50 | 25 jaar geleden: Mei 1969 | 1994

Mei 1969

donderdag 1 Na een onrustige Koninginnedag houdt de beroering in de stad aan. Op de Dam bekladden zes jongeren het Nationaal Monument en later op de avond voert de mobiele eenheid enkele charges uit.

vrijdag 2 “Ik ben een happy mens want ik ben weer thuis”, laat Johnny Jordaan weten bij de repetities van het Jordaancabaret. De volkszanger is in januari berooid teruggekeerd uit Antwerpen en woont nu tijdelijk in een flat in Beverwijk.

zaterdag 3 “Wat eindexamen? Niks eindexamen!” Een stoet van 250 middelbarescholieren trekt van het Vondelpark naar het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht, om een aanklacht in te dienen tegen hun schoolbesturen wegens overtreding van de Wet op de kansspelen. Het eindexamen zou lijken op een gokspel. 

zondag 4 De eerste nachtbusritten zijn een groot succes: maar liefst 4000 passagiers komen erop af. 

dinsdag 6 Kinderen vinden rattengif in de zandbak in de Comeniusstraat. Het gif was door de dienst rattenbestrijding van de GG en GD bij een nabijgelegen vuilnisplaats neergelegd.

donderdag 8 Het Amsterdamsche Studenten Corps besluit om “de benadrukking van de ongelijkheid af te schaffen”. Kaalscheren van ‘feuten’ tijdens de ontgroening is vanaf nu verleden tijd. 

maandag 12 Een dertigtal studenten bezet een kamer in het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de UvA – ze willen medebeslissingsrecht op alle niveaus. De politie maakte een einde aan de actie.

dinsdag 13 De 31-jarige Chinees Sik Yin Wong wordt bij een schietpartij op de Geldersekade doodgeschoten. Achtergrond is een harde strijd over de exploitatie van gokhuizen in de Binnen Bantammerstraat.

woensdag 14 Twee uur duurt het blussen van de brand in het pakhuis van de firma Van Schijndel, groothandel in schoonmaakartikelen op de Haarlemmerdijk. Veel van het bluswater wordt opgenomen door de voorraad toiletpapier.

vrijdag 16 Het Maagdenhuis wordt in de vroege avond bezet en gebarricadeerd door 400 studenten.

woensdag 21 Na vijf dagen is het Maagdenhuis weer ontruimd; tegen bezetters  is proces-verbaal opgemaakt wegens huisvredebreuk. 

woensdag 28 Ajax verliest in de Europacupfinale kansloos met 4-1 van AC Milan. 

 

Dinsdag 20 mei 1969

Politie verwijdert de Ho Chi Minroute Maagdenhuis

In de vroege ochtenduren verwijderen politie en brandweer de provisorische luchtbrug over de Handboogstraat, tussen het door studenten bezette Maagdenhuis en de tegenover gelegen universiteitsaula. Deze ‘Ho Chi Minroute’, zoals de bezetters de luchtbrug noemden, was niet meer dan een simpele horizontale ladder. De naam verwees naar de aanvoerroutes van de Noord-Vietnamezen in hun guerrillaoorlog tegen de Amerikanen. Via de ladder werden voorraden en nieuwe bezetters aangevoerd. 

De politie zet bij het weghalen van de luchtbrug een waterkanon en traangas in. Doel van het ingrijpen is de totale isolatie van het sinds vrijdagavond 16 mei bezette bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam. De bezetters eisen inspraak in alle universitaire geledingen. Ze bieden vanaf het dak weerstand met brandslangen en gooien meubilair en dakpannen naar beneden. Om 10:15 stopt de belegering, als PvdA-raadslid Ed. van Thijn buiten een delegatie van de studenten opwacht voor een gesprek op neutraal terrein. Het waterkanon blijft in de Handboogstraat paraat, benadrukt politiecommissaris Karel Heijink: “Iedereen kan het Maagdenhuis uit, maar niemand komt er meer in.” 

 

| 25 JAAR GELEDEN |

 

94

Mei 1994

zondag 1 De zinderende huldiging van landskampioen Ajax op het Leidseplein ontaardt later op de avond in rellen en vernielingen. 

dinsdag 3 De kolonie verwilderde kippen in de tuin van de Sleep-Inn aan de Mauritskade moet weg, vindt stadsdeel Oost. De geluidsoverlast (vooral van de hanen) is enorm.

woensdag 4 De fractievoorzitters in de gemeenteraad willen harde maatregelen tegen de fractie van de Centrum Democraten. Reden is dat de inmiddels geroyeerde fractievoorzitter Yge Graman in het tv-programma Deadlineheeft gezegd dat hij verantwoordelijk is voor enkele brandstichtingen in de stad. 

donderdag 5 Het standbeeld van Picasso in het Vondelpark blijft behouden. Stadsdeel Zuid wilde het verkopen om onderhoud aan het park te bekostigen, maar kunstwethouder Ernst Bakker was daar fel tegen. 

vrijdag 6 Onder het motto ‘Slaap zacht onder de Nachtwacht’ slaan tientallen kampeerders hun tenten op voor de kampeernacht op het Museumplein, georganiseerd door de ANWB.

zaterdag 7 Het kersverse wassen beeld van CDA-lijsttrekker Elco Brinkman gaat bij Madame Tussauds het depot in, nu het CDA een historisch verkiezingsverlies heeft geleden.

dinsdag 10 De politie krijgt steeds vaker te maken met zwaar bewapende verdachten, met name ook onder jonge criminelen tussen de zeventien en twintig jaar.

woensdag 11 De werkloosheid in Amsterdam loopt de komende maanden razendsnel op tot boven de 100.000. 

vrijdag 13 Onder drugsgebruikers en hulpverleners ontstaat onrust over de opmars van ‘witte dope’, een heftige, zuivere witte heroïne met de kleur van reguliere heroïne, maar versneden met cafeïne. 

woensdag 18 Amsterdam sluit voorlopig geen belangrijke straten in de binnenstad af voor autoverkeer, omdat de winkeliers bij de proef met een autovrije Utrechtsestraat op zaterdagen omzetverlies hebben geleden.

vrijdag 20 De gemeente doet een uiterste poging om de noodlijdende IJmarkt aan de Westerdoksdijk van de ondergang te redden: de overwegend allochtone ondernemers hoeven geen huur meer te betalen. 

maandag 23 Een bouwval in de Willemsstraat is eigendom van maar liefst 350 personen, ontdekten gemeenteambtenaren. De sloopplannen zijn nu uitgesteld.

dinsdag 31 Keeper Stanley Menzo, bij Ajax op de reservebank beland, vertrekt naar PSV, waar hij de opvolger moet worden van Hans van Breukelen.

 

 

Dinsdag 10 mei 

Slager Lo Rodrigues mag niet meer uitbenen in de winkel 

Na 45 jaar sluit slager Lo Rodrigues zijn zaak aan de Vijzelgracht. Zijn patés, de radiopraatjes met Kees Schilperoort en het Vleesboek(1978) brachten hem grote faam. Hij stopt met tegenzin. De nieuwe Europese milieuregels gaan hem te veel geld kosten, zo’n anderhalve ton aan verbouwingen. “Voortaan moet ik overdag de winkeldeur dichthouden, met oog op de hygiëne”, moppert de slager in zijn witte jas. “En als ik ’s avonds afsluit, moeten de hammen en de bouten de winkel uit. Je mag niets meer open en bloot laten hangen. Dat vind ik moeilijk. Als je ’s morgens je werkplaats binnenkomt en er ligt niets in de toonbank, dat is zo kaal. Zo voel ik dat.” Uitbenen in de winkel mag ook al niet meer. Rodrigues kijkt trots terug op zijn strijd tegen de supermarkten. “De opkomst van de supermarkten was een moeilijke tijd. De mensen bleven weg, daar deed je niets tegen. Maar kwaliteit verloochent zich niet, uiteindelijk kwamen de klanten weer terug.”

 

 

Beeld: Collectie Amsterdam

Meinummer 2019

Delen:

Editie:
Mei
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden