De Amsterdamse politie sinds 1966

HOOG TE PAARD DIEP GEVALLEN

De politie moet de bestaande orde handhaven en tegelijk inspelen op maatschappelijke veranderingen. Dat wringt nogal eens, vooral in een roerige stad als Amsterdam. Organisatieadviseur Cees Zwart schreef op verzoek van voormalig korpschef Nordholt een 'wordingsgeschiedenis' van de Amsterdamse politie in het bewogen tijdvak 1966-1999. Met een voorzichtig happy end.
 

Diender in Amsterdam verschijnt eind deze maand bij uitgeverij Balans. die het aankondigt als een "ongewoon boek". Dat heeft veel te maken met de ontstaansgeschiedenis. De auteur, prof.dr. C.J. Zwart, is geen beroepshistoricus maar organisatiedeskundige.
 

Ik had niet veel met Amsterdam. Ik vond het een uiterst chaotische en verwarrende stad. Maar dat was snel over toen ik er eenmaal rondliep.

Na zijn studie werkte hij 6,5 jaar bij Philips en raakte in de greep van nieuwe concepten als "humanisering van de arbeid" en "creatieve taakgroepen". Bij zijn volgende werkgever, de Technische Hogeschool Twente, werkte hij bij de bekende antroposofische pedagoog en psychiater prof. Bernard  Lievegoed (1905-1992), voorzitter van de afdeling Maatschappijwetenschappen.

Zwarts proefschrift uit 1972 gaat over de integratie van organisatie- en veranderkunde.  "Organisatiekunde draaide toen nog vooral om het zo goed mogelijk laten werken van organisaties waarvan de globale doelstellingen en structuur als vaststaand golden.

Lees hier het complete artikel als PDF

Hoog te paard, diep gevallen

Hoog te paard, diep gevallen

Hoog te paard, diep gevallen

Hoog te paard, diep gevallen

Hoog te paard, diep gevallen

Lees hier het complete artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Noord Oost West Zuid
Dossiers:
Politiek
Editie:
November
Jaargang:
1999 51
Tijdperk:
1950-2000
Rubriek:
Verhaal