6 juni 1992. Tachtig ton aardappelen op het Museumplein

Op zaterdag 6 juni 1992 rijdt een vrachtwagen het Museumplein op, remt af, klapt de laadklep open en dumpt tachtig ton aardappelen voor de deur van het Rijksmuseum. 

 

Verantwoordelijk is Toon van den Ahlmann, een machine-importeur uit Ammerzoden. In een Amsterdamse kroeg hoorde deze opmerkelijke ondernemer een week eerder voor het eerst over de Aardappeloproer van 1917. Een groep Jordanese vrouwen protesteerden toen tegen de hoge voedselprijzen en plunderden een boot vol aardappels. Dit leidde in de volgende dagen tot stakingen en en nog meer plunderingen, en uiteindelijk tot een harde confrontatie met de politie. Toon realiseert zich dat de Aardappeloproer dit jaar, in 1992, precies driekwart eeuw oud is, en vindt dat dat een herdenking verdient. Hij besluit de opstand te memoreren door op zaterdag 6 juni het Museumplein te begraven onder tachtig ton aardappelen. 

Het blijkt een actie die Amsterdammers kunnen waarderen, want de berg is binnen enkele uren alweer verdwenen. De Telegraaf bericht dat ‘keurige heren in dikke Mercedessen, sjofele mannetjes op roestige fietsen, deftige dames in prachtige japonnen, maar ook slonzige volksvrouwen’ toestromen om tassen, bakfietsen en kinderwagens te vullen met aardappelen. Voor Toon van den Ahlmann is zijn stunt daarmee geslaagd. ‘s Avonds staat hij met over elkaar geslagen armen tevreden op het nu weer lege Museumplein en zegt tegen de verslaggever: ‘Wat een donders mooie dag was dit, een hoogtepunt in m’n leven. Het is gewoon jammer dat [de aardappelen] nu al op zijn.’

Lees hier hoe de Aardappeloproer zo uit de hand kon lopen. 

Beeld: Stadsarchief Amsterdam/Frans Busselman.

Delen:

Buurten:
Zuid
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

4 juni 1977. Fietsdemonstratie op het Museumplein
4 juni 1977. Fietsdemonstratie op het Museumplein
Actueel 4 juni 2020
2 juni 1958. De eerste steen van Buitenveldert
2 juni 1958. De eerste steen van Buitenveldert
Actueel 2 juni 2020
14 mei 1987. Huldiging van het parkietenvrouwtje
14 mei 1987. Huldiging van het parkietenvrouwtje
Actueel 14 mei 2020