50 jaar en 25 jaar geleden | April 1970 en 1995

1970

Woensdag 1 april

Burgemeesterszetel spoorloos verdwenen

De hoge stoel van burgemeester Ivo Samkalden is verdwenen uit de raadzaal van het stadhuis. Een 1-aprilgrap? Nee, toch niet. “Gereserveerd voor een goede burgemeester”, luidt de boodschap, achtergelaten op de lege plek van de zetel met het geborduurde Amsterdamse stadswapen en de spreuk Legi gregi, wat zoveel betekent als ‘Voor recht en gemeenschap’. De politie verdenkt de Kabouters van de Oranje Vrijstaat.

Een zoektocht door het stadhuis levert niets op. Enkele dagen later legt de Kaboutergroep Aktie ’70 tijdens een demonstratie tegen de woningnood ineens een eis op tafel: de burgemeester kan zijn zetel terugkrijgen in ruil voor tien leegstaande panden aan het Volksdepartement van Volkshuisvesting van de Oranje Vrijstaat.

Twee dagen voor het verstrijken van het ultimatum wordt de zetel teruggevonden in het stadhuis, verstopt in een rommelhok naast de perskamer. De stoel is het gebouw niet uit geweest.

 

April 1970   

woensdag 1 Maup Caransa verkoopthet Americain Hotel aan de Engelse hotelfirma Grand Metropolitan.

donderdag 2 De organisatie van de Floriade, die op 30 maart 1972 wordt geopend in het Amstelpark, kampt met een tekort van f 5 miljoen.

zaterdag 4 Cineast Dick Visser en productiemaatschappij Cosnafilm kondigen de première aan van de in Amsterdam opgenomen, eerste Nederlandse seksfilm: Allemaal naar bed.

donderdag 9 “Dit is nu al mijn zevende of achtste bommelding”, zegt brigadier H.D. Evers. Deze keer bij de cosmetica- en bijouterieënhandel Van Adelsberg en de Vries in Osdorp. “Het betreft meestal, zoals ook nu, Joodse zaken.”

zondag 12 In de Paardenstraat overlijdt de 20-jarige elektromonteur Robbie van de Vegt, nadat hij in de Copacabanabar met een mes in zijn nek is gestoken.

dinsdag 14 Architect Wilhelm Holzbauer dient zijn definitieve ontwerp in voor het nieuwe stadhuis op het Waterlooplein.

woensdag 15 Bij wijze van experiment wordt het leegstaande gebouw Singel 52-54 ingericht als tijdelijke woonruimte voor woningzoekenden. Tegelijkertijd kraakt Aktie ’70 in de Sarphatistraat twee leegstaande panden, bestemd voor uitbreiding van het Weesperpleinziekenhuis.

donderdag 16 De Mobiele Eenheid verwijdert een zestigtal Kabouters uit het leegstaande Sigma Centrum aan de Kloveniersburgwal, die het in gebruik wilden nemen als stadhuis van de Oranje Vrijstaat.

zaterdag 18 Op de Waterloopleinmarkt rijdt een motoragent twee vrouwen omver, terwijl hij een bromfietser achtervolgt. Als woedende omstanders hem van zijn motor sleuren, vuurt hij enkele waarschuwingsschoten. 

maandag 20 Raadslid Roel van Duijn dient geen klacht in tegen de onbekenden die hem vrijdagnacht hebben ontvoerd en net over de Belgische grens gedropt. Hij vermoedt betrokkenheid van het onafhankelijke gemeenteraadslid Jeanne Baank-Meijer.

vrijdag 24 Boze bewoners van Geuzenveld eisen van burgemeester Ivo Samkalden, op werkbezoek, dat tramlijn 13 van eindhalte Slotermeerlaan naar het Lambertus Zijlplein wordt doorgetrokken.

zaterdag 25 Op het dak van Peek & Cloppenburg aan de Dam installeert de politie een televisiecamera waarmee op Koninginnedag en Bevrijdingsdag de situatie bij het hoofdbureau in de gaten kan worden gehouden.

donderdag 30 Koninginnedag: de politie verricht 22 arrestaties bij ongeregeldheden op de Dam.

