50 en 25 jaar geleden | November 1969 en 1994

50 jaar geleden

1969

 

Donderdag 27 november
Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt 

De Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt is aan de beurt voor een grootscheepse vernieuwing. Vandaag heeft de gemeente de plannen uit doeken gedaan aan de besturen van de wijkcentra Spaarndam en Gouden Reaal, binnenkort ontvangen de bewoners een brochure. De arbeidersbuurt moet een “moderne woonwijk” worden “die nog een halve eeuw meekan”. 

Alle woningen krijgen douches, centrale verwarming en een betere indeling. Kleine woningen worden samengevoegd. Huizen in zeer slechte staat maken plaats voor nieuwbouw. Al met al slinkt het aantal woningen van 6566 woningen naar 3900: 3500 verbeterde en 400 nieuwe. Hinderlijke bedrijven verdwijnen. Er komen parkeergarages, speelterreinen voor de jeugd, voetgangersgebieden en fietspaden. Dat is het goede nieuws. Er is ook slecht nieuws: om de renovatiekosten te dekken, gaan de huren flink omhoog (Foto: Barentszstraat bijna zeven jaar later: huizenblok nummer 1-35 is gesloopt voor nieuwbouw.)]

 

November 1969

zondag 2 Ajax verliest in de Kuip met 1-0 van Feijenoord, door een doelpunt van de Amsterdammer Theo van Duivenbode. Benjamin Ruud Krol scheert, zoals beloofd bij een nederlaag, zijn verse snor af.

woensdag 5 Bouwvakkers planten op de 24ste verdieping van het Okura Hotel in aanbouw een vlag voor het bereiken van het hoogste punt: met 77 meter nu het hoogste gebouw van de stad.

woensdag 12 Het nieuwe Shell-gebouw aan het IJ overtreft vandaag het Okura met bijna drie meter. Het hoogste punt is om precies te zijn op 79 meter en 83 centimeter. 

donderdag 13 De politie ontruimt vier Joodse scholen, na een anonieme telefoontje over een geplaatste bom. Er wordt geen explosief aangetroffen.

 “Het recht hier in Nederland deugt niet!” Met die woorden steekt de 34-jarige in Algerije geboren schoonmaker Mahmoud B. zichzelf in brand in het Paleis voor Justitie aan de Prinsengracht. Hij worstelt ermee dat zijn dochtertje na de echtscheiding aan zijn Nederlandse vrouw is toegewezen.

zaterdag 15 Paradiso gaat weer open na drie maanden verbouwing. Een nieuw bord bij de deur waarschuwt dat handelen in verdovende middelen verboden is: “Dealers will be thrown out!

donderdag 20 De brandweer rukt uit naar het tankopslagbedrijf Comos-Tank in het Westelijk Havengebied, waar een van de benzinetanks vlam heeft gevat. Een bedrijfswoordvoerder sust de onrust: de meeste opslagtanks zijn leeg of bevatten “niet al te gevaarlijk materiaal”. 

Koningin Juliana opent in het voormalige Burgerweeshuis het eerste deel van het nieuwe Amsterdams Historisch Museum.

vrijdag 21 Maup Caransa en Dé Stoop steken ieder 50.000,- in de NV Sportpark DWS. De twee zakenmannen willen dat voetbalclub DWS het Olympisch Stadion verruilt voor een eigen complex aan de Haarlemmerweg. 

Na 29 uur blussen is de brand bij tankopslagbedrijf Comos-Tank eindelijk onder controle. 

maandag 24 De president van West-Duitsland, Gustav Heinemann, arriveert per trein op het Centraal Station voor het eerste naoorlogse staatsbezoek van een Bundespräsident aan Nederland.

donderdag 27 Mahmoud B., die zichzelf eerder deze maand in brand stak in het Paleis voor Justitie, overlijdt in het Wilhelmina Gasthuis aan zijn verwondingen.

 

25 JAAR GELEDEN 

1994

 

Donderdag 24 november
‘Dit is Italië, dit is maffia!’

Kunstenaar Rob Scholte (36) raakt zwaargewond bij een aanslag. Zijn auto explodeert als hij wegrijdt van zijn atelierwoning in de Eerste Laurierdwarsstraat. In het VU-ziekenhuis worden zijn beide benen afgezet. Zijn vrouw Nicky Hoogendijk raakt slechts licht gewond. 

“De scherven lagen in mijn slaapkamer”, vertelt een buurtbewoner. “Ik dacht dat het een gasexplosie was, de heel straat was opeens donker van de rook.” Al snel gaan geruchten over een aanslag, die worden bevestigd door de vondst op straat van de slagpin van een handgranaat.

De recherche houdt rekening met een persoonsverwisseling: de handgranaat zou voor iemand anders bedoeld zijn. Maar in het Amsterdamse kunstwereldje gaat het verhaal rond dat de aanslag met drugs te maken heeft. Galeriehouder Rob Malasch: “Dit is niet Amsterdams! Dit is Italië, dit is maffia!” Zelf denkt hij aan wraak van een jaloerse medekunstenaar.

 

November 1994

dinsdag 1 De Amsterdamse seksbaron ‘Dikke Charles’ Geerts (51) wordt aangehouden door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst op verdenking van grootschalige belastingfraude. Hij is een van de grootste pornohandelaren ter wereld.

donderdag 3 De Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg is erg ongelukkig met de “forse maat” in het plan van architect Renzo Piano voor een wetenschapsmuseum op de IJtunnel.

vrijdag 4 De aanleg van de NoordZuidlijn en de IJ-railtunnel loopt vertraging op, nu Amsterdam 30 miljoen minder van het Rijk krijgt voor investeringen in het openbaar vervoer. 

zaterdag 5 De Amsterdamse seniorenbond Anbo roept haar leden op bij het GVB te protesteren tegen de voorgenomen vermindering van bus- en tramhaltes. 

dinsdag 8 Personeelsleden en vrijwilligers bezetten camping Zeeburg aan de Zuider IJdijk, uit protest tegen het “dictatoriale” bestuur en het misbruik van subsidiegelden. 

donderdag 10 Het gedempte stuk Rokin moet weer gracht worden, vindt D66-wethouder Ernst Bakker (D66). “Het staat al twaalf jaar in ons verkiezingsplan.” 

maandag 14 Bij de Landsmeerdijk wordt een koffer uit het water van Zijkanaal I gevist met delen van een onderlichaam. 

dinsdag 15 Op de Wallen arresteert de politie 93 Zuid-Amerikaanse “halve of voltooide” transseksuelen, die al maanden voor overlast zorgen. Chef Nico Koster van Bureau Warmoesstraat: “Ze werken ook zeer onveilig en vertonen goor gedrag achter de ramen.”

woensdag 16 Toeristenwinkels in Magna Plaza en rondom het Max Euweplein mogen ’s avonds en op zondag openblijven; de bloemenmarkt aan het Singel alleen op zondag.

maandag 21 De Gay Krant brengt na het overlijden van horecaondernemer Manfred Langer (42) – keelkanker – een extra editie uit. Langer is de oprichter van de befaamde iT-discotheek in de Amstelstraat.

woensdag 23 De Actie Spaak is mislukt. Het lukt de politie niet om het stelen en helen van fietsen bij de universiteitsgebouwen rondom het Binnengasthuisterrein terug te dringen. 

maandag 28 Twee bouwvakkers vinden in het IJ het bovenlichaam van een man. Na sectie blijken de stoffelijke resten te passen op het eerder deze maand in Zijkanaal I aangetroffen onderlichaam. 

 

Peter de Brock

Novembernummer 2019

Delen: