50 | 25 jaar geleden: Januari 1969 | 1994

25 jaar geleden

 

Zaterdag 25 januari 1969

Jongens slaan amok in het Lloyd Hotel

Het is onrustig bij het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade. In de jeugdinrichting, gehuisvest in het voormalige doorgangshotel voor Europese landverhuizers naar Amerika, zitten niet alleen jongens die met de kinderrechter te maken hebben gekregen. Het ‘hotel’ biedt ook onderdak aan kinderen met opvoedproblemen of zonder voogd. De kinderbescherming ziet erop toe, niet het gevangeniswezen. 

Eerder deze maand ontving het ministerie van Justitie een anonieme brief over misstanden: wangedrag van personeel, vertoning van pornografische films en dieverij tussen de vijftig jongens onderling. “Een dwaze brief. Het is al maanden in het Lloydhotel zo rustig als maar kan”, reageerde directeur D.H. Kaasjager. “Ik weet wie de schrijver is.” 

Maar in de vroege nacht van zaterdag 25 januari is het gedaan met die rust. Enkele jongens vernielen het meubilair en slaan een groot aantal ruiten in. Een schreeuw om aandacht? Na inzet van de Mobiele Eenheid keert de rust terug. Het ministerie stelt een onderzoekscommissie samen.

 

Januari 1969

vrijdag 3 De telefoon van de Amsterdamse ziekenfondsen staan roodgloeiend, nu de premie voor de vrijwillige ziekenfondsverzekeringen in Amsterdam met 21% stijgt, ruim 4% meer dan landelijk. 

dinsdag 7 Geen vijfde landingsbaan westelijk van Schiphol en verdere uitbreiding van de luchthaven moet elders komen, stelt een PvdA-commissie uit Amsterdam en omstreken.

woensdag 8 “Ik wil niet langer medeverantwoordelijk zijn voor het bankroet en geldverspilling in deze gemeente”, voegt het onafhankelijke gemeenteraadslid Jeanne Baank-Meijer (ex-Boerenpartij) burgemeester Ivo Samkalden toe bij de behandeling van de gemeentebegroting. 

zaterdag 11De eerste zes conducteurloze tramstellen met stempelautomaten komen eraan. Eind 1970 moeten alle 150 conducteurs van de trams zijn verdwenen.

donderdag 16 De gemeentelijke badhuizen worden steeds minder gebruikt. “Maar vooral in de oude buurten voorzien ze nog in een grote behoefte”, denkt wethouder Harry Verheij.

zaterdag 18 De Groningse hoogleraar en Rembrandt-deskundige Horst Gerson betwijfelt of het schilderij De Heilige Familie bij Avond, in 1965 voor veel geld door het Rijksmuseum gekocht, wel een echte Rembrandt is. 

dinsdag 21 De griepepidemie zorgt voor pijnlijke taferelen bij een begrafenisonderneming: invalkrachten verwisselen per abuis twee stoffelijke overschotten.

zaterdag 25 De VARA zendt een vrolijk tv-programma uit met Johnny Jordaan, die in het café van Tante Leen zijn terugkeer uit Antwerpen naar Amsterdam viert. 

 

Februari 1969

dinsdag 4 InCafé Babaloe aan de Zeedijk overlijdt de 30-jarige Utrechtse koopman H. Posthouwer na een noodlottige val, tijdens een volgens ooggetuigen door hem zelf uitgelokte vechtpartij met de kroegbaas en de kastelein. 

woensdag 12 Ajax gaat in het eerste kwartfinaleduel van de Europacup tegen de Portugese kampioen Benfica onderuit met 1-3.

donderdag 13 Stop met stoken op kolen olie, stap over op aardgas, is de (nieuwe) boodschap van de gemeente aan bedrijven en bewoners.

dinsdag 18 De dienst Publieke Werken heeft de plannen klaar voor een tweede IJtunnel: van de Nassaukade naar een nieuwe verkeersweg tussen Banne Buiksloot en Tuindorp Oostzaan. 

woensdag 19 Ajax maakt in Lissabon met een 1-3 uitzege het thuisverlies in Amsterdam goed. Volgende maand wacht een beslissingsduel in Parijs. 

maandag 24 De dienst Bescherming Bevolking moet een grotere rol krijgen bij de bestrijding van rampen (vooral radiologische, bacteriologische of gasbesmetting), vindt B&W.

 

25 JAAR GELEDEN|

 

Donderdag 24 februari 1994

Amsterdam gaat duiven bestrijden

Leuk hoor, al die ‘duifies, duifies’ op de Dam, maar ze bezorgen ook een hoop overlast. Amsterdamse bestuurders en ambtenaren stoeien met talloze ideeën ter bestrijding van de ‘vliegende ratten’. Die variëren van netten ophangen en het installeren van scherpe punten tot afschieten, vergiftigen en uithongeren. Het ene is te duur, het andere onesthetisch en het derde misschien wel effectief maar ook zó diervijandig dat wordt gevreesd voor een volksopstand. 

Dierentuin Artis en de GG&GD hebben nu een effectieve, betaalbare en diervriendelijke bestrijdingsmethode gevonden: het onvruchtbaar maken van de eieren door toevoeging van nicarbazine aan duivenvoer. Aan dat spul (eigenlijk bedoeld om een parasitaire infectie te voorkomen) kleeft ook een nadeel. De duivenpoep tast dan namelijk metaal, hout, ijzer en koper ernstiger aan dan hij sowieso al doet. Het verschil zou echter gering zijn en bovendien is er veel minder mest door de verwachte halvering van de duivenpopulatie. Als het aan de Amsterdamse milieuwethouder Rik ten Have (D66) ligt, start in 1995 een veldproef.

 

Januari 1994

zondag 2 Op het WG-terrein wordt douanier Jan Willem Holm uit Alkmaar doodgeschoten tijdens een achtervolging vanaf de Corsicahaven van twee mogelijke cocaïnesmokkelaars.  

maandag 3 De kosten voor het jaarlijkse rechtzetten of vervangen van 7000 van de 62.000 Amsterdammertjes in de stad lopen uit de klauwen. Uitvinder Lo Minck uit Lisserbroek heeft een oplossing: een verende versie van het paaltje. 

donderdag 6Er komt geen ondergronds busstation voor het streekvervoer aan de voorzijde van het Centraal Station. Te duur, oordeelt burgemeester Ed van Thijn.

vrijdag 7 Directeur Elmer Mulder vreest dat het verliesgevende Slotervaartziekenhuis onaanvaardbare schade zal lijden als de fusie met het Andreasziekenhuis dit jaar niet tot stand komt. 

zaterdag 8 De 32-jarige drugsverslaafde P.S. treft bij een inbraak in de Distelvoortstraat de 72-jarige bewoonster in vergaande staat van ontbinding aan in haar stoel achter het raam.

woensdag 12De Tros start met de tweewekelijkse uitzending van een nieuwe televisiedocumentairereeks over de lotgevallen van agenten van Bureau Balistraat.

maandag 17Burgemeester Ed van Thijn vertrekt naar Den Haag als opvolger van de vorige week onverwacht overleden minister en partijgenoot Ien Dales. 

Februari 1994

donderdag 3 Honderden mensen nemen op de begraafplaats Zorgvlied afscheid van de zondag overleden oud-staatssecretaris en oud-wethouder voor de PvdA Jan Schaefer.

maandag 7 Stadsarcheoloog Jan Baart maakt de ontdekking wereldkundig van het tot dusver oudste stukje Amsterdam: de restanten van een stadsmuur uit 1306. 

woensdag 9De 17-jarige Mohamed B. bekent de moord op sigarenhandelaar André Hartman afgelopen november. De verdachte was destijds op buitengewoon verlof uit een orthopedagogische strafinrichting in Rekken. Weduwe Ans Hartman stelt daarom de staat aansprakelijk voor de moord.

dinsdag 15 Het gemeentelijk waterleidingbedrijf is van plan binnen vijf jaar alle resterende 13.000 loden waterleidingen te vervangen.

maandag 21 VVD-raadslid Ferry Houterman wil van Amsterdam ook in de weekenden een aantrekkelijke stad maken voor toeristen, door het openstellen op zondag van winkels, kunstgaleries en enkele markten

maandag 28 In de Rivierenbuurt komt een proef met het spuiten van schuimbeton onder verzakkende huizenblokken.

 

 

 

Delen: