Alles is schitterend

Luchtig, liefdevol, maar met een scherpe ondertoon beschrijft Harold Hamersma hoe zijn leven en dat van zijn familie is vervlochten met de Pijp. De buurt waar hij geboren werd en opgroeide, maar niet meer woont. Zijn vrouw heeft er een kookboekwinkel, als wijnschrijver proeft hij er zijn jaarlijkse quotum van 8000 wijnen.

De Pijp is in de loop van de decennia veranderd van een armetierige, vervallen volksbuurt in een plek vol hippe hotspots, maar dankzij zijn herinneringen voelt Hamersma zich er direct weer thuis. In flarden, continu heen en weer springend tussen heden en verleden, blikt hij terug op het leven in de jaren zestig. Beeldend schrijft hij over de benzinepomp die voor het ouderlijk huis in de Jacob van Campenstraat stond, over pestende buurtjongetjes en de platenwinkel in de Ferdinand Bol. Hij memoreert zijn inmiddels overleden vader en tracht de ingewikkelde familieverbanden te reconstrueren.

Samen met zijn vergeetachtige moeder dwaalt hij door de wijk en hun gemeenschappelijk verleden. Hij beschrijft hoe zij er als kind ernstig verwaarloosd werd door een moeder die haar tijd liever besteedde aan mannen dan aan haar kroost. Zijn moeder beoordeelt ondertussen alles wat ze onderweg tegenkomen als ‘schitterend’.

EMMA LOS

 

ONDER DE ROOK VAN DE HEINEKEN

Een jeugd in de Pijp

- Harold Hamersma

- Ambo|Anthos

- ISBN 9789026349881

- 252 blz.

- € 21,95

 

Aprilnummer 2020

Delen:

Buurten:
Zuid
Editie:
April
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Verschenen
Tijdperk:
1950-2000 Vanaf 2000