Alle katholieken
Na de Alteratie van 1578 woonden er in Amsterdam nog altijd veel katholieken, veel meer dan in menig andere stad. Ze vormden een grote, invloedrijke minderheid. Daar is in later jaren door de heersende protestantse macht flink overheen geschilderd. Maar na de emancipatie van de katholieken in de Franse tijd en de terugkeer van de bisschoppen in 1853 werd dat grote aandeel weer zichtbaar, met talrijke nieuwe kerken, ziekenhuizen, zorginstellingen et cetera.
Maurice Essers, advocaat en voorzitter van de Stichting Katholiek Erfgoed, verzamelde in eigen beheer gegevens over álle katholieke instellingen en gebouwen tot 1850 met een overvloed aan details. Een beetje wikipedia-achtig is dat wel, en niet elke illustratie is even scherp (boekvormgeving blijft een vak), maar de katholieke dimensie van Amsterdam komt in deze lange optocht sterk naar voren.
U weet natuurlijk dat Vondel en Van Campen katholiek waren, maar wist u het ook van toneelschrijver Jan Vos, schilder Nicolaes Moeyaert, schrijver Hendrik Laurens Spiegel, Anna Roemer Visschersdr, enzovoort?
Katholiek Amsterdam
Van heilige stede tot bisschopsstad (1275-1850)
- Maurice Essers
- Stichting Katholiek Erfgoed
- Verkrijgbaar bij boekhandel Xantippe, Prinsengracht 290 hs Xantippe.nl
- 490 blz.
- € 49,90
Delen: