Amsterdam redde in 1970 het Eurovisie Songfestival

Rotterdam is deze maand gastheer van het Eurovisie Songfestival. Ook Amsterdam had de happening een keer in huis. Dat was in 1970. Een spannende aangelegenheid, want het ging slecht met het zangfestijn. Kon de uitzending vanuit de RAI de tanende interesse doen opleven?

Het Eurovisie Songfestival van 1969 in Spanje was geen gelukkige editie. Maar liefst vier winnaars bleken er te zijn, toen de punten waren verdeeld: Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland met Lenny Kuhr. Het leidde tot veel onvrede. De Scandinavische landen hielden het evenement voor gezien als er geen nieuwe puntentelling zou komen. Oostenrijk was al afgehaakt: het land had willen niet optreden ter meerdere glorie van dictator Francisco Franco.

Niet vreemd dus dat aan het eind van dat jaar het gerucht de ronde deed dat de editie van 1970 de laatste zou zijn. De vraag was ook wie die mocht organiseren. Van de vier winnaars hadden Spanje en Engeland meteen al voor de eer bedankt. Loting moest de doorslag geven: Frankrijk of Nederland. Tijdens een vergadering van de European Broadcasting Union kwam de kersverse Nederlandse Omroep Stichting (NOS) als winnaar uit de bus. Of verliezer, zoals een BBC-official met enig leedvermaak vaststelde, want het aantal deelnemers was inmiddels naar een magere twaalf landen gezakt.

De NOS liet zich niet gek maken en verklaarde in een persbericht: “Het is bekend dat het Eurovisiesongfestival wat betreft populariteit in dalende lijn is. En inderdaad doen er steeds minder landen mee. Dat neemt niet weg dat ons tot nu toe nog niets bekend is over het verdwijnen van dit festival. We willen echt niet aan een begrafenisplechtigheid meewerken.” Gevraagd naar de concrete plannen zei een NOS-woordvoerder dat er in elk geval niet met geld gesmeten zou worden, zoals in Madrid wel was gebeurd. “Dat kunnen we gewoon niet opbrengen. Als we echter een gok mogen doen, dan dachten we aan [een investering van] twee ton.”

Verder lezen? U vindt dit artikel in het komende Meinummer.

Wil je dit nummer niet missen, maar ben je geen abonnee (meer)? Meld je aan!

Headerbeeld: Begijn op het Begijnhof, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
Mei
Jaargang:
Tijdperk:
1950-2000
Rubriek: