50 | 25 jaar geleden: April 1969 | 1994

50 JAAR GELEDEN

 

Vrijdag 4 april 1969
Rudolf Noerejev opent tentoonstelling Toer van Schayck

Rudolf Noerejev is in Amsterdam! Hij schittert dezer dagen in Monument voor een gestorven jongenvan Rudi van Dantzig door het Nationaal Ballet. Tussen de bedrijven door opent hij de tentoonstelling van collega balletdanser Toer van Schayk in Galerie Krikhaar, Spuistraat 330 (links Noerejev, rechts Van Schayk). Het is er bomvol. Familie, vrienden, collega’s, kunstkenners en journalisten wringen zich naar binnen om een glimp van de wereldster op te kunnen vangen tussen de geëxposeerde plastieken en schilderijen. 

De wereldberoemde danser en societyfiguur laat een half uur op zich wachten. Eenmaal binnen is Nurejev zo overweldigd door de belangstelling, dat hij nauwelijks een fatsoenlijk woord kan uitbrengen. Het Parool: “Overstemd door journaalcamera’s zegt hij het iets bijzonders te vinden, dat een drukbezet danser ook nog een productief talent ontwikkeld heeft als schilder en beeldhouwer — wat ook iets bijzonders is! — riep vervolgens ‘Oef’ vanwege de drukte, verklaarde dat de expositie open is, dronk een glaasje water en begaf zich onder het publiek. Als een kleine veldheer. Kleiner althans dan op het toneel.”

 

April 1969

dinsdag 1  De Amerikaanse toeristenorganisatieFive Dollars a Dayzet voet op Amsterdamse bodem met een hotel in de Noorderstraat, vernoemd naar president-directeur Arthur Bernhard Frommer, de goeroe van budget travelling. Het hotel gaat schuil achter de gevels van 17de-eeuwse wevershuizen.

De fabriek van de Nederlandse Schuimplastic Industrie aan de Duivendrechtsekade wordt door een felle brand verwoest.

woensdag 2 Hans B. (46) staat terecht omdat hij in pamfletten dreigde met de vernietiging van de autofabrieken van Ford en DAF als het autoverkeer niet zou worden teruggedrongen. 

vrijdag 11 Voetbalclub DWS heeft het moeilijk. De voormalige landskampioen trekt bij thuisduels in het Olympisch Stadion niet meer dan 2000 toeschouwers. Volstrekt onvoldoende voor het dekken van de exploitatiekosten van het immense stadion. 

De 24ste editie van de Huishoudbeurs in de RAI staat in het teken van de creatieve vrouw. In de entreehal en op de beursvloer hangen ingezonden handgeknoopte wandkleden en behangontwerpen.

zaterdag 12 De 22-jarige fotograaf Lood van Bennekom jr. is weer thuis in Amsterdam na een benauwd jaar in een Oost Berlijnse gevangenis wegens hulp bij mensensmokkel. Hij werd op 21 april 1968 in Oost-Berlijn samen met zijn vriend Ruud Sternau gearresteerd, omdat zij hun paspoorten aan Oost-Duitsers hadden afgestaan, zodat die naar het Westen konden vluchten.

dinsdag 15 Rudie Kraamwinkel moet op last van burgemeester Ivo Samkalden stoppen met zijn Erotisch Panorama in het Micro Theater (Keizersgracht 717), een lofzang in samenwerking met de NVSH op de seksuele bevrijding.

donderdag 17 “Ik dacht als er tien of vijftien dames komen, dan begin ik met een bijscholingscursus, nu zijn het ér zestig!” Adjunct-directrice Frederiek Hoenson van het Wilhelmina Gasthuis kijkt tevreden terug op de wervingscampagne voor getrouwde oud-verpleegsters.

dinsdag 22 Bij Werkspoor Amsterdam gaan 1000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

woensdag 23 De Schiedamse scheidsrechter Lau van Ravens roept de hulp in van de politie als na de klassieker Feijenoord-Ajax (1-1) van afgelopen zondag de anonieme dreigtelefoontjes blijven binnenkomen. De bellers verwijten hem dat hij de Ajacied Inge Danielsson ten onrechte een officiële waarschuwing heeft gegeven en dat hij de Amsterdammers in de laatste minuten een strafschop heeft onthouden. 

 

25 JAAR GELEDEN |

Dinsdag 12 april 1994
Burgemeesterskandidatuur Schelto Patijn lekt uit 

 “Ik voel me bezwaard dat het is uitgelekt, maar ik kan er ook niets aan doen. Maar ik zeg verder niets totdat de benoeming rond is.” Schelto Patijn, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, bevestigt in het radioprogramma Met het oog op morgenwel dat hij heeft gesolliciteerd op de vacature van burgemeester van Amsterdam, maar meer ook niet. Waarom hij zo graag Ed. van Thijn –die na het plotselinge overlijden van partijgenoot Ien Dales in januari minister is geworden –wil opvolgen? Geen woord. 

Die keuze heeft hij ook niet zelf gemaakt, weet de Volkskrant: hij is door de PvdA-partijtop gevraagd om te solliciteren. En De Telegraafmeldt dat hij pas serieus in beeld kwam nadat Wim Kok had bedankt. Politiek Amsterdam reageert terughoudend maar tevreden. Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Jos van Kemenadekondigt een onderzoek naar het lek aan –hij is belast met de voordracht. Wethouder Ernst Bakker (D66) suggereert intussen dat Van Kemenade de kandidatenlijst zelf naar Het Parool heeft gelekt. Op 22 april volgt de benoeming van Patijn (midden op de foto, kijkt naar de fotograaf), zeven dagen later maakt hij kennis met onder meer de wethouders Ernst Bakker, Guusje ter Horst en Frank de Grave.

 

April 1994

vrijdag 1 De gemeenteraad en de bewoners van het Blaauwlakenblok bereiken een akkoord over de restauratie en verbouwing van het huizencomplex tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Warmoesstraat. Het plan omvat ondermeer de bouw van 125 woningen.

zaterdag 2 Er komt een fonds dat podia en concertzalen in staat moet stellen om optredens van beginnende Amsterdamse bands te boeken. 

dinsdag 5 Het personeel van de scheermesjesfabriek Schick aan de Oderweg staken 24 uur uit protest tegen de voorgenomen overplaatsing van de Amsterdamse productie naar de moederfabriek in de Verenigde Staten. 

vrijdag 8 De inbeslagname het Amsterdamse “axieblad” Bluf!in april 1987 was in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, oordeelt de Europese Commissie voor Mensenrechten.

dinsdag 12 PvdA-raadslid Armemarie Grewel protesteert in de raadzaal op geheel eigen wijze tegen de installatie van de vier fractieleden van de extreemrechtse Centrumdemocraten: zij draagt een button met de tekst Kiss me, I'm Jewish.

donderdag 14 Zeven parkeerwachten van het gemeentelijk parkeerterrein aan het Rapenburg worden aangehouden wegens grootscheepse verduistering van parkeergelden. De buit is spoorloos.

vrijdag 15 De stichting Bijlmer Meer Kunst wil in de wijk een “colosseum” voor cultuur, ambachten, sport, spel en economische bedrijvigheid, opgetrokken