Alhambra Theater tegen de vlakte

Het Alhambra Theater, Weteringschans 134, kan zich scharen in de rij van verdwenen cinema's. De  sloop begon in december, precies 65 jaar na de opening van de door F.A. Warners tot filmpaleis  verbouwde Nederduitsch Hervormde Diaconie­ school. In oktober 1936 nam Frits L.D. Strengholt van Nv Ambio de exploitatie over van Griesbach. Ortlieb & Simons, handelaren in onroerend goed.
 

Na de oorlog werd Alhambra ingelijfd door het Tuschinski-concern. In die tijd stond aan de kassa - omringd door de zoete geur van boenwas die regelmatig in het vele hout van de mime hal werd  gewreven - een portier gekleed in blauwgrijs uniform. Bedrijfsleider annex zaalchef Van Tulder en zijn  collega Stundebeek droegen immer een smetteloos donkerblauw kostuum met witte pochet en het haar  (zoals was voorgeschreven) gescheiden in het midden.
 

Als vrijdags een nieuwe film in première ging, werd een nieuw doek voorgereden

D: architectonisch oninteressante gevel was doorgaans bedekt met doek van decoratieschilder Jan  Luhlf. Als vrijdags een nieuwe film in première ging, werd een nieuw doek voorgereden. De tram hield dan even in om de passagiers een blik te gunnen op de geschilderde hoofdrolspelers. Belangstellenden hadden overigens meestal tijd genoeg: Alhambra was een long run-theater, waar films weken liepen. Oorspronkelijk lagen er kegelbanen onder de zaal (zonder balkon 485 stoelen)
 

Die gingen met het grootste deel van de foyer op in Alhambra 2. geopend op 21 december 1972. Boven de bioscoop was een ruim woonhuis en ernaast kantoren. In 1 995 ging Alhambra over naar Pathé Cinémas. Helaas besloot dit Franse concern dat er meer geld te verdienen was met verkoop clan met filmvertoningen.

Architect Richard Groenendaal ontwierp hier Alhambra Residentie. mei boven de winkelruimte op de begane grond 24 luxe appartementen en drie penthouses met dakterras; eronder komt een niet-openbare parkeergarage.
 

Alhambra Theater tegen de vlakte

Delen:

Buurten:
Centrum Zuid
Dossiers:
Architectuur
Editie:
Januari
Jaargang:
1998 50
Rubriek:
Tijdperk:
1950-2000