50 | 25 jaar geleden: Juni 1969 | 1994

| 50 jaar geleden |

Juni 1969

 

Woensdag 11 juni 1969
Kunstenaars bezetten Nachtwachtzaal Rijksmuseum 

Een uur voor sluitingstijd nemen ongeveer 250 kunstenaars en enkele studenten bezit van de Nachtwachtzaal in het Rijksmuseum. Cultuurminister Marga Klompé wil niet langskomen voor een gesprek over haar beleid. Op hun beurt bedanken de bezetters voor een ontmoeting in Den Haag. Die maken zich op voor een nacht onder De Nachtwacht. “Pure anarchie” en een “derderangs revolutie,” vindt voorzitter Ger Lataster van de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars. Hij ging ervanuit dat ze de zaal na een half uur zouden verlaten om elders in het museum in discussie te gaan: “Zo jagen ze de hele actie naar de verdommenis.” Ook het hoofd van de schilderijenafdeling had gehoopt op een korte actie: “Hoe langer de bezetting duurt, hoe slechter het is voor de schilderijen.” De 70 bezetters die blijven logeren worden de volgende morgen door de suppoosten gewekt met koffie en spritskoeken, waarna ze plaatsmaken voor een nieuwe horde museumbezoekers.  

 

woensdag 4 Ajax-trainer Rinus Michels ontbreekt op de stadhuisreceptie voor de verliezende Europacupfinalist. Voorzitter Jaap van Praag: “Die hebben we naar het buitenland gestuurd, om ons voor het komend seizoen te versterken.” 

donderdag 5 De 61-jarige katholieke administrateur A. J. N., getrouwd en vader van zes kinderen, bekent dat hij volledig in de ban van ‘publieke vrouw’ Ellen R. f369.000,-  heeft verduisterd uit de kas van het Rooms-Katholiek Oude-Armenkantoor. 

zaterdag 7 Ajacied Theo van Duivenbode (25) vertrekt naar aartsrivaal Feijenoord. “Voornaamste reden is dat ik me financieel kan verbeteren. Rotterdam is ook meer sportminded.”

dinsdag 10 In de Van Beuningenstraat verwondt de eigenaresse (43) van een snoep- en frisdrankwinkeltje haar twee kinderen Alex (9) en Tilly (13) met een hamer, “vermoedelijk in een vlaag van overspanning”.  

woensdag 11 Ruim 1000 demonstranten aanwezigen in gebouw Marcanti vragen in een telegram aan justitieminister Carel Polak om de bezetters van het Maagdenhuis te ontslaan van rechtsvervolging.

donderdag 12 Drie gewapende mannen maken 200.000,- salaris en vakantiegeld buit op twee geldlopers, die in een Daf 55 onderweg zijn naar de Scheepswerf en Machinefabriek Verschure & Co. 

vrijdag 13 Na een protestmars tegen de Maagdenhuisprocessen breken er rond middernacht straatgevechten uit tussen demonstranten en agenten. 

dinsdag 17 B&W wil een geautomatiseerd meet-, registratie- en alarmeringssystemen voor luchtverontreiniging aanschaffen. Kosten: f250.000,-.

woensdag 18 De zingende straatveger Dick Willems (34) is apetrots op zijn debuutsingle De Straatveger. Ook op de B-kant staat een gezellige meezinger: De Vuilnisman.

donderdag 19 Vandaag begint steen voor steen de afbraak van de 18de-eeuwse boerderij Bijlmerlust, die moet wijken voor de bouw van de Bijlmermeer en wordt verplaatst naar een locatie aan het Gein tussen Abcoude en Driemond. 

vrijdag 20 Een stuk of tien jongeren steken voor het gebouw van dagblad De Telegraaf aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal een aantal exemplaren van de krant in brand. Volgens de politie zijn ze lid van de Socialistische Jeugd.

woensdag 25 De opdracht voor het nieuwe stadhuis op het Waterplein gaat naar de Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer. De gemeenteraad stemt in met zijn ontwerp. Over zes jaar moet het stadhuis er staan.

 

25 JAAR GELEDEN|

94

 

Woensdag 15 juni 1994
Operatie Glasnost bevrijdt Russische ‘kaasmeisjes’ 

Operatie Glasnost. Onder die naam rolt de Amsterdamse recherche een organisatie op die Russische meisjes onder valse voorwendselen naar Nederland haalde en hier tot prostitutie dwong. Ze kregen een gouden toekomst in het rijke Westen voorgespiegeld, te beginnen met vakantiewerk als kaasmeisje. De realiteit was anders. Eenmaal in Nederland werd hun paspoort afgenomen en belandden ze in de prostitutie. Zo verging het ook de acht Russische vrouwen die worden bevrijd uit enkele seksclubs. Twee hadden een klant in vertrouwen genomen, hij tipte de politie. Drie Russen en twee Nederlanders mannen zijn aangehouden. De vrouwen kregen ongeveer 250,- per maand van de vele duizenden die zij ‘verdienden’. Volgens Trijntje Kootstra van de Stichting tegen Vrouwenhandel zijn de Oost-Europese prostitutiebendes zeer gewelddadig: “Onderweg naar West-Europa worden ze vaak mishandeld en verkracht. Van die verkrachtingen worden weer foto’s gemaakt om de families te chanteren.”

 

Juni 1994

woensdag 1 Maar liefst 300 van de 400 woningen voor statushouders (als vluchteling erkende asielzoekers) staan leeg, meldt de Federatie van Amsterdamse Woningbouwverenigingen. Oorzaak is de trage afhandeling van asielaanvragen door het ministerie van Justitie.

vrijdag 3 De eerste stap naar de vorming van de stadsprovincie Amsterdam per 1 januari 1998 is gezet: er is een commissie ingesteld. 

dinsdag 7 De 67-jarige Israëliër Nagi E. staat voor de rechtbank wegens het witwassen van Colombiaanse drugsgelden in vijf geldwisselkantoren. Hij ontkent alles. “Ik kan niet lezen en schrijven, laat staan tellen.”

woensdag 8 Met strengere regels hoopt B&W een eind te maken aan de overdaad van gevelreclame in de binnenstad. Vanaf de zomer zijn alleen nog platte borden tegen de gevel en uithangborden toegestaan. 

Groenen-raadslid Roel van Duijn trakteert zijn collega’s op patat uit een eetbare zak, gemaakt van aardappelmeel: het milieubewuste antwoord op de rondslingerende patatbakken en frietzakjes rondom snackbars, zegt hij.

vrijdag 10 Het zalmroze tapijt in het Muziektheater maakt plaats voor een iets donkerder nieuwe vloerbedekking. De oude was niet schoon te krijgen. Frank Drost, hoofdgebouwenbeheer: “We hebben ons vergist in het gedrag van het theaterpubliek, dat er peuken in uittrapte en wijn op morste.” 

dinsdag 14 Amsterdamse huisartsen moeten voortaan deel uitmaken van een vaste groep collega’s. Zelfstandige artsen krijgen geen contract meer van het Ziekenfonds Amsterdam en Omstreken.

vrijdag 17 Bij een nachtelijke kraak in de VSB-bank aan het Singel zijn 390 bankkluisjes geleegd. Een gedupeerde: “Ik dacht dat mijn oudedagsvoorziening hier veilig zou liggen.”

maandag 20 Bejaarde homoseksuelen in Amsterdamse verzorgingshuizen kunnen niet of nauwelijks voor hun geaardheid uitkomen, aldus een rapport van het COC. Wie dat wel doet, krijgt te maken met negatieve reacties of pesterijen van medebewoners. 

dinsdag 21 De provincie Noord-Holland keurt het Amsterdamse plan voor de bouw van 1200 woningen in de Houthaven af. De geluids- en de stankoverlast van bedrijven is te groot.

woensdag 29 Junks en zwervers gaan eenmaal per week het Wallengebied schoonmaken. In ruil krijgen ze een maaltijd, een douche en een strippenkaart voor het openbaar vervoer.

 

Beeld: De Nachtwacht, Collectie Rijksmuseum.

 

Juninummer 2019

Delen: