50 & 25 jaar geleden: september 1972 en 1997

Maandag 4 september 1972: Ajaxbestuur heft honkbalsectie op

Het besluit van het hoofdbestuur van Ajax om zijn 51-jarige honkbalafdeling met directe ingang op te heffen, komt volgens Het Parool niet geheel onverwacht: ‘Al aan het begin van het seizoen was bekend dat Ajax de scheiding tussen betaald en amateurvoetbal zou willen aangrijpen om de honkbalsectie af te stoten.’ Maar de abrupte besluitvorming kwam nu wel over als een ‘onelegante oplossing’, zo pal voor de degradatieduels tegen HCK. Honkbalsecretaris Willem Niepoth: ‘Het is een grof schandaal dat we niet zelfstandig verder mogen!’

woensdag 6 Voor een bankoverval op de AMRO-bank aan het Valeriusplein arresteert de politie drie Italiaanse bankovervallers en twee vrouwen, na een spectaculaire achtervolging door Amsterdam-Zuid waarbij over en weer schoten worden gelost. 

donderdag 7 Olympisch worstelaar Bert Kops arriveert in Amsterdam. Hij heeft geen zin meer in de Spelen van München, nadat de gijzeling van de Israëlische equipe door Palestijnse terroristen in een bloedbad is geëindigd.

vrijdag 8 Een agent schiet in het Vondelpark ‘de uit Suriname afkomstige’ Paul Heesbeen (23) dood, als deze met een Indonesische kris begint te zwaaien.

zondag 10 Judoka Wim Ruska wint op de Olympische Spelen zijn tweede gouden medaille.

maandag 11 ‘Een paar van onze spelers zouden positief gereageerd kunnen hebben op de dopingcontrole uit wielerkoersen,’ bekent Ajax-clubarts John Rolink na het met 4-0 gewonnen thuisduel tegen NEC. Alle Ajacieden hebben volgens hem ‘iets extra’s’ gekregen na het eerste duel om de wereldbeker tegen het Argentijnse Independiente.

donderdag 14 De verwachte verhoging van elektriciteitstarieven voor huishoudelijk gebruik zullen het gemeentebestuur vijf miljoen gulden per jaar opleveren. Volgens de communistische raadsfractie wordt hiermee het tekort op de gemeentebegroting afgeschoven op de minst draagkrachtigen.

dinsdag 19 De vreemdelingenpolitie maakt jacht op de Engelse fotograaf E.M.C., een ‘zeer gevaarlijke psychopaat met pedofiele neigingen’ die volgens de Engelse recherche na zijn ontsnapping uit een psychiatrische kliniek de wijk heeft genomen naar Amsterdam.

woensdag 20 De Amsterdamse politie stelt in samenwerking met de postale recherche een onderzoek in naar de herkomst van veertien bompakketten, die vanuit Amsterdam zijn verzonden naar Israëlische diplomatieke vertegenwoordigingen in Londen, Parijs en Geneve.

donderdag 21 Politie en posterijen over de gehele wereld nemen extra veiligheidsmaatregelen in verband met de aanhoudende stroom bombrieven die vanuit Amsterdam naar Israëlische vertegenwoordigingen worden gestuurd.

zondag 24 Tijdens de speedbootraces op de Amstel gaat wereldkampioen Cees van der Velden kopje onder bij een uitwijkmanoeuvre bij de Berlagebrug.

donderdag 28 In het Olympisch Stadion rijkt koningin Juliana de wereldbeker uit aan Ajax, na de 3-0 thuiszege op het Argentijnse Independiente.

vrijdag 29 De winkeliers van winkelcentrum Waterlandplein luiden de noodklok: sinds de opening van winkelcentrum Buikslotermeerplein en vooral van het V&D-filiaal aldaar is hun omzet drastisch gekelderd. 

zaterdag 30 De CMC-Melkunie kondigt sluiting aan van de distributiecentra aan de Overtoom en in de Jan Steenstraat.

  

Header: Politiebureau aan de Warmoesstraat in 1982 / Hans van Dijk, Anefo, Nationaal Archief

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Abonneer je Arrow right Geef cadeau Arrow right

Maandag 22 september 1997: Onderzoek naar dood dakloze Adrie

De bekende zwerver Adrie van Driel (48) klopt weer eens aan bij politiebureau Warmoesstraat om zijn roes te kunnen uitslapen. Maar deze maandag vangt hij bot, het politiebureau wordt net ontsmet vanwege een kakkerlakkenplaag. Als hij door agenten buiten de deur wordt gezet, valt hij volgens het politierapport op straat en overlijdt in het ziekenhuis aan het daarbij opgelopen hersenletsel. Zijn familie vraagt om opheldering. Een paar dagen later worden twee agenten aangehouden, als uit onderzoek van de patholoog-anatoom blijkt dat het hersenletsel is opgelopen door geweld.

dinsdag 2 Onverdraaglijk, vindt burgemeester Schelto Patijn de manier waarop de Haagse politiek beslist over het lot van de Turkse kleermaker Zekeriya Gümüs uit de Pijp en zijn familie, die met uitzetting worden bedreigd.

vrijdag 5 Scheikundeleraar Vincent van Loon opent op zijn schip Hendrika Maria in de Prinsengracht het Woonbootmuseum Amsterdam.

zondag 7 Als een man tijdens het kijken naar de voetbalinterland Nederland-België in een café op de Nieuwendijk even naar buiten gaat, wordt hij doodgestoken.

maandag 8 De Nieuwe Zon aan de Overtoom, het oudste Nederlandse veilinghuis van inboedels en nalatenschappen, wordt door de rechtbank failliet verklaard.

woensdag 10 Ajax gaat samenwerken met het Zuid-Afrikaanse voetbalinternaat Esselyn School of Excellence uit Johannesburg en krijgt daarmee het recht om elk jaar twee talenten naar Amsterdam te halen.

donderdag 11 In vrijwel alle basisscholen in Zuidoost blijkt asbest verwerkt. Volgens het stadsdeelbestuur is nergens sprake van een noodsituatie.

zaterdag 13 Binnen een half uur is de platenafdeling van RAF in de Rijnstraat door haar exemplaren heen van de cd-single Candle in the Wind, een ode van Elton John aan de in Parijs bij een auto-ongeluk overleden Engelse prinses Diana. De Bijenkorf richt zelfs een speciale kassa in voor het gewilde plaatje.

zondag 14 Op het Leidseplein bijt een verdachte van een nachtelijke vechtpartij een stuk oor af van een agent.

woensdag 17 Schiphol mag van de gemeenteraad doorgroeien tot 60 miljoen passagiers per jaar, mits de geluidsoverlast binnen de perken blijft.

maandag 22 Negentien leden van de harde kern van de Ajax F-side worden van hun bed gelicht door een speciaal opsporingsteam van de politie en het openbaar ministerie, op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

dinsdag 23 De politierechter veroordeelt een 31-jarige man zonder woon of verblijfplaats tot vijftig gulden boete, voor het weggooien van een leeg colablikje tussen de rails van metrostation Reigersbos.

zaterdag 27 De fiscus legt direct na afloop van de opera Aida in de Amsterdam Arena beslag op de kostuums en decors, uit vrees dat de in financiële problemen verkerende organisator Guiseppe Raffa de btw over de kaartverkoop niet afdraagt.

Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
September
Jaargang:
2022 74
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden
Tijdperk:
1950-2000