijven.
Het verhaal achter de Overamstelpoort bij het Rijksmuseum
Door Ruud Paesie
Talloze keren zult u er zijn langsgekomen: de Overamstelpoort die in de tuin van het Rijksmuseum staat. Maar welk verhaal gaat schuil achter deze historische poort met zijn fraaie smeedijzeren hek? Eens gaf deze toegang tot de buitenplaats aan de Amstel, waar welvarende Duitse migrantenfamilie woonden die een fortuin hadden gemaakt in de textielhandel. In 1890 zou Gerard Heineken de poort schenken aan het Rijksmuseum, waar hij nog steeds staat. Hoe dat zo is gelopen, leest u in het artikel van Ruud Paesie in ons komende nummer.
Maria gaat in mannenkleding naar Virginia
Door Mark Ponte
In oktober 1700 kiest de twintiger Maria Helmes van Wellen voor het ruimte sop. De vijf jaar oudere Weespenaar met wie ze nog maar net is getrouwd, laat ze achter in Amsterdam. Ze vertrekt naar Engeland, maar als vrouw kan dat niet zomaar. Dus trekt ze mannenkleren aan, een truc waardoor al veel vrouwen vóór haar tijd de zee over waren gekomen. Engeland is slechts het begin van haar avontuurlijke leven en de Noordzee niet de grootste zee die ze zal oversteken.
De vaste route van Daniel van Duijn
Door Koen Kleijn
Deze maand volgen we de Vaste Route van verhalenverteller en oprichter van politieke partij LEF Daniel van Duijn. Hij groeide op aan de rand van de Bijlmerweide en voelt zich nog steeds thuis in Zuid-Oost – al woont hij nu in Oud-West. Samen met onze hoofdredacteur Koen Kleijn fietst hij langs plekken die voor het speciale betekenis hebben. Zoals het voormalige volkstuinencomplex De Vrijbuiters, waar tot voorkort een diverse groep mensen hun creativiteit kwijt konden.
En verder:
- Stadsnieuws
- Column van Felix Rottenberg
- Hier gebeurde het Volksoproer in de Jodenbuurt
- 50 & 25 jaar geleden
- Column van Guus Luijters
- Verschenen
- Komt dat zien
- Fijn dat u meeleest
Het aprilnummer van Ons Amsterdam verschijnt 8 april. Dit nummer niet missen maar nog geen abonnee? Als u zich uiterlijk vrijdag 7 april 23:59 abonneert, ontvangt u dit nummer thuis.
Meer informatie