50 JAAR GELEDEN

1971 

Dinsdag 14 
Sloop laatste panden Haarlemmer Houttuinen 

De aanleg van een brede verkeersweg dwars door de Haarlemmer Houttuinen was al in 1955 uitgebreid aangekondigd in de gemeentelijke Nota Binnenstad. Maar pas in 1969 begonnen de werkzaamheden, die de oude vervallen wijk inmiddels gehalveerd hebben. Nu zijn dan de laatste twintig panden aan de beurt voor sloop; tweehonderd zijn er al afgebroken. De 27-meter brede verkeersader die zal worden aangelegd, moet de Haarlemmerdijk ontlasten.  

Bij de aanleg van de grachtengordel werden de terreinen ten noorden van de Haarlemmerdijk aangewezen voor houtopslag. Na de afsluiting van het open water in 1832 en de aanleg van de spoorlijn naar het nieuwe Centraal Station, een halve eeuw later, verrees er een arbeiderswijk. 

 

September 1971 

woensdag 1  Zo’n 600 á 700 stratenmakers trekken demonstrerend door de stad. Ze zijn boos dat hun lonen afgelopen juli niet ‘belangrijk’ zijn verbeterd en vrezen zelfs een gemeentelijke verlaging van de tarieven per strekkende meter. 

donderdag 2 Op het terrein van het Gemeentelijk Handelsdepot aan de Cruquiusweg komt de 23-jarige Haarlemmer Jonny Ruigrok om het leven bij het verplaatsen van een bouwsteiger.  

vrijdag 3 De uitrit van de melkfabriek in de Eerste Jan Steenstraat wordt geblokkeerd door boze buurtbewoners, die eisen dat de Melkunie haar fabriek  uit hun woonwijk weghaalt. 

woensdag 8 Omwonenden van het Surinameplein protesteren tegen de aanleg van een tramlus op een speelterrein voor kinderen, door een al gegraven gleuf dicht te gooien en een bouwkeet omver te duwen. 

maandag 13 Agenten sussen in een atelier in de Tweede Nassaustraat de ruzie tussen twee kunstschilders. Na hun vertrek gaat het alsnog mis, als de aan harddrugs verslaafde R.R. (32) zijn collega B. Debij (62) doodsteekt. 

dinsdag 14 Te koop is er nog niks, maar het publiek stroomt massaal naar het Buikslotermeerplein voor ‘de instuif’ van het nieuwste en grootste filiaal van Albert Heijn. Het Parool looft de uitgebreide diepvries- en non-foodafdelingen, de exotische vruchtentuin en het aanbod van acht honingvarianten en negen soorten rijst.  

vrijdag 17 Amsterdamse sporters kunnen binnenkort voor sociale begeleiding terecht bij een gemeentelijke commissie. Ook trekt het gemeentebestuur een bedrag uit voor de oprichting van een polikliniek voor medische sportbegeleiding. 

zaterdag 18 De 21-jarige Amerikaanse zeeman James Larrymore overlijdt in het Wilhelmina Gasthuis, als gevolg van een nachtelijke mishandeling in de Stoofsteeg. 

dinsdag 28 “We doen het voor de gein”, zegt verkoopster M. E. Helssloot-Laddrak over de verkoop van hennepplantjes op de bloemenstal van haar broer aan het Singel. “Niet alleen hippies kopen ze, ook oudere mensen die het leuke kamerplantjes vinden.” 

woensdag 29 De politie speurt naar een 30-jarige ‘billenmaniak’ op een rode bromfiets getooid met ijsmuts, die fietsende vrouwen met een mes in hun billen steekt. 

 

1996 

Vrijdag 20 september 
Fanatieke Ajacied eist vak F-side terug 

Ook F-side-oprichter Ronald Pieloor heeft de brief gehad met een korting van f 100,- op zijn seizoenkaart voor de Arena, vanwege beperkt zicht vanuit zijn nieuwe plek op de achterlijn. Maar veel liever heeft hij weer een eigen vak voor de F-side. Hij is er vast van overtuigd dat het Ajax-bestuur het vertrek uit De Meer heeft aangegrepen om de harde, fanatieke supporterskern uit elkaar te trekken. “We moesten in groepjes onze aanvragen aan elkaar nieten, dan zou het goedkomen. Nou, we zitten verdeeld over het nieuwe stadion tussen bejaarden en gezinnetjes.” Ajax is in de greep gekomen van het grote geld, zegt Pieloor. “Niet vandalisme maar commercie is de grootste vijand van het voetbal.”

September 1996 

maandag 2 Glazenier Ruud S., die in 1993 het Auschwitzmonument van Jan Wolkers in het Wertheimpark vernielde, maakt een einde aan zijn leven.   

dinsdag 3 Nu duidelijk is dat de tippelzone aan de Theemsweg vooral door ‘gewone’ prostituees gebruikt wordt, geen junkietippelaars, stelt de VVD-raadsfractie voor de gebruikers te belasten, om de aanlegkosten terug te verdienen. 

woensdag 4 De gemeenteraad gaat akkoord met de aanleg van IJburg. PvdA-raadslid Els Agsteribbe: “We hebben kennisgenomen van de milieubezwaren, maar we hebben meer belangen te wegen dan alleen de natuur.”

vrijdag 6 Wethouder Guusje ter Horst (PvdA) kondigt een opruimgebod voor hondenpoep aan. Ze wil eens en voor altijd een einde maken aan de vele drollen op straat, een grote ergernis van Amsterdammers. 

maandag 9 De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is fel tegen het plan van de PvdA-kamerleden Arie Duivesteijn en Rick van der Ploeg om socialehuurwoningen aan huurders te verkopen: “Dat is de uitverkoop van de socialehuursector.” 

woensdag 11 De voetbalsupporter die eind vorig jaar in het Europacupduel van Ajax tegen Austria Wien een ijzeren staaf gooide naar de Oostenrijkse keeper, mag op enige coulance rekenen van Ajaxvoorzitter Michael van Praag. “We gaan binnenkort met zijn advocaat in overleg over een regeling. Het gaat om het principe, maar van een kale kip is het moeilijk plukken.” 

vrijdag 13 In een woning in de Van Ostadestraat vindt de politie drie gemummificeerde babylijkjes, vermoedelijk door de 45-jarige bewoner gebruikt voor voodoo-rituelen. 

maandag 16 De gemeente onderzoekt de aanleg van een fietsers- en voetgangersbrug over het IJ, tussen het Java-eiland en Noord. 

woensdag 25 De Raad voor de Luchtvaart weigert aanvullend onderzoek in te stellen naar de lading van de El Al-Jumbo die in oktober 1992 op de Bijlmer neerstortte. De Tweede Kamer had erom verzocht. 

zaterdag 28 “Veel meer dan een muzikant is hij een showman”, oordeelt Parool-recensent Peter van Brummelen na het eerste van drie optredens in de Arena van The King of Pop Michael Jackson. “Zijn wereld is niet die van de rock-’n-roll maar die van Barnum & Baily, Walt Disney en Steven Spielberg.”

Januari/Februarinummer 2021