50 & 25 jaar geleden: september 1973 en 1998
Donderdag 20 september 1973: Cotton Club raakt tapvergunning kwijt
Exploitant F.J. Smit (64) van de Cotton Club aan de Nieuwmarkt negeert de intrekking van zijn tapvergunning. Hij voelt zich slachtoffer van een hetze van de politie tegen zijn voornamelijk Surinaamse klandizie. Een hoofdinspecteur van bureau Warmoesstraat bevestigt dat de Cotton Club vaker door agenten wordt doorgelicht dan andere horecagelegenheden: ‘Het is een café dat uitsluitend door Surinamers wordt bezocht en daar is onlosmakelijk mee verbonden dat er in drugs wordt gehandeld.’ Een recente schietpartij blijkt de doorslag te hebben gegeven voor het tapverbod. Smit: ‘Als er een vliegtuig wordt gekaapt hef je de KLM toch ook niet op?’
September 1973
maandag 3 De politie heeft nog geen spoor van de vier buitenlandse mannen die eerder de ochtend een gewapende overval pleegden op Streep Diamonds aan de Amstel.
donderdag 6 ‘Als ze niet met zoveel agenten waren gekomen waren we op de vuist gegaan,’ aldus woonwagenbewoner Van Reken bij het zien van de enorme politiemacht die vijf illegale caravans komt verwijderen van het woonwagenkamp aan de Slibweg in Osdorp.
zaterdag 8 Uit een onderzoek van de Nederlandse Stichting voor Statistiek blijkt dat tweederde van de Amsterdamse ondervraagden hun leefsituatie als onveilig beschouwt. De helft wijdt dat aan het te milde strafbeleid, zes procent is zelfs voor herinvoering van de doodstraf.
maandag 10 Een waslijn en een heg zorgen dat een 25-jarige bouwvakker een sprong van zijn balkon aan de Schalk Burgerstraat overleefd. De politie, brandweer en GGD zijn ter plaatse omdat de man eerder ‘buiten zinnen van woede, vermoedelijk na het drinken van vele glazen bier’ als een gek in zijn auto door de buurt had gereden.
woensdag 12 De gemeenteraad verwerpt het voorstel voor een heffing van drie procent op de elektriciteitsnota van Amsterdammers. Daarmee zou de gemeente bijdragen aan de bouw van de snelle kweekreactor in het Duitse Kalkar.
donderdag 13 De Amsterdamse dierenactivist A.H. Klees dient in een klacht tegen de NOS vanwege de ‘geestelijke en lichamelijke kwelling’ van chimpansee Tato in de populaire tv-serie Ti-Ta-Tovenaar: ‘De grijns op zijn gezicht is duidelijk een grijns van kwaadheid.’
zaterdag 15 Kinderlokker D. (36) bekent dat hij de achtjarige Ronald Wijthoef uit de Celebesstraat gewurgd heeft na diens weigering tot het verrichten van seksuele handelingen. Hij heeft hem dood achtergelaten aan de Kanaaldijk, maar Ronald blijkt slechts bewusteloos te zijn geworden.
zondag 16 In de vroege nachtelijke uren sticht de 37-jarige R. van D. brand in de woning van zijn vrijdag overleden schoonvader aan de Czaar Peterstraat. Bij zijn aanhouding verklaart hij dat dit de laatste wens was van de overledene.
woensdag 19 De vierjarige Claudia van der Lei uit Amsterdam mag als miljoenste bezoeker van Artis dit jaar op de foto met twee leeuwenwelpjes.
donderdag 20 In het St. Lucasziekenhuis overlijdt de Amerikaanse tenorsaxofonist Ben Webster op 64-jarige leeftijd. Webster woonde de afgelopen jaren regelmatig in Amsterdam.
woensdag 26 De sanering van de Jordaan gaat veel meer kosten dan eerder begroot: niet 500 miljoen maar eerder twee miljard gulden.
Maandag 7 september 1998: Rijnstraat in opstand tegen de ‘Raf-terreur’
In de Rijnstraat moet restaurant China Grand na 26 jaar plaatsmaken voor een nieuw filiaal van het audio-imperium van Amnon Rafalowicz, die recentelijk ook een kapper uitkocht. Daarvoor deden een groenteboer, twee dierenwinkels en een verzekeringsagent hun zaak van de hand. Het winkelpand van China Grand blijkt al tien jaar in zijn bezit. Compassie met uitbater Kee Lam Lim heeft hij niet. De buurt blijkt de dominantie van Raf-zaken in de ooit gevarieerde winkelstraat beu en is een handtekeningenactie begonnen. Rafalowicz: ‘Het is een klein groepje bewoners dat de pik op me heeft en nu mensen weet te mobiliseren voor hun nieuwe speeltje: de buurt-Chinees.
September 1998
dinsdag 1 In de Wladimir Studios aan de Lijnbaansgracht beginnen de eerste veertien leerlingen aan de musicalopleiding van acteur en cabaretier Frank Sanders.
woensdag 2 In zijn woning aan de Lutmastraat wordt een 54-jarige Amsterdammer gearresteerd, nadat in het vriesgedeelte van de koelkast het twee weken geleden door hem bij een caféruzie afgebeten stuk neus van een rivaal wordt aangetroffen. In een bevroren glas melk
vrijdag 4 De Anne Frankstichting bevestigt dat het enige filmfragment van Anne Frank, waarin ze op het Merwedeplein uit het open raam hangt om een glimp op te vangen van een bruidspaar, om ‘onverklaarbare redenen’ is kwijtgeraakt.
dinsdag 8 Hoofdcommissaris Jelle Kuiper pleit voor de invoering van ‘recidivistenkampen’ voor de daders van straatroven, die volgens hem in bijna honderd procent van de gevallen gepleegd worden door allochtone jongeren.
donderdag 10 Frank en Ronald de Boer, die onder hun tot 2004 lopende contract bij Ajax uit willen, hervatten onder grote publieke belangstelling de training. De tweeling blijkt akkoord met een door de club voorgesteld compromis over een eventueel eerder vertrek.
woensdag 16 Zes Ajaxsupporters die vorig jaar in Beverwijk betrokken waren bij de massale vechtpartij met aanhangers van Feyenoord waarbij F-Sider Carlo Picornie omkwam, worden veroordeeld tot werkstraffen van 100 tot 140 uur.
maandag 21 ‘We zoeken wel een nieuwe plek,’ reageert drugsverslaafde Leo op het sinds vandaag geldende verbod op het gebruik van drugs en alcohol op de trappen van de Albert Heijn achter het Paleis op de Dam. Volgens methadongebruiker Ed verpest een kleine minderheid het voor de rest: ‘Het zijn vooral de daklozen die voor problemen zorgen.’
woensdag 23 De 1,2 miljoen gulden kostende herbestrating van de Dam blijkt volgens een rapport weggegooid geld: de ingehuurde aannemer had geen ervaring met de gebruikte materialen, gemeentelijke diensten werkten elkaar tegen en na oplevering er was geen geld over voor noodzakelijke reparaties.
vrijdag 25 Stichting Gay Games trekt haar faillissementsaanvraag in na een akkoord met de gemeente over een volledige kredietgarantie van vijf miljoen gulden. Ongeveer 250 kleine crediteuren en de grote schuldeisers krijgen nu alsnog hun geld.
zondag 27 Bij een ontsnappingspoging uit een raam op de tweede verdieping aan de achterzijde van politiebureau Warmoesstraat raakt een 25-jarige arrestant ernstig gewond als hij op een steiger aan het Damrak terecht komt.
Header: De Cotton Club in oktober 1973. Hans Peters, Anefo / Nationaal Archief
Delen: