50 en 25 jaar geleden: Juni 1970 en 1995

1970

Vrijdag 19 juni
Golf van nieuwe hotels

Burgervader Ivo Samkalden heeft het er maar druk mee – met al die nieuwe hotels die Amsterdam erbij krijgt. Hij gaat van opening naar eerste paal naar hoogste punt. Vandaag opent hij in de Kerkstraat Studentenhotel Hans Brinker (500 bedden) in het voormalige rooms-katholieke Sint Piusgesticht voor meisjes. Eerder moest hij stalen bouwelementen hijsen voor het Alphahotel aan de Europaboulevard (foto). Het hotel gaat voorjaar 1971 open.

De optelsom is zo’n 4000 bedden extra in twee jaar. Onroerendgoedmagnaat Maup Caransa is de grootste bouwheer: dit najaar een hotel met zijn naam aan het Rembrandtplein, een tweede aan de Amstel recht tegenover Carré en elders nog een derde. In oktober opent restaurant Dikker en Thijs het luxe Alexanderhotel in de Leidsestraat. Voorjaar 1971 volgt Hotel Okura aan de Jozef Israëlskade, naast het oude RAI-gebouw. Bij Badhoevedorp komt het Arthur Frommerhotel. Een jaar later moet ook het Hilton op Schiphol gereed zijn.

 

Juni 1970

maandag 1 De gemeenteraadsverkiezingen naderen en de Kabouterpartij zoekt de aandacht. Honderd aanhangers lopen zeven keer om de Nederlandsche Bank heen, “verderfelijk symbool van de oude kapitalistische maatschappij”. De muren storten niet ineen, zoals wel ooit die van de Bijbelse stad Jericho.

dinsdag 2 De 74-jarige moederoverste Catharina van Uden van het Sint Jozefhuis, Pijnackerstraat 5, wordt op straat van f 3000,- huishoudgeld beroofd door twee jongemannen.

woensdag 3 De Kabouterpartij is met vijf zetels de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Roel van Duijn eist een plek in het nieuwe college op: “We gaan een opruiend beleid voeren.”

zaterdag 6 De politie verricht vijftien arrestaties bij demonstraties. De ene was voor het geldkantoor van American Express op het Damrak tegen de Amerikaanse Zuidoost-Azië-politiek, de andere bij het Leidsebosje tegen “de kankerverwekkende auto”.

dinsdag 9 Een steekpartij achter het Monument op de Dam kost Johnnie Brousard (19) uit Boxmeer het leven. De vermoedelijke dader is de 17-jarige Menno V. uit Zwolle. Beiden hadden onderdak in een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren in de Willemsstraat.

donderdag 11 De sloop van de Sint-Willibrorduskerk buiten de Veste, hoek Ceintuurbaan en Amsteldijk, begint.

dinsdag 16 Vereniging Hendrick de Keyserverwerpt het gemeentelijk schetsplan voor de Jordaan. Het plan laat van de buurt weinig meer over dan enkele losse delen: Lauriergracht, Bloemgracht, Egelantiersgracht, en Lindengracht.

donderdag 18 Er komt een ‘langparkeerproef’ langs enkele grachten, met parkeerplekken in de lengte en parkeervrije stroken, die de capaciteit halveren.

vrijdag 19 Achter het Centraal Station wordt uit het water van het IJ het lijk opgedregd van een vermoedelijk 30-jarige Chinees, door wurging om het leven gekomen.

maandag 22 Het voortbestaan van Artis staat op het spel vanwege financiële nood. De stad of het Rijk moet redding brengen door de dierentuin over te nemen, adviseert een commissie onder voorzitterschap van ondernemer Piet Kranenberg.

woensdag 24 De recherche verdenkt drie Chinezen van de moord op hun nog onbekende landgenoot afgelopen vrijdag; ze zijn vrijdagnacht halsoverkop vertrokken.

vrijdag 26 De vermoorde Chinees blijkt de 21-jarige uit Singapore afkomstige Cheo Poh Chew te zijn.

 

1995

Zondag 25 juni
Krakers kapen filmset

Werkelijkheid en fictie lopen door elkaar heen op de set van Advocaat van de hanen, een film naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden. In de lunchpauze nemen dertig echte krakers bezit van het filmkraakpand in de Ruyschstraat. De agenten die op hun vrije dag een rolletje speelden als film-ME’er krijgen direct versterking van werkende collega’s.

De krakers vinden dat de dood van kraker Hans Kok in een politiecel tien jaar geleden, wordt misbruikt voor een commerciële film. “Ik snap er niks van”, reageert Van der Heijden. “Aan het eind van mijn boek laat ik de hoofdcommissaris, de burgemeester en de minister-president aftreden. Dat is mijn engagement. Ik sta dus aan hun kant.”

Na drie uur onderhandelen verlaten de krakers het filmkraakpand. Met achterlating van een pamflet en een producent onder de verfspatten. Hun bezwaren zullen op de aftiteling van de film verwoord worden.

 

Juni 1995

donderdag 1 Leerlingen op basisscholen in Zuidoost presteren beduidend slechter dan hun leeftijdgenoten in en buiten Amsterdam, blijkt uit een nog vertrouwelijke conceptnota van het stadsdeel.

vrijdag 2 Politierechter  Fred Salomon veroordeelt in een snelrechtprocedure een Rotterdamse Ajaxfan (20) tot vijf maanden cel voor stenen gooien naar de ME na de in mei gewonnen Europacupfinale tegen AC Milan.

zaterdag 3 De politie beëindigt een vechtpartij in een illegaal gokhuis boven een café aan de Kerkstraat en vindt daarbij een zak met vier revolvers, vier pistolen en twee automatische wapens.

donderdag 8 Ajacied Clarence Seedorf (19) ontkent dat hij een voorcontract heeft getekend bij de Italiaanse kampioen Juventus, zoals Italiaanse kranten meldden.

maandag 12 Op de geboortedag van Anne Frank gaat in het Filmmuseum de Japanse animatiefilm The Diary of Anne Frank in wereldpremière. Bioscoop Tuschinski zag van de première af, na kritiek van de Anne Frank Stichting dat de tekenfilm een te idyllisch beeld geeft van bezetting en onderduik.

Als eerste Europese stad sluit Amsterdam een overeenkomst met Sarajevo over herstelhulp aan de door de Joegoslavische burgeroorlog zwaar geteisterde stad.

woensdag 14 Plakker & Co – de grootste wildplakker van Amsterdam – moet van de rechter onmiddellijk stoppen met het aanbrengen van stroken ‘afgelast’ over affiches van Circus Carré. De wildplakkers zitten de circusplakkers al wekenlang dwars.

donderdag 15 De privatisering van de gemeentelijke gezondheidsdienst (GG&GD) gaat niet door. De kosten van f 30 tot f 70 miljoen zijn te hoog.

donderdag 22 Er komt een politiemeldpunt voor registratie van verdachte onroerendgoedtransacties.

vrijdag 23 In de haven maakt de politie een einde aan de blokkade door Greenpeace van vier Franse marineschepen. De blokkade was gericht tegen de aangekondigde Franse kernproeven in de Stille Oceaan.

dinsdag 27 Vanwege een storing aan deuren en kleppen worden de nieuwe jetveren over het IJ tijdelijk uit de vaart genomen.

woensdag 28 Het stadsbestuur verkoopt het gemeentelijk kabelnet aan het consortium A2000 voor f 693 miljoen. Non-profit en maatschappelijke organisaties krijgen tien jaar 50% korting op de toegang.

 

Peter de Brock

Juninummer 2020

Delen:

Editie:
Juni
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden
Tijdperk:
1950-2000