50 en 25 jaar geleden | 1970 en 1995

50 jaar geleden

1970

DONDERDAG 8 OKTOBER
AMVJ KONDIGT SLUITING ZWEMBAD AAN

Het zwembad in het AMVJ-gebouw aan het Leidsebosje gaat dicht. Sluiting is onvermijdelijk, zegt algemeen secretaris J. Nauta. Eerder vandaag dan morgen. “Het bad is uitgewoond. In de oorlog hebben de Duitsers in het gebouw gezeten en daarna Canadezen. Alleen al een nieuwe overkapping is onbetaalbaar voor ons.” Exploitatie loont niet meer door de leegloop van de binnenstad en vermindering van het aantal schoolzwemuren. Na overleg met de gemeente wordt gewacht tot de opening van het nieuwe Sloterparkbad, in september 1972. Ooit zwom de Amerikaanse zwemlegende Johnny ‘Tarzan’ Weissmüller in training voor de Olympische Spelen van 1928 een officieus wereldrecord in het bad.

 

Oktober 1970

zondag 4 Drie mensen komen om het leven bij een botsing tussen twee personenauto’s na een slippartij op de Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord, onder wie de tweejarige Kora Berk uit Purmerend.

maandag 5 Het wassenbeeld van Roel van Duijn in Madame Tussauds is met een laken onttrokken aan het oog van de bezoekers, op verzoek van het Kabouter-raadslid zelf. Op het laken staat de tekst ‘Ik wil anarchisties leven’. Van Duijn wil dat het beeld wordt verwijderd: “Dit is een frats!”

vrijdag 9 Vandaag is het Mr. Visserplein geopend, het eerste verkeersknooppunt in Amsterdam dat uit drie niveaus bestaat: een autotunnel, een voetgangersonderdoorgang en een trambrug.

zondag 11 Hans Snoek, oprichtster en leidster van het Scapino Ballet, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Cultuurminister Marga Klompé speldt haar bij de viering van het 25-jarig bestaan van het jeugdballetgezelschap in het RAI-congrescentrum de onderscheiding op.

donderdag 15 Tegen sluitingstijd overvallen twee gewapende mannen het kantoor van de Nederlandse Middenstandsbank op de hoek Churchilllaan /  Scheldestraat. Ze gaan er op de bromfiets vandoor met een buit van f 20.000,-.

zaterdag 17 Een vervroegde intocht van Sinterklaas op zaterdag 7 november valt verkeerd bij leerkrachten, ouders en gemeenteraadsleden. Zij vrezen dat de kinderen veel te lang nerveus zullen zijn. Amsterdam wil de goedheiligman eerder laten komen om 3000 congresgangers van de American Society of Travel Agents een plezier te doen. Speciaal voor hen moet langs de route een tribune komen.

woensdag 21 Een felle brand verwoest Damrak 49. Alles gaat in de vlammen op: de kantoorboekhandel van de Gebroeders Winter beneden, een uitzendbureau, een filmbedrijf en een confectieatelier op de bovenverdiepingen.

vrijdag 23 Kruidenier Hendrikus Blommers overlijdt in zijn winkel, Raadhuisstraat 10, terwijl rechercheurs onderzoek doen naar de gewelddadige overval gisteren. Hij was hartpatiënt.

woensdag 28 De vervroegde intocht van Sinterklaas gaat niet door. Na druk van het gemeentebestuur verschuift het Initiatief Comité Amsterdam de datum van 7 naar 14 november.

 

25 JAAR GELEDEN

1995 

WOENSDAG 25 OKTOBER
SNELTRAM EIST OPNIEUW EEN LEVEN

Op de Buitenveldertselaan verongelukt de 15-jarige Dorien van den Brom. Het meisje wordt geschept door sneltram 51 als ze met haar fiets aan de hand oversteekt bij de kruising met de Van Boshuizenstraat. Twee weken geleden was er ook al een dodelijk geval met een 14-jarige scholier bij een perron. Minder ernstig liep het af met een busje van de plantsoenendienst dat door rood reed: de twee inzittenden belandden in het ziekenhuis. Het GVB start nu een onderzoek naar de veiligheid van de Amstelveenlijn, die talrijke gelijkvloerse kruisingen heeft. “Gelijkvloerse kruisingen kunnen eigenlijk niet meer”, aldus een GVB-woordvoerder. “Een veilige situatie vraagt om een verhoogde of verlaagde tramlijn. Maar dat werd bij de aanleg te duur gevonden.” (Foto: de gelijkvloerse kruising met de Arent Janszoon Ernststraat.)

 

Oktober 1995

zondag 1 In een camper op Camping Zeeburg komt een 19-jarige Duitse toerist door koolmonoxidevergiftiging om het leven.

woensdag 4 Bewoners en ondernemers op de Elandsgracht zijn niet blij met de het AutoDelen-project, waarvoor verkeerswethouder Ernst Bakker (D66) vrijdag de aftrap gaat verrichten. Ze vrezen eerder meer dan minder parkeerproblemen in de buurt.

vrijdag 6 Kunstenaar Rob Scholte en zijn vrouw Micky Hoogendijk loven een “zeer hoge beloning” uit voor tips die leiden naar de dader van de bomaanslag op 24 november 1994, waarbij Scholte beide benen verloor.

maandag 9 De politie arresteert zes jongeren in Amsterdam-Noord op verdenking van tientallen inbraken en autodiefstallen. De buit is opgegaan aan drank en drugs.

Ajax-spits Patrick Kluivert (19) veroorzaakt een dodelijk verkeersongeluk op de Westergouw in Noord.

zaterdag 14De kleine theaters verkeren in grote problemen door rigoureuze bezuinigingen van de stadsdelen. Het Polanentheater, Theater Krater en De Rietwijker hangt sluiting boven het hoofd.

maandag 16 Onbekenden gooien om vier uur ’s ochtends molotovcocktails naar een portiekflat aan de Burgemeester van Leeuwenlaan in Slotermeer. Twee woningen vatten vlam. De politie houdt rekening met een racistische actie.

maandag 23 Bewoners van de Bijlmerflats Gerenstein, Echtenstein, Gooioord, Groeneveen en Frissenstein proberen tevergeefs de sloop van Geinwijk stil te leggen. Al maanden is er grote stofoverlast, die leidt tot benauwdheid en huidklachten.

woensdag 25 Parkeerbeheer handelt klachten van foutparkeerders beter af, constateert Gemeentelijk Ombudsman Nora Salomons. De dienst geeft vaker fouten toe en houdt zich strikter aan de regels.

vrijdag 27 Priester Antoine Bodar van de rooms-katholieke kerk De Krijtberg moet per 1 januari zijn biezen pakken. Officieel vanwege een procedurekwestie, maar parochianen weten beter: “Hij is een goede priester. Er moet dus meer achter zitten.”

zaterdag 28 Het gemeentebestuur wil zwartwerken en bijklussen door brandweerpersoneel aan banden leggen. Onlangs werden twee brandweerlieden veroordeeld wegens handel in harddrugs.

 

Oktober 2020

Delen:

Editie:
Oktober
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden
Tijdperk:
1950-2000