50 en 25 jaar geleden: November 1970 en 1995

1970

MAANDAG 16 NOVEMBER
CARANSA KOOPT HOTEL SCHILLER

“Dit is toch wel een erg mooie dag in mijn leven.” Vastgoedhandelaar Maup Caransa is blij gestemd na zijn aankoop van Hotel Schiller. “Een Rembrandtplein zonder Schiller is geen Rembrandtplein en daarom wilde ik dat er ook graag bij hebben.”

De 84-jarige hotelier Frits Schiller is al net zo blij, nu het door zijn vader gestichte hotel niet in buitenlandse handen valt. “Caransa is een meneer met wie ik goed bevriend ben.” Hij gaat in op het aanbod van Caransa om aan te blijven. “Natuurlijk, anders zou het niks worden.”

Hij overlijdt in december 1971, waarna Caransa het interieur laat veranderen en er tientallen van Schillers schilderijen naar Veilinghuis De Zon gaan.

 

November 1970

maandag 2 NASA-astronaut John Young trekt op een internationaal congres voor reisagenten in het RAI-Congrescentrum alle aandacht met een forse maansteen. Hij is er om toerisme in de Verenigde Staten te promoten.

donderdag 5 Johan Cruijff wekt de irritatie van het Ajax-bestuur als hij bij de wedstrijd tegen het Zwitserse Basel de winstpremie opeist voor twee eerdere Europese wedstrijden waarin hij niet meespeelde.

vrijdag 7 Uitbreiding van Schiphol met een vijfde landingsbaan brengt woningbouw in de directe omgeving in de knel en leidt tot meer geluidshinder, aldus de interdepartementale planologiecommissie onder leiding van C.A.F. Falkenhagen van de Rijksluchtvaartdienst.

maandag 9 Amsterdam mag van het Utrechtse provinciebestuur zand afzuigen in de Vinkeveense Plassen. De ontstane gaten wil het stadsbestuur opvullen met autowrakken, waarover een kleilaag komt.

vrijdag 13 De aanleg van een vijfde baan leidt juist tot een vermindering van de geluidshinder, meent de Schipholdirectie; de Commissie-Falkenhagen heeft ongelijk.

donderdag 19 Staatssecretaris Hein van de Poel van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk is bereid het noodlijdende Artis een half miljoen te geven. Het bedrag wordt afgetrokken van de jaarlijkse subsidie aan Amsterdam voor maatschappelijke doelen.

maandag 23 Agenten beëindigen in de Frans Halsstraat een actie van buurtbewoners, die eigenhandig zijn begonnen met de sloop van drie dichtgetimmerde verkrotte panden. De brandweer neemt het sloopwerk over, omdat er instortingsgevaar is ontstaan.

dinsdag 24 Het Amsterdamse textielbedrijf Gerzon wil alle filialen buiten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag sluiten.  

woensdag 25 Seksblad Chick Amsterdam kondigt de illegale uitzending aan van “het eerste Nederlandse seks-televisie-programma”, inclusief “een complete seksfilm met alles erop en eraan”.

donderdag 26 Twee jeugdige overvallers komen goed weg met hun buit van f 26.000,- bij een overval op de Nederlandsche Middenstandsbank in de Beethovenstraat. Een gealarmeerde politiewagen botst in de Rooseveltlaan op een vuilniswagen; twee agenten raken licht gewond. 

 

1995 

WOENSDAG 1 NOVEMBER
MARKTKOOPLIEDEN WOEDEND OVER FRAUDERAPPORT

Marktkooplieden in Amsterdam frauderen voor miljoenen guldens, rapporteert het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam na steekproeven op vijf markten. Het gaat om belastingfraude en ten onrechte ontvangen uitkeringen. Drie marktmeesters van de Albert Cuypmarkt zijn aangehouden wegens rommelen met de registratie en de financiële administratie.

De marktkooplieden zijn woedend: ze vinden dat hun hele beroepsgroep ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gesteld. “Het rapport is nattevingerwerk. Het gaat om een heel kleine, niet-representatieve groep die fraudeert”, reageert voorzitter J. Pestman van de Vereniging Ambulante Handel. Wethouder Jaap van der Aa steekt “de hand in eigen boezem”, omdat de gemeentelijke controle op de marktvoorschriften kennelijk gefaald heeft.

 

November 1995

vrijdag 3 Huisarts Nizaar Makdoembaks wordt strafrechtelijk vervolgd wegens euthanasie op een bejaarde vrouw waarbij hij de zorgvuldigheidseisen niet in acht zou hebben genomen.

maandag 6 “Wat een gescharrel met de nagedachtenis van Corry en Wim”, reageert cabarethistoricus Wim Ibo op de aangekondigde verhuizing naar Kudelstaart van het beeld van Wim Kan en Corry Vonk op het Leidseplein.

woensdag 8 Er zijn miljoenen extra nodig voor economische maatregelen, maatschappelijke ontwikkeling en veiligheid in Zuidoost om de grootscheepse vernieuwing te laten slagen.

donderdag 9 In de jacht op kinderporno neemt de politie bij bioscoop Kriterion de posters voor studentenfilmfestival Cinestud in beslag. Ze tonen een blote peuter met een videocamera op zijn buik.

vrijdag 10 Passagiers in de Amsterdamse metro liepen de afgelopen zomermaanden slechts één procent kans op controle van het plaatsbewijs. De preventieve werking van de controles op zwartrijden is daarmee nagenoeg nihil, aldus het GVB.

woensdag 22 Werklozen met een bijstandsuitkering die zich niet inspannen om betaald werk te vinden, riskeren vanaf volgend jaar hun uitkering. De Sociale Dienst gaat contracten sluiten over omscholing en andere manieren om de kans op een baan te vergroten. Bij contractbreuk volgt korting op de uitkering.

vrijdag 24 Oibibio-directeur Ronald Jan Heijn wil dat de spirituele healers in zijn new-agecentrum aan de Prins Hendrikkade plaatsmaken voor een medisch basisteam met onder meer een huisarts, een verloskundige (voor bevallingen onder water) en een tandarts.

Na vijf jaar fusiegeharrewar is de kogel door de kerk: het Sint Lucas- en het Andreas Ziekenhuis gaan op nieuwjaarsdag samen verder.

maandag 27 Geen trams in de ochtendspits als het trampersoneel het werk onderbreekt voor een protestvergadering in de remise Lekstraat. Aanleiding zijn geruchten dat het GVB wil bezuinigen door de tramlijnen 16 en 24 op te heffen en lijn 9 in te korten.

dinsdag 28 Ajax wint na strafschoppen tegen het Braziliaanse Gremio de Wereldbeker in het Olympisch Stadion van Tokio.

 

Peter de Brock

November 2020

Delen:

Editie:
November
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Vaste route
Tijdperk:
1950-2000