Amsterdam als decor van kinderboeken

Het is weer Kinderboekenweek deze maand oktoberg. Zijn er veel mooie kinderboeken die in Amsterdam spelen? En is er een echte klassieker? Schrijver Guus Luijters dook in de boekenkast.

Van alle recent verschenen in Amsterdam spelende kinderboeken is Clara het krantenmeisje van Pieter Feller en Tiny Fisscher het aardigst. Het is winter 1911/1912 en de twaalfjarige Clara Bartels vent als krantenmeisje op het Centraal Station het dagblad De Courant uit. “Lees het laatste nieuws in De Courant”, roept ze, en prompt meldt zich een grapjas met een hoge hoed, die zegt: “Wat is het laatste nieuws dan, meisje?” Hoe slim Clara wel niet is, wordt duidelijk als ze meteen haar tekst aanpast: “Koningin doopt grootste passagiersschip van Nederland! Lees er alles over in De Courant!”

Clara blijkt het eerste krantenmeisje van het land te zijn en haalt daarmee de krant die ze zelf verkoopt. Het stukje over haar is geschreven door Van Velzen, een journalist die ze kent uit het vorige boek over haar avonturen en die beloofd heeft dingen voor haar op te zoeken over Alexine Tinne, de Nederlandse ontdekkingsreizigster. Tinne heeft Clara’s belangstelling, want zij droomt ervan ook ontdekkingsreiziger te worden. En dat alles in de grote hal van het Centraal Station. Er valt nog wel meer te zeggen over Clara, en dat zal ik zo dadelijk ook doen, maar hoe aardig zij ook is, ik denk toch niet dat Clara, het krantenmeisje het klassieke kinderboek over Amsterdam zal blijken te zijn waar we al zolang op wachten.

Want hoe onvoorstelbaar het ook is en hoe ondraaglijk de gedachte, we moeten het onder ogen zien: Amsterdam heeft geen enkel klassiek kinderboek voortgebracht. Als het om grote-mensen-boeken gaat, breek je je nek over de klassiekers. Aan Amsterdam kan het dus niet liggen, maar als het om kinderboeken gaat, staan we met lege handen. Hoe het komt, weet ik niet en hoe het kan al helemaal niet, maar het is zo. Pietje Bell en Kruimeltje van Chris van Abcoude spelen in Rotterdam, Dik Trom van C. Joh. Kievit in Hoofddorp, Afke’s tiental van Nienke van Hichtum in Friesland, De Katjangs, AFC’ers en Hoe de Katjangs op de kostschool van Buikie kwamen van J.B. Schuil in Haarlem en Abeltje van Annie M.G. Schmidt in Middellum, u weet wel.

Verder lezen? U vindt het hele verhaal in het aankomende Oktobernummer van Ons Amsterdam.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
Oktober
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Verhaal