Annexatie verhindert uitbreiding Sloten

Ze hadden het zo mooi bedacht in Sloten. Een nieuwe wijk van 135 arbeiderswoningen op een stuk land van boer Willem van der Laan aan de Sloterweg. Te bouwen begin jaren twintig van de vorige eeuw. Het kwam er niet van. Hoe dat ging, beschrijft Slotenaar Theo Durenkamp.

Op de zolder van de Sint-Jozefschool in Sloten kwam bij de opheffing in 1988 toevallig het archief van de Woningbouwvereeniging Sloten tevoorschijn. De stukken vertellen de vergeten historie van de plannen voor een woonwijk met 135 woningen in de weilanden ten oosten van de dorpskern. Alles leek in kannen en kruiken – tot in 1921 de annexatie door Amsterdam roet in het eten gooide.

Het verhaal begint op 17 december 1919, als de vereniging wordt opgericht. De acht leden kopen ieder twee aandelen à f 5,-; er zit dus f 80,- in kas. Drie dorpsnotabelen vormen het bestuur. Huisarts Lieuwe Faber is voorzitter, Hubertus Schuss, hoofd van de Sint-Jozefschool, secretaris en makelaar Cornelis Onkenhout penningmeester. De vereniging wil “uitsluitend in het belang van de verbetering van de volkshuisvesting” werkzaam zijn.

De Woningwet van 1901 maakt het mogelijk om met overheidssteun betaalbare huurwoningen te bouwen, maar alleen door ‘toegelaten instellingen’: woningbouwverenigingen die niet uit zijn op geldelijk gewin, nauw samenwerken met een gemeente en acceptabele huren vragen. Het zinnetje in de statuten “uitsluitend in het belang van de verbetering van de volkshuisvesting” is precies wat nodig is om als ‘toegelaten instelling’ te worden erkend.

De gemeente Sloten heeft kennelijk dringend behoefte aan goede en goedkope woonruimte – en de drie heren nemen het initiatief. Als de vereniging in het dorp grond kan kopen voor de bouw van 135 arbeiderswoningen, mag ze rekenen op overheidssubsidie. Het oog valt op een stuk land van veehouder Willem van der Laan van boerderij Rijnhof, nu Sloterweg 1146. De kavel bedraagt veertien hectare en loopt als een langgerekt smal perceel van bijna een kilometer in noordelijke richting door tot aan de Slotervaart.

Verder lezen? U vindt dit artikel in ons Januari/Februarinummer.

Nog geen abonnee?

Meld je aan vóór vrijdag 15 januari 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Nieuw-West
Editie:
Februari Januari
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1900-1950