Aprilnummer 2019

In dit nummer

Er is weer een geweldige editie verschenen van Ons Amsterdam, met de volgende onderwerpen:

Vier eeuwen café Kadoelen (Amsterdam-Noord)

Door Maarten Hell
Het onlangs vernielde Café Kadoelen in Noord kent een lange en roerige geschiedenis. Eeuwenlang had het een sleutelpositie in de transportverbinding tussen Amsterdam en Waterland. De gelagkamer was een trefpunt van schippers, vissers, boeren en passanten. De uitbaters overleefden dijkdoorbraken, branden, stormvloed, crisis en oorlogsjaren. Maar sloop dreigt de historische horecalocatie nu de kop te kosten.

Heibel bij herberg De Hulk

Door Mark Ponte en Koen Kleijn
het Bijlmermeer werd in 1626 voor het eerst drooggelegd. Langs de rand van de polder kwamen aan de Ringsloot boerderijen te staan. Enkele werden door hun Amsterdamse eigenaren uitgebreid tot ‘buitenplaatsen’ met flinke tuinen, om de zomer door te brengen. In een van die boerderijen aan de Ringsloot, in de uiterste zuidoosthoek van de polder, was ook een herberg gevestigd. Waar herbergen zijn, wordt gedronken en waar gedronken wordt ontstaat vaak gedoe. Zo ook bij De Hulk op een zomeravond in 1639.

NOG GEEN ABONNEE? MELD JE AAN

1869: De ‘bijltjes’ staken

Door Daan Meijer
Het is op 28 april 1869 opvallend stil op de kleine scheepswerven van de Oostelijke Eilanden. Er wordt niet gewerkt. De ‘Bijltjes’ staken: de scheepstimmerlieden. Voor het eerst leggen geschoolde arbeiders in Nederland georganiseerd het werk neer.

Vergeten schoonheid: de Hoogkamersgang (bij de Oudezijds Achterburgwal)

Door Simon van Blokland en Frans Duivis
Eerst een klooster, toen een begeerde woonplek, daarna ongure steeg, nu intiem pleintje. De Hoogkamersgang is een van die bijna vergeten stegen van Amsterdam die kunnen bogen op een roemruchte geschiedenis en het verdienen om uit de vergetelheid te worden gehaald.

13 april 1822: het oude zeemagazijn van de V.O.C. stort in

Door Marius van Melle en Maarten Hell
Gedonder en geraas wekten de bewonersGedonder en geraas wekten de bewoners van de Oostenburgerstraat om half twee ’s nachts uit hun slaap: het oude Zeemagazijn van de Verenigde Oost-Indische Compagnie stortte ineen. Symbolischer kon het einde van het roemruchte ‘VOC-verleden’ nauwelijks zijn. Er viel één dode en vier werklieden raakten gewond.

NOG GEEN ABONNEE? MELD JE AAN

100 jaar Amsterdamsch Tehuis voor Arbeiders (Marnixstraat)

Door Joost Vermeulen
Tochtige hokken en lekkende zolderkamers: een eeuw geleden waren alleenstaande arbeiders overgeleverd aan de willekeur van het kostgangersysteem. Volkswoningbouw stond nog in de kinderschoenen en gezinnen kregen de voorrang, want daar was de nood het hoogst. Er was één bouwfonds dat zich het lot van de ongehuwde werkende mannen aantrok.

Aanslag op de Schotse Zendingskerk (nu de Kleine Komedie)

Door Jaap Colthof
Samuel Abraham Hirsch, vijftien jaar oud, pleegde in Amsterdam in 1858 een aanslag op een Duitse dominee in de Schotse Zendingskerk, die toen bijeenkwam in het theater dat nu De Kleine Komedie heet. De activiteiten van de christelijke zending onder de Joden had tot grote spanningen geleid.

April 1949: De M.S. Oslofjord gaat te water

Door Koen Kleijn
Daverend applaus klinkt op als de MS Oslofjord van de werf het IJ inglijdt. Het luxe passagiersschip is in 1949 het visitekaartje van de NDSM. Drie jaar geleden nog lag de werf in puin en kijk nu eens! De scheepsbouw floreert weer in Noord.

 

Profiteer van de introductieaanbieding