50 en 25 jaar geleden: December 1970 en 1995

1970 

VRIJDAG 4 DECEMBER
BRAND IN PENSION EIST NEGEN LEVENS

Café Johnny in de Amstelstraat is rond middernacht weer eens het toneel van een vechtpartij. Maar als agenten arriveren, zien ze een veel ernstiger tafereel: de vlammen slaan uit het pand en bewoners hangen gillend uit de ramen van het bovenliggende pension voor gastarbeiders. De meesten laten zich vallen in een springzeil van de brandweer, anderen worden door een ladderwagen in veiligheid gebracht.

Er vallen negen doden: acht Marokkanen en een Tanzaniaan. Drie bewoners hebben ernstige brandwonden. De politie houdt rekening met brandstichting in het café door twee gevluchte vechtersbazen. Wethouder Louis Kuijpers start een onderzoek naar de gemeentelijke logementsverordening; consul Hassan Fassi Fahari van Marokko is ernstig bezorgd over de woonsituatie van veel landgenoten.

 

December 1970

woensdag 2 Alle 69 mariniers die hebben deelgenomen aan de ongeregeldheden op de Dam op 25 augustus krijgen enkele dagen verzwaard arrest; vijf mariniers moeten voorkomen bij de krijgsraad.

donderdag 3 Stichting Uitvoeringsorgaan Financiële Acties (Sufa) heeft een wereldprimeur: directeur A.M. Bergers lanceert een loterij waaraan men alleen met een postgirorekening kan deelnemen. Het gironummer is het lotnummer.

dinsdag 8 De politie arresteert de tweelingbroers W. W. en A. W. (15) op verdenking van brandstichting in café-pension Johnny in de Amstelstraat,  waarbij negen gastarbeiders om het leven zijn gekomen.

donderdag 10 Jordanees Toon Klepper (41) speelt de rol van garagehouder in de Franse filmkomedie Traffic van Jacques Tati, waarin zijn alter ego Monsieur Hulot vanuit Parijs naar de AutoRai reist. De film komt volgend jaar uit.

zaterdag 12 Twee nieuwe aanhoudingen in verband met de brand in café-pension Johnny: pensionhouder S.S. (42) vanwege medeplichtigheid of uitlokking van brandstichting en barkeeper O.L. (25) voor heling van gestolen goederen.

vrijdag 18 De Hembrug over het Noordzeekanaal wordt geramd door het Russische vrachtschip Komsomolets Uzbekistana. Herstel gaat weken duren. De NS zet bussen in tussen Amsterdam en Zaandam.

zaterdag 19 De blinde beiaardier Cees Roelofs (65) beklimt voor de laatste keer de 204 treden van de Oudekerkstoren. Hij gaat met pensioen: “Jammer dat ik weg moet. Ik vond het erg prettig werk.”

dinsdag 22 Een uitslaande brand in een huis aan de Binnen Oranjestraat kost drie bewoonsters het leven, onder wie de halfblinde 69-jarige mevrouw J. Gies-Hukenbos.

woensdag 23 Hoofdredacteur Jan Wenderhold van het seksblad Chick TV Amsterdam wordt gearresteerd. De illegale seks-tv-uitzending in de nacht van Tweede Kerstdag, vanuit een buitenlands vliegtuig boven Amsterdam, hangt nu aan zijden draadje.

dinsdag 29 Beeldhouwer Slawomir Miletic vernielt eigen werk op het Haarlemmerplein voor zijn vier meter hoge, omstreden beeld De Houtwerker, dat hij stiekem uit een Zaans gemeentedepot heeft gehaald. Hij vindt dat Amsterdam en Zaandam nalatig omspringen met zijn werk.

 

1995 

DONDERDAG 7 DECEMBER
AMMONIAKLEK JAAP EDENBAAN

Eén liter weggelekte ammoniak uit het koelsysteem is genoeg voor de ontruiming van de Jaap Edenbaan en de evacuatie van tweehonderd buurtbewoners. Op een totaal van 22.000 liter ammoniak lijkt een enkel litertje niet veel, “maar het gaat wel om een gekoeld concentraat van 100 % ammoniak”, aldus Het Parool.

De stank op en om de baan en in de wijk is ondraaglijk, omwonenden worden met bussen afgevoerd naar het stadhuis en het politiebureau IJtunnel, deuren en ramen in straten iets verderop moeten dicht. De brandweer rukt uit met zeventig man, onder wie de gasploeg, die het lek weet te dichten. De ammoniak blijkt ontsnapt uit een hogedrukvlotter in het compressiegebouw.

 

vrijdag 1 Het GVB kan onvoldoende mensen vrijmaken voor de toegezegde controle op zwartrijden en ook de tourniquets bij de stations komen er niet, blijkt uit een vertrouwelijke brief van wethouder Guusje ter Horst aan burgemeester Schelto Patijn.

zaterdag 2 De gemeente gaat onderzoek doen naar subsidiefraude door ondernemers op de Zeedijk, waar mogelijk een ambtenaar van het Grondbedrijf bij betrokken is. 

donderdag 7 Met de arrestatie van zestien minderjarige jongeren lost de politie tientallen misdrijven in Amsterdam-Zuid op, van brandstichting en autodiefstal tot inbraken.

dinsdag 12 Honderddertien politievrijwilligers mogen alsnog aan de slag als agent bij het Amsterdamse politiekorps. In oktober hadden ze na twee jaar opleiding te horen gekregen dat ze slechts surveillant zouden worden.

donderdag 14 PvdA-fractievoorzitter Eberhard van der Laan wil de onroerende zaakbelasting verhogen om de komst van metroconciërges te financieren.

zaterdag 16 Ruim honderd taxichauffeurs moeten van Taxicentrale Amsterdam nieuwe taxi’s aanschaffen, na klachten van enkele grote hotels over het verouderde wagenpark.

maandag 18 Wethouder Jaap van der Aa en directeur Ernst Veen van de Nieuwe Kerk doen op de Dam met hun pinpassen als eerste een elektronische donatie in de digitale kerstpot van het Leger des Heils.

dinsdag 19 Willeke Alberti onthult in Madame Tussaud op de Dam haar wassen evenbeeld.

woensdag 27 Het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp in de Bijlmermeer op 4 oktober 1992 wordt opnieuw gedeeltelijk heropend. TNO gaat onderzoeken of een van de motoren al voor de ramp scheef hing. Dat zou blijken uit foto’s die een vliegtuigspotter maakte bij de start van de vrachtjumbo op Schiphol.

vrijdag 29 Steeds meer winkels in de binnenstad zijn op zondag open, maar volgens voorzitter Henk Grifhorst van het Amsterdams Ondernemers Verbond zullen kleinere zaken uiteindelijk afhaken vanwege de personeelskosten. V&D, C&A, Hema en de Bijenkorf blijven in de altijd rustige januarimaand op zondagen voorlopig nog gesloten.

 

Peter de Brock

Decembernummer 2020

Delen:

Editie:
December
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden
Tijdperk:
1950-2000