Al luisterend door bezet Amsterdam
Vanaf nu kun je persoonlijke en bijzondere verhalen te horen uit Amsterdam in oorlogstijd tijdens je stadswandeling. Zo kun je al luisterend door Amsterdam-Oost en Amsterdam-Centrum struinen.
Er zijn twee audiowandelingen gepubliceerd door uitgeverij Atlas Contact die gebaseerd zijn op Bianca Stigter’s Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945. De wandelingen nemen je mee langs tientallen adressen die in Oost en Centrum oorlogsverhalen hebben achter hun voordeuren. Diverse verhalen uit dagboeken, krantjes, ooggetuigen zijn samengevoegd in het luisterverhaal. Over verzetsstrijders, verraders, onderduikadressen, razzia-verzamelplaatsen en meer.
De twee audiowandelingen zijn gratis te beluisteren via diverse podcastapps, waaronder Spotify en Apple Podcasts, of op het podcastkanaal van Atlas Contact. Uiteraard kunt u de verhalen ook vanuit uw huis beluisteren als luisterboek.
Alle informatie, inclusief routekaartjes, vind u op deze site.
Hoofdredacteur Koen Kleijn heeft in 2019 een recensie geschreven over het boek. Die vind je hier.
Enkele voorbeelden uit de route:
Burgerziekenhuis Linnaeusstraat 89. Leerling-verpleegster Esmée van Eeghen ontmoette hier in het voorjaar 1943 coassistent Henk Kluvers. Ze ging hem helpen Joodse kinderen naar Friesland te smokkelen.
Ino Roël/Stadsarchief Amsterdam.
Anatomisch Laboratorium Mauritskade 61. Hier hielpen ze mensen te ‘ontjoodsen’, door bijvoorbeeld ‘wetenschappelijk’ vast te stellen dat ze half joods waren. Vanaf september 1944 was dit ook de vergaderplaats van de studentenverzetsgroep De Vrije Katheder.
Han van Gool / Stadsarchief Amsterdam.
Delen: