7 juni 1979. Welzijnswerkers en drugsverslaafden demonstreren tegen verhuizing

Op 7 juni 1979 lopen enkele honderden drugsverslaafden mee in een protestmars van het Doelengebouw op de Kloveniersburgwal naar het Stadhuis. Ze dragen spandoeken en protestborden met teksten als ‘goed drugsbeleid!’, ‘wij willen afkicken’ of simpelweg ‘help!’.  De gemeente Amsterdam, zo vinden verslaafden en welzijnsorganisaties, doet niet genoeg om hen te steunen.

 

Enkele dagen eerder hebben de drugsgebruikers te horen gekregen dat ze uit het gekraakte Doelengebouw moeten vertrekken. De overlast die zij veroorzaken in de Nieuwmarktbuurt is zo groot dat buurtbewoners een kort geding hebben aangespannen tegen de gemeente en eisen dat het pand ontruimd wordt. De burgemeester heeft daarop besloten de opvang in het Doelengebouw te sluiten en de bewoners te verspreiden over verschillende noodgebouwen. Welzijnswerkers stellen echter dat dit niets oplost, omdat de verslaafden in hun nieuwe huizen opnieuw te maken zullen krijgen met de afwijzende houding van omwonenden. Ook de drugsgebruikers zelf zien een verhuizing niet zitten. Het NRC-Handelsblad schrijft: ‘Nu de uiterst vijandige reacties uit de buurten zijn losgekomen, zouden de junkies niet meer de ‘moed op kunnen brengen' om zich te melden bij de noodgebouwtjes.’ De burgemeester laat na afloop van de demonstratie echter weten dat zijn standpunt ongewijzigd blijft en het Doelengebouw uiterlijk 18 juli zal worden ontruimd. 

Lees hier het bijzondere verhaal van het Amsterdamse HUK, een ongewone opvang voor heroïneverslaafden die uiteindelijk zoveel overlast veroorzaakt dat de deuren moeten sluiten. 

Beeld: Nationaal Archief/Koen Suyk.

Delen:

Buurten:
Centrum
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

8 augustus 1955. Stakende havenarbeiders raken slaags met de politie
8 augustus 1955. Stakende havenarbeiders raken slaags met de politie
Actueel 8 augustus 2020
30 mei 1953. Opening van de Amsterdamse Sportweek
30 mei 1953. Opening van de Amsterdamse Sportweek
Actueel 30 mei 2020
25 mei 1995. Bewoners bezetten opvanghuis Zeezicht
25 mei 1995. Bewoners bezetten opvanghuis Zeezicht
Actueel 25 mei 2020