50 en 25 jaar geleden | 1970 en 1996

| 50 JAAR GELEDEN |

Vrijdag 13 maart 1970

Eeuwfeest de Bijenkorf ontaardt in chaos

Het is dringen geblazen bij de Bijenkorf als de deuren opengaan voor het grote eeuwfeest. De 10.000 belangstellenden op de Dam en het Damrak willen allemaal geholpen worden door bekende Nederlanders als Simon Carmiggelt, Leen Jongewaard, Johnny Jordaan, Albert Mol of Willy en Willeke Alberti. Ekseption, The Motions en dansorkesten spelen in de leeggeruimde stoffenhal. Exclusieve kunstwerken van Lucebert, Anton Heyboer en Karel Appel liggen te wachten op kopers.

Een kwartier na opening sluiten de deuren: het warenhuis is bomvol. Dat pikken de wachtenden buiten niet. Etalages worden geplunderd, draaideuren vernield, trottoirs opengebroken en spullen in brand gestoken. Na tientallen charges door politieruiters, hondenbegeleiders en motoragenten keert de rust terug. Het feestpubliek ín het warenhuis heeft zich wel voorbeeldig gedragen: er is nauwelijks meer gestolen dan op een drukke zaterdag.

 

Maart 1970

maandag 2 Provo-raadslid Roel van Duijn wordt lijstrekker van de nieuwe politieke groepering Amsterdam-Kabouterstad.

maandag 9 Juwelier A. Siebel ontdekt bij het openen van zijn zaak in de Kalverstraat dat inbrekers er in het weekend vandoor zijn gegaan met vrijwel de gehele winkelvoorraad sieraden, briljanten en gouden horloges. “Ik ben huiverig om de waarde van de buit te noemen.”

dinsdag 10 Vier weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgt ASVA-voorzitter Johan Middendorp voor zijn deelname aan de Maagdenhuisbezetting in mei vorig jaar. “We laten ons niet afschrikken door veroordelingen wegens lokaalvredebreuk”, reageert hij.

woensdag 11 Brand verwoest modemagazijn Krause & Vogelzang, Kalverstraat 114-118.

donderdag 12 De kelner van broodjeszaak Doppy in de Kolksteeg steekt de 23-jarige kantoorbediende Hendrik Degenaars dood met een broodzaag, na een woordenwisseling over de broodjesrekening. Het slachtoffer zou weinig toeschietelijk zijn geweest met betalen.

vrijdag 13 Wielrenner Peter Post verliest na een te gehaaste operatie in West-Berlijn veel bloed. Als ook zijn nierfunctie uitvalt, balanceert de Keizer van de Zesdaagse op het randje van de dood.

zaterdag 14 Het ‘moderne leven’ heeft meer kans in de verpauperde Jordaan dan in de Bijlmermeer, schrijft de Aktiegroep Jordaan aan de dienst Stadsontwikkeling. “Een paar centen meer in woningen en wat minder in uw metroficties en andere prestigeobjecten, en de geveltjes kunnen snel opgeknapt zijn.”

zondag 22 Kabouters van “het departement van volkshuisvesting van Oranje Vrijstaat” bezetten twee gemeentepanden in de Sarphatistraat die zijn toegewezen aan het Weesperpleinziekenhuis. Ze willen er slecht behuisde studenten, kamerbewoners en ongehuwde moeders in onderbrengen.

dinsdag 24 Het werk aan de rondweg rond Amsterdam verloopt moeizaam, geeft verkeersminister Joop Bakker (ARP) toe aan PvdA-kamerlid Ed. van Thijn tijdens de begrotingsbehandelingen in de Tweede Kamer. “Wat we daar doen, is matig en mager.”

woensdag 25 De Amsterdamse rechtbank veroordeelt een voormalige ambtenaar van de dienst Volkshuisvesting voor het aannemen van steekpenningen van woningzoekenden en het plegen van oplichting tot twee jaar gevangenisstraf. Ook mag de 29-jarige man gedurende vijf jaar geen ambtelijke functies uitoefenen.

 

| 25 JAAR GELEDEN |

1995

Zaterdag 11 maart 1995
‘Drugshandel koopt discotheekeigenaren om’

“Ik heb nu al spijt dat ik dit boek heb geschreven”, verzucht ex-drugsdealer ‘Chaktow’ in Het Parool. Chaktow, een pseudoniem ontleent aan een Noord-Amerikaanse indianenstam, houdt zich schuil na het verschijnen van Het verhaal van een drugsdealer. Hij beschrijft een criminele drugsorganisatie in het roze Amsterdamse uitgaanscircuit, die innige banden onderhoudt met discotheekeigenaren. Namen en locaties zijn veranderd. Als levensverzekering is bij de notaris een lijst gedeponeerd met de echte namen, telefoonnummers en adressen.

Één naam noemt hij wel in de krant: Manfred Langer, de onlangs overleden eigenaar van discotheek iT (foto). Maar meelopen met de onderwereld is in andere clubs net zo gewoon, zegt Chaktow: “Elke disco-eigenaar verdient aan de drugshandel.” Drugsexpert August de Loor spreekt hem tegen: de directies zijn sterk tegen drugs. “Bij Manfred moest je er niet mee aankomen.” Chaktow: “Die De Loor weet niets van drugsgebruik in de homoscene.”

 

 

Maart 1995

woensdag 1 Minder dan de helft van de circa 60 Amsterdamse wisselkantoren heeft zich geregistreerd bij De Nederlandsche Bank, die met een verplicht register een halt wil toeroepen aan witwaspraktijken.

donderdag 2 In de Kattenburgerstraat lost een psychotische 37-jarige bewoner vier schoten, als een huisarts begeleid door agenten zijn huis wil betreden. De huisarts en een agente worden getroffen.

zaterdag 4 De Werkgroep Waterstaat presenteert een plan voor IJburg op enorme platforms boven het water van het IJmeer. De nieuwe woonwijk zou zo “de uitstraling van Venetië” kunnen krijgen.

maandag 6 Een klant van de Rabobank in de Jan Evertsenstraat treft ’s morgens in de kluisruimte drie opgesloten bankmedewerkers aan. Zij blijken overmeesterd door twee insluipers, die ervandoor zijn met de inhoud van 300 kluisjes.    

vrijdag 9 Meer dan 45.000 van de ruim 700.000 Amsterdammers drinken dagelijks grote hoeveelheden alcohol, blijkt uit onderzoek van de GG & GD. Vooral in de binnenstad.

zaterdag 11 In de Leliedwarsstraat opent burgemeester Schelto Patijn het Theo Thijssen Museum in het herbouwde geboortehuis van de onderwijzer en schrijver.

woensdag 15 De vergunningsprijs voor een commerciële standplaats op de vrijmarkt van Koninginnedag op Damrak, Rokin, Spui en Koningsplein gaat omhoog van f 50,- naar f 304,-.

woensdag 22 De Amsterdamse politie heeft een bende opgerold verdacht van tientallen gewelddadige straatberovingen en 40 gewapende overvallen op postkantoren, horecaondernemingen en woningen.

dinsdag 28 Museum Van Loon brengt naar buiten dat op 9 maart het portret van burgemeester Willem van Loon, in 1667 geschilderd door Juriaen Ovens, uit het museum aan de Keizersgracht gestolen is.

woensdag 29 De maximumsnelheid in de binnenstad gaat volgend jaar naar 30 kilometer per uur, hoofdwegen uitgezonderd. Ook het vrachtverkeer moet verminderen, volgens het plan, dat f 20 miljoen kost.

donderdag 30 Aan de balie van Museum Van Loon meldt zich een man met het gestolen schilderij van Juriaen Ovens. Hij heeft het doek voor f 300,- gekocht van een junkie, zegt hij. De recherche gelooft zijn verhaal niet en houdt hem aan.

 

Peter de Brock

Maartnummer 2020

 

 

 

Delen:

Editie:
Maart
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden
Tijdperk:
1950-2000