 

1995

Zaterdag 15 april
Emotioneel weerzien met Engel van Bergen-Belsen

Op het stadhuis ontvangt Luba Tryszynska-Frederick (78) uit handen van locoburgemeester Edgar Peer de zilveren Erepenning voor Menslievend Eerbetoon. Een zeldzame onderscheiding, koningin Beatrix moest ervoor tekenen. De Pools-Joodse vrouw heeft in het concentratiekamp Bergen-Belsen 46 kinderen weten te redden, afkomstig uit gezinnen van Amsterdamse diamantbewerkers. Haar man liet het leven bij een ontsnappingspoging uit Auschwitz, hun driejarige zoontje Isaac was daar vergast.

Nu hebben zich 29 van ‘haar kinderen’ op het stadhuis verzameld. Een van hen, Gerard Lakmaker, is de initiatiefnemer voor de reünie en de uitreiking van de penning. Luba Frederick – de ‘Engel van Bergen-Belsen’ – had de 46 Amsterdammertjes verstopt in een barak. Later nam ze ook nog kinderen uit Oost-Europa onder haar hoede. Zij voedde de kinderen ’s nachts in groepjes, om ontdekking te voorkomen. Na het emotionele weerzien vliegt Luba terug naar haar zieke echtgenoot in Miami.

 

April 1995

dinsdag 4 Op de Wallen moet een speciaal buurtje komen voor travestieten, adviseert Thérèse van der Helm, vertrouwenspersoon migrantenprostitutie van de GG&GD. “Klanten weten dan bij wie ze binnen stappen.”

donderdag 6 Vijftien stadhuisdiensten dienen uit de Stopera te verhuizen, om ruimte te maken voor het ambtelijk apparaat van de deelraad binnenstad en de stadsprovincie. 

vrijdag 7 De politie houdt veertien scholieren aan wegens diefstal van 54 auto’s, waarmee illegale straatraces zijn verreden in het Westelijk Havengebied.

zaterdag 8 Youp van ’t Hek moet zijn voorstelling in Carré onderbreken vanwege twee bommeldingen. Het blijkt loos alarm, de cabaretier kan weer verder.

maandag 1 0Op metrostation Weesperplein steekt een betrapte zwartrijder een GVB-kaartcontroleur in zijn arm.

vrijdag 14 De Amsterdamse politie ontvangt een dreigbrief: als enkele gearresteerde kopstukken van het Octopus-misdaadsyndicaat (drugskartel) niet vrijkomen, worden hoofdcommissaris Eric Nordholt en woordvoerder Klaas Wilting “te grazen genomen”.

woensdag 19 Drie brandweerlieden komen om het leven bij een grote brand in een loods van een lompenhandel aan de Motorkade.

zaterdag 22 In een woning aan de Groenburgwal schiet een Duitser zichzelf door het hoofd, als de politie hem wil arresteren. De man heeft begin deze maand bij een bankoverval in Bremen twee bankmedewerkers doodgeschoten.

maandag 24 Courtney Love, de weduwe van Nirvana-leadzanger Kurt Cobain, raakt in Paradiso slaags met het publiek en beëindigt haar concert vroegtijdig. “Haar verschijning was die van een exhibitionistische junk die van radeloosheid niet meer weet waar ze het zoeken moet”, schrijft poprecensent Jerry Goossens in Het Parool.

dinsdag 25 Linda McCartney – echtgenote van ex-Beatle Paul McCartney – lanceert in het Amstel Hotel haar vegetarische diepvriesmaaltijden. Culinair journalist Johannes van Dam nuttigt een vleesloos saucijsje. Zuinigjes: “Je wordt er in ieder geval niet ziek van.”

vrijdag 28 Spiritueel centrum Oibibio aan de Prins Hendrikkade verkeert in financiële problemen, volgens directeur Ronald Jan Heijn een gevolg van de hoge aanloop- en exploitatiekosten.

zaterdag 29 De Digitale Stad, het jongste Amsterdamse communicatieplatform, wordt in toenemende mate geïnfiltreerd door cybercriminelen, racisten en rechtsextremisten.

 

Peter de Brock

Aprilnummer 2020

Delen:

Editie:
April
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden
Tijdperk:
1950-2000