50 & 25 jaar geleden: november 1972 en 1997

Woensdag 22 november 1972: Veiling Floriade 

De tweede editie van de Floriade in Amsterdam-Zuid was een groot succes. Maar liefst vijf miljoen mensen bezochten de tuinbouwtentoonstelling. Na sluiting op 1 oktober bleven er in het speciaal aangelegde Amstelpark enkele attracties intact, zoals het treintje, de midgetgolfbaan en de rododendronvallei. Op 22 november worden veel andere kavels in de RAI geveild, ook onder grote publieke belangstelling. Een fontein, aangedreven door tien waterpompen en belicht door veertig schijnwerpers, verhuist voor 70.000 gulden naar Maastricht. Een tien meter lange schutting met kijkgaten, volgens veilingmeester Troostwijk ‘leuk voor een nudistenkamp’, wordt afgeslagen op 150 gulden.  

donderdag 2 Impresario Lou van Rees ontdekt in het Concertgebouw dat de door hem geboekte Jackson Five inmiddels bestaan uit zes zingende broers.  

zaterdag 4 Een plan van Rijkswaterstaat stuit op kritiek van milieudeskundigen. Na sloop van de verontreinigde Philips Duphar fabriek aan de Hemdijk wil men de giftige stoffen in oude schepen laten afzinken in zandputten in het IJmeer. 

zondag 5 Bij een treinbotsing tussen een rangeerlocomotief en een personentrein in het Centraal Station raken elf passagiers gewond. Negen van hen kunnen na behandeling in het ziekenhuis naar huis.  

maandag 6 De 43-jarige Amsterdamse losarbeider F. H. wordt aangehouden op verdenking van brandstichting in een sigarenzaak in de Eerste Boomdwarsstraat. De politie houdt rekening met wraak, omdat de man vroeger op de bovenwoning heeft gewoond. 

donderdag 9 In Hotel Weber aan de Marnixstraat wordt de 63-jarige vaste klant Willy Wethly naakt aangetroffen, doodgestoken met een schaar. De vermoedelijke dader, Walter M. C. (26), die zich uitgeeft voor privédetective gespecialiseerd in moordzaken, wordt enkele uren later aangehouden.   

zaterdag 11 Een felle uitslaande brand in het voormalige hotel ’t Gouden Hoofd aan het Rembrandtplein maakt vijftien personeelsleden van het Caransahotel en het Doelenhotel dakloos. Ze woonden in het gebouw woonden. 

woensdag 15 Bij het slaan van de eerste paal voor 230 nieuwe woningen in de Dapperbuurt breken gevechten uit tussen de politie en leden van actiegroep De Sterke Arm, waarbij ook wethouder Han Lammers klappen oploopt.  

zaterdag 25 Tijdens een nachtelijke woordenwisseling over een ‘futiliteit’ voor de deur van de Funenbar aan de Mauritskade lopen twee cafébezoekers schoten in hun buik op.  

maandag 27 Een gasexplosie verwoest de derde en vierde etage van het pand Kalverstraat 103. Op straat wordt voorbijganger R. Rothstein in het gezicht verwond door rondvliegende glasscherven. 

dinsdag 28 In de Transvaalstraat wordt het Surinaamse gezin Levant samen met meer dan vijftig vrienden en vertegenwoordigers van sociale instellingen en werkgroepen uit de voor de familie gekraakte woning gezet.  

woensdag 29 VMF/Stork-Werkspoor kondigt ‘ter afronding van de drie jaar geleden begonnen reorganisatiemaatregelen’ het ontslag aan van nog eens 125 tot 150 personeelsleden van Machinefabriek Werkspoor-Amsterdam. Ook 50 mensen bij Stork Apparatenbouw in Amsterdam-Noord moeten weg. 

 

Header: Reuzenrad bij de ingang van de Floriade in april 1972. Foto J.M. Arsath RO’IS/Stadsarchief Amsterdam 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Abonneer je Arrow right Geef cadeau Arrow right

 

De kopgroep van de marathon op het Zeeburgerpad, hoek Veelaan. Foto Freerk de Vos/ Stadsarchief Amsterdam 
 

Zondag 2 november 1997: Verkeerschaos bij marathon

De 22ste editie van de Marathon van Amsterdam loopt uit op een verkeerschaos, waarbij zowel de binnenstad als de ring totaal onbereikbaar worden. Op het Haarlemmermeercircuit laat de politie auto’s één voor één het loopparcours kruisen op weg naar de uitvalswegen. ‘Het mag eigenlijk niet. Maar het is een gekkenhuis, alles stond vast en de mensen konden geen kant op,’ aldus een agent. Burgemeester Schelto Patijn verwijt de verkeerschaos aan de organisatie, die het parcours pas laat zou hebben gecommuniceerd naar gemeente en bewoners. De marathon wordt gewonnen door de Keniaan Sammy Korir in 2:08.24, de beste wereldjaartijd. 

maandag 3 Door jarenlange bestuurlijke verwaarlozing zijn stadsdelen de controle op schoolverzuim kwijtgeraakt. Van drieduizend leerplichtige Amsterdamse kinderen is onbekend of ze op school zitten. 

woensdag 5 De Amsterdamse politie rolt zes internationale drugsbendes op. In totaal worden met hulp van binnen- en buitenlandse recherchediensten 130 arrestaties verricht, waarvan 59 in Amsterdam.  

zaterdag 8 Staatsecretaris Ad Nuis van Cultuur plaatst negentien objecten in Amsterdam-Noord op de Rijksmonumentenlijst, waaronder de winkelwoningen aan het Purmerplein en een doktersvilla aan de Nieuwendammerdijk.  

woensdag 12 Op de Dam is wethouder Guusje Ter Horst getuige van de terugkeer van de beelden en reliëfs van het Nationaal Monument uit Duitsland, waar ze zijn gerestaureerd en geïmpregneerd met acrylhars.   

donderdag 13 De Russische Federatie legt een claim op de Malevitsj-collectie van het sinds 1993 in Amsterdam wonende echtpaar Chardjijev-Tsjaga, waarvan 79 werken vanaf morgen te zien zijn in het Stedelijk Museum. De Russen zijn van mening dat de kunstverzameling het land uit is gesmokkeld. 

maandag 17 Nu de Amsterdammertjes uit het straatbeeld gaan verdwijnen wil de dienst Stadstoezicht het foutparkeren tegengaan met detecterende stoepranden, die een signaal doorgeven wanneer er toch op de stoep wordt geparkeerd. 

dinsdag 18 De massa-arrestaties bij de Europatop in juni waren onwettig, volgens het rapport van de Commissie voor Politieklachten. De Amsterdamse veiligheidsdriehoek houdt rekening met een reeks schadeclaims.   

donderdag 20 Burgemeester Schelto Patijn blijkt aan de vooravond van de Eurotop op het laatste moment te hebben afgezien van een politie-inval in kraakbolwerk Vrankrijk aan de Spuistraat. 

vrijdag 21 In het Stedelijk Museum slaat Barnett Newman-hater Gert van B. (44) weer toe. Zette hij in 1986 zij stanleymes in Who's afraid of red, yellow and blue III, nu is het doek Cathedra het slachtoffer.  

maandag 24 Ontzetting bij de bewoners aan de Noorderbreedte in Banne Buiksloot, als blijkt dat buurman H. Opentij (79) en buurvrouw H. Run (73) door messteken om het leven zijn gebracht. 

woensdag 26 Voorzitter Roel Bazen van sociëteit De Kring ontkent dat advocaat Bram Moszkowicz niet welkom is als lid vanwege zijn verdediging van de Surinaamse legerleider Bouterse: ‘Er hadden diverse leden bezwaren, die niets te doen hadden met deze rechtszaak.’ 

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
November
Jaargang:
2022 74
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

Boekbinderij Loogman: Liefdewerk met oud papier
Boekbinderij Loogman: Liefdewerk met oud papier
Verhaal 1 november 2022