Annexaties 1921. Eigen plannen van Watergraafsmeer lopen op niets uit

Watergraafsmeer was allang geen boerengemeente meer toen Amsterdam op de deur klopte. Achter de Middenweg stond een nieuwe, moderne woonwijk. Voorzieningen voor water en gas waren er gekomen. Maar ja, er was ruimte, veel ruimte.

“Woensdag is het dan geschied. De vergadering der Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft zonder hoofdelijke stemming het wetsontwerp tot uitbreiding van Amsterdams grondgebied, aangenomen …” Het Weekblad voor Watergraafsmeer bracht op 12 november 1920 geen vrolijk nieuws. ‘De slag gevallen’, stond er boven het artikel. Zo voelde het ook. Het besluit had in Watergraafsmeer “een stille ontroering gewekt”, schreef de historicus Jaap Kruizinga later.

Er was nog hoop geweest dat Watergraafsmeer op het laatste moment aan de annexaties zou ontkomen, maar een verzoek aan minister Jan Kan om de Watergraafsmeerse belangen nog eens apart af te wegen faalde. Naar verluidt had de burgemeester van Amsterdam, Willem Tellegen, alle Amsterdamse leden van de Tweede Kamer op het stadhuis uitgenodigd en ze dringend verzocht tegen de amendementen op de annexatiewet te stemmen. Dat deden ze.

Voor Watergraafsmeer sloeg op oudejaarsavond 1920 dus het finale uur. Op de ochtend van die 31ste december kwam de gemeenteraad voor de laatste keer bijeen. De publieke tribune was volgepakt: veel bewoners wilden die historische zitting in het raadhuis aan de Linnaeuskade zelf bijwonen. Burgemeester Johannes Wilhelmus de Wit zat voor de laatste maal de vergadering voor; de verslaggever van Het Weekblad voor Watergraafsmeer had zijn pen in de aanslag...

Verder lezen? U vindt het hele verhaal in het Decembernummer van Ons Amsterdam.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

 

Beeld: De Watergraafsmeer wordt symbolisch ten grave gedragen. Collectie H. Bethlehem.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Oost
Editie:
December
Jaargang:
2020 72
Tijdperk:
1900-1950
Rubriek: