50 & 25 jaar geleden: juli/augustus 1972 en 1997
Woensdag 5 juli 1972: Publieksactie voor berging scheepswrak De Amsterdam
‘Red de Amsterdam!’ Onder dat motto start het in Nederland verschijnende tijdschrift Herald Tribune een publieksactie om de 18de-eeuwse Oost-Indiëvaarder Amsterdam op te graven uit een zandbank voor de Engelse kust. Volgens hoofdredacteur Vernon Leonard is de actie nodig, nu de Nederlandse regering niet bereid blijkt de 10 miljoen voor de berging te willen financieren. Hij hoopt het wrak terug te brengen voor de viering van het 700-jarig bestaan van de hoofdstad in 1975. De Amsterdam, gebouwd in 1748, verloor op haar eerste reis in een vliegende storm het roer, waarna het stuurloze schip strandde op een zandbank bij Hastings. De bemanning wist de kust veilig te bereiken, met een deel van de lading. Maar volgens de Britse archeoloog Peter Marsden zijn er nog veel kostbaarheden aan boord, waaronder 12.000 flessen wijn.
Juli 1972
dinsdag 4 Twee gewapende mannen weten bij een bankoverval op de Spaarbank Stad Amsterdam aan de Middenweg te ontkomen met een buit van 16.000 gulden.
donderdag 6 B en W eisen dat elk transport van radioactief materiaal door de stad voortaan wordt begeleid door de verkeerspolitie.
donderdag 13 De 24-jarige postbode R. van Schaick loopt bij zijn poging om in de Kalverstraat een vluchtende zakkenroller tegen te houden een meststeek op in zijn hals.
dinsdag 18 NMB-chauffeurs van buslijn 56 weigeren de avondritten naar de Bijlmer te rijden, na het zoveelste geweldsincident met baldadige jongeren. Het GVB zet extra bussen in.
woensdag 19 In een café in de Zoutsteeg wordt de als ‘gevaarlijke misdadiger’ gekwalificeerde E.C. van O. (23) opgepakt, die op 18 juni uit het Huis van Bewaring in Rotterdam wist te ontsnappen.
vrijdag 21 ‘Ik was bereid iedere dag op de club te komen, spelers op mijn privépraktijk te ontvangen, maar wilde alleen een assistent,’ aldus de teleurgestelde masseur Salo Muller als Ajax hem na dagen onderhandelen over verlenging van zijn contract alsnog de laan uitstuurt.
Augustus 1972
woensdag 2 De Engelse baggermaatschappij William Press eist bij de Londense rechtbank 30.000 gulden van de Nederlandse overheid voor de bergingskosten van kostbaarheden uit het scheepswrak De Amsterdam, tijdens baggerwerkzaamheden.
maandag 7 Het bedrijfspand van elektriciteitsbedrijf firma Koot aan de Spuistraat wordt door een nachtelijke brand getroffen, vermoedelijk na kortsluiting.
woensdag 9 Op het Beursplein wacht de alternatieve touroperator Greg Williams op de laatste zes gegadigden voor de resterende plaatsen in zijn rijkelijk beschilderde Magic Bus met eindbestemming Nepal.
woensdag 16 Op de Dam geven veertien bands van Amerikaanse high schools en universiteiten een gezamenlijk concert.
woensdag 23 De 27-jarige werkloze C. T., die zich de afgelopen maanden heeft voorgedaan als arts, wordt aangehouden door de zedenpolitie. Hij wordt verdacht van seksuele handelingen bij tientallen verpleegsters en studenten.


Ontdek Ons Amsterdam
Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?
Abonneer jeZaterdag 5 juli 1997: Boekwinkel Van Rossum terug in de Beethovenstraat
Goed nieuws voor boekenliefhebbers in de Beethovenbuurt in Het Parool van 5 juli 1997: Boekwinkel van Rossum keert terug. De iconische zaak verdween in de herfst van 1994 uit het straatbeeld, toen eigenaar Marcus Colleran er de brui aan gaf. De winkelgalerij waar de boekhandel sinds de jaren dertig zat werd gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw. Colleran kreeg weliswaar voor twee jaar een noodkeet aangeboden, maar die was volgens hem te klein. Hij kon daarna terugkeren in de nieuwbouw, maar met een veel te hoge huur. Nu vestigt Van Rossum zich schuin aan de overkant, op nummer 32 waar tot voor kort een filiaal zat van de Bonnetterie.
Juli 1997
dinsdag 1 Met de juridische overdracht door de gemeente van het Slotervaartziekenhuis aan het ziekenhuisbestuur heeft Amsterdam geen enkel gemeentelijk ziekenhuis meer.
donderdag 3 Amsterdam wordt geplaagd door een corruptie-epidemie, schrijft Het Parool. Alleen al in 1996 en de eerste maanden van 1997 blijken meer dan zeventig ambtenaren betrokken bij malversaties, corruptie en smeergeldaffaires.
maandag 7 De GG&GD luidt de noodklok over de snelle verspreiding op basisscholen van hoofdschimmel, in 1996 nog uitsluitend aangetroffen bij schoolkinderen in de Bijlmer.
dinsdag 15 Bijna 40 procent van de 2600 nieuwkomers die in 1996 een gemeentelijke inburgeringscontract hebben getekend, heeft het scholingstraject halverwege voor gezien gehouden. Een deel kwam zelfs helemaal niet opdagen.
vrijdag 25 Locoburgemeester Jaap van der Aa verbiedt de mars van de ultrarechtse Volksnationalisten Nederland naar het confectieatelier van de Turkse kleermaker Zekerya Gümüs in de Pijp. Gümüs wordt met uitzetting bedreigd.
Augustus 1997
maandag 4 Omringd oor bodyguards brengt de Surinaamse president Jules Wijdenbosch een bezoek aan de slotavond van het Kwakoe Festival.
donderdag 7 Stadsarcheoloog Jan Baart stuit in een bouwput aan het Ouderkerksplein op de resten van een 13de-eeuws kerkhof.
maandag 11 In haar peeskamertje op de Oudezijds Achterburgwal wordt bordeelhoudster Ina Vos (70) dood aangetroffen.
woensdag 20 Couturier Max Heymans loopt bij een brand in zijn woning aan de Nicolaas Witsenstraat brandwonden op aan zijn gezicht.
zondag 24 Bij een gasexplosie in een woning in Osdorp raakt een man (25) gewond. In de verwoeste woning stuit de politie op het lijk van de vermoedelijke bewoner (71), die al een aantal dagen dood blijkt te zijn.
maandag 25 Op de eerste dag van het gemeentelijk antispijbelproject halen agenten vijf spijbelaars van straat, die met een politiebus worden teruggebracht naar hun middelbare school.
Delen: