Aprilnummer 2020

In het komende nummer:

De eerste diamantslijpers

door Daniël Metz en Karin Hofmeester

Juweliers en edelsteenhandelaren strijken vanaf eind 16de eeuw in Amsterdam neer. De meesten komen uit Antwerpen. Ze vormen de basis voor de latere Amsterdamse diamantindustrie. Onder hen zijn opvallend veel joodse migranten. En er blijkt een speciale rol weggelegd voor vrouwen uit de laagste regionen van de bevolking.

 

Markante Amsterdammer: Adriaan Jaeggi (1963-2008)

door Ko van Geemert

Hij was (stads)dichter, columnist, journalist, trombonist, romancier, kok, entertainer, redacteur, vertaler, recensent en niet in de laatste plaats Amsterdammer (al was hij er niet geboren). Een levenskunstenaar die veel te vroeg afscheid moest nemen. 

 

Word abonnee

 

Een Friezin in de Atjehstraat

door Koen Kleijn

Een van de lezers van Ons Amsterdam, Jan Groen uit Almere, stuurde een foto uit circa 1922 van de melkwinkel Op Hoop van Zegen in de Eerste Atjehstraat 38. Daarop staat eigenaresse en weduwe Minke de Wit-Schutter (1850-1932) met haar kinderen. Het valt op dat ze in Friese klederdracht is: ze draagt een wit kanten kapje met twee oorijzers. Achter haar traditionele uiterlijk blijkt een complete streekroman schuil te gaan. 

 

Onderzeeboot Sloterweg. Jan van der Veldt deed een macabere vondst

door Paul Kroes

Meer dan 60 jaar al markeert een rode duikboot met witte flanken het erf van de familie Van der Veldt aan de Sloterweg. Een blikvanger. Veel mensen kennen het piepkleine vaartuig. Ze zijn er (vaak) langs gereden of hebben die opzienbarende televisie-uitzending in 1978 gezien. 

 

‘1000 stuks buitenlandsche vogeltjes’

door Koen Kleijn

Vogelhandelaar Michiel Bonvie uit de Nieuwmarktbuurt stond in 1885 voor de rechter: hij zou beschermde zangvogels hebben verkocht. Kneuen, sijsjes en merels waren goede handel. Daar zat geld in. Alleen kwamen er steeds meer regels die de gevleugelde dieren beschermden. 

 

Word abonnee

 

 

Delen:

Buurten:
Nieuw-West
Editie:
April
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Inhoud