50 | 25 jaar geleden: Maart 1969 | 1994

69

Maandag 17 maart 1969

Stempelautomaten op de tram

’t Is even wennen voor de passagiers van lijn 1, als op maandag 17 maart de deuren van de tram niet automatisch openen en ze de tramkaarten zelf moeten afstempelen. De conducteur heeft plaatsgemaakt voor stempelmachines op zeven nieuwe zelfbedieningstrams. Het oponthoud is groot. Veel mensen proppen oude, vervallen kaarten in de gleuven, die slechts kaartjes uit de verkoopautomaten op de haltes accepteren. En in de tram zijn enkeltjes alleen nog voorin bij de bestuurder verkrijgbaar. “Zelfs waren er enkelen die de knalgele automaten bij de ingangen volledig over het hoofd zagen”, aldus het verslag in Het Parool. GVB-personeel is de eerste dagen op de haltes aanwezig voor vragen, instructies en assistentie. Directeur Jacob Ossewaarde weet zeker dat het zelfbedieningssysteem de toekomst heeft: “Mijn vrouw wilde afhankelijk ook niets weten van zelfbedieningskruideniers. Als ze nu een boodschap nodig heeft, holt ze naar de supermarkt.”

Maart 1969

maandag 3 De Stichting tegen geluidshinder door vliegtuigen wil voor de hinderlijkste vluchten een dependance van Schiphol in de nieuwe polder Zuidelijk Flevoland.

dinsdag 4 “Een presentator is maar een lege huls, waar je alles in kunt stoppen.” Henk ‘Apollo’ Terlingen relativeert thuis in Slotervaart de sterrenstatus, die hij als tv-presentator heeft gekregen door zijn populaire uitzendingen over de ruimtevaart. “De bakker bezorgt brood, ik programma’s.”
            De 22-jarige violiste Vera Beths, leerlinge van Herman Krebbers, wint de eerste prijs van het Oskar Bach Vioolconcours. Impresario’s wapperen met mooie contracten. Ze lijkt enigszins beduusd: “Ik weet niet eens precies wat die aanbiedingen allemaal zijn.”

woensdag 5 Na zeventien jaar schrapt de raad het ‘ambtenarenverbod’ uit het ambtenarenreglement, dat leden van enkele met naam genoemde (linkse) organisaties uitsloot van  een baan als gemeenteambtenaar.
donderdag 6 Dagbladbedrijf De Telegraaf onderhandelt met de gemeente over een verhuizing van de redactie en de drukkerij van de Nieuwezijds Voorburgwal naar het voormalige Mariniersplein op Kattenburg. Volgens wethouder Roel de Wit is er “een moeilijkheid”: het eiland is bestemd voor woningbouw.
            Duizenden Ajaxsupporters keren terug uit Parijs, waar Ajax de beslissingswedstrijd in de kwartfinale van de Europacup I tegen het Portugese Benfica in de verlenging met 3-0 heeft gewonnen. 

zaterdag 8 De politietelefoon staat roodgloeiend als de VPRO op de radio meldt dat rellende jongeren het Huis van Bewaring aan het Kleine Gartmanplantsoen bestormen, universiteitsgebouwen bezetten en Parool-columnist Henri Knap hebben ontvoerd.Het nieuws is gefingeerd.

vrijdag 14 Eersteklasser Blauw Wit halveert de toegangsprijzen om de oude aanhang uit de volksbuurten terug te winnen.

dinsdag 25 In het Hilton Hotel beginnen de pas getrouwde Beatle John Lennon en Yoko Ono de “minst gecensureerde love-in van de eeuw”. Hun plan is simpel: “Wij begeven ons te bed. Zeven dagen later vertrekken we weer.” Vrienden en fotografen zijn van harte welkom.

vrijdag 28 Maar liefst negen maanden heeft het Centraal Bureau Herhuisvesting nodig om 7000 urgentiebewijzen aan woningzoekenden uit te reiken. Wethouder Thomas Elsenburg van volkshuisvesting roept iedereen op om niet allemaal tegelijk die urgentieverklaring aan te vragen: “dan wordt het een janboel.”    

 


25 JAAR GELEDEN |   

94

Woensdag 2 maart 1994

Fietstaxi doet het goed 

Er is toekomst voor de fietstaxi in “een gekke stad” als Amsterdam. Wendy Thielemans weet het zeker. Ze is een van de dertien studenten die vorige maand een week lang door Amsterdam reden met vijf riksja’s, Aziatische fietstaxi’s. Passagiers betaalden 3,- instaptarief plus 0,30 per honderd meter. Wat begon als een afstudeerproject –verzin iets dat uniek, origineel en winstgevend is –liep uit op een heuse mediahype. De media sprongen er bovenop, van het Jeugdjournaal tot de Herald Tribune

De riksja is een maar liefst een tientje tien goedkoper en tien minuten sneller dan een TCA-taxi, blijkt tijdens een door het televisienieuwsprogramma Nova georganiseerde een wedstrijd. Toch hebben de studenten de investering in hun zelfbedachte Riskja Service Amsterdam ruim terugverdiend, van de aanschaf van fietsjassen tot de huur van de fietstaxi’s bij een fietshandelaar in Harderwijk, vertellen ze maandag 2 maart op de evaluatie. Wendy Thielemans: “Ik word nog dagelijks gebeld door mensen die een ritje willen maken.”

 

Maart 1994

woensdag 2 Centrumpartij ’86 en Centrumdemocraten boeken verkiezingswinst bij de gemeenteraadsverkiezingen. De CD verdubbelt zelfs naar vier zetels. In Volewijck/Buiksloterham halen de extreemrechtse partijen maar liefst 20,5%.

donderdag 3 Strenge veiligheidsmaatregelen door de politie bij de begrafenis op de Nieuwe Oosterbegraafplaats van twee in het buitenland vermoorde Kroatische zigeuners. Zij zouden slachtoffers zijn van een familievete die te maken heeft met de Joegoslavische burgeroorlog.

zondag 6 “Aan het einde van de dag zullen jullie uitgeput zijn”, waarschuwt de Engelse Rosie Gunn de vijftien bezoeksters in de Melkweg bij haar workshop Porno voor vrouwen. Twee lesbische vrouwen houden het al snel voor gezien: “Veel te pikgericht!” 

dinsdag 8 Directeur Henk van Os van het Rijksmuseum draagt het schilderij De anatomische les van van dr. Deijman van Rembrandt over aan het Amsterdams Historisch Museum. 
            Stadsdeel Zeeburg wil bewoners met psychische problemen die overlast veroorzaken, dwingen te verhuizen als ze weigeren zich te laten behandelen. 
            Het inzetten van langdurig werklozen als tramconducteur, stadswachter of buurtconciërge zal de gemeente de komende jaren miljoenen guldens gaan kosten, die vooralsnog niet door rijksbijdragen worden gedekt, meldt de afdeling Financiën. 

woensdag 9 Artis mag uitbreiden tot aan het water van het Entrepotdok. 

zaterdag 12 “Als het nog een keer gebeurt, bouwen we een feestje”, beloofde juwelier Wim Nusselein vorig jaar na de 99ste overval. Afgelopen nacht was het zover in de Burgemeester de Vlugtlaan. Dus hangt nu de vlag uit en zit het personeel aan de taart. 

woensdag 16 De Amsterdamse Raad voor Monumentenzorg waarschuwt voor ‘verdere verdozing’ van de monumentale daken in de historische binnenstad door de ongebreidelde bouw van uitbouwen, terrassen en tuinen: ‘Een dak is de bekroning van een bouwwerk en geen stortplaats voor alles wat men in het gebouw niet kwijt kan.’
            Schrijver W.F. Hermans, jarenlang persona non grata in Amsterdam vanwege zijn reizen en optredens in Zuid-Afrika, opent in de Balie de lezingenreeks Het Taboe: “Ik hoop niet ooit weer gedwongen te zijn in Nederland te wonen.”

maandag 21 Door een technische storing in het klinisch dierenexperimenteel laboratorium aan de  Vrije Universiteit worden 260 muizen letterlijk gekookt. 

 

Beeld: Nieuwezijds Voorburgwal 181-225. Met op nummer 225 gebouw van De Telegraaf, Dagblad Trouw, Het Parool, Nieuws van de Dag. Collectie Stadsarchief Amsterdam

Maartnummer 2019

Maartnummer 2019
Delen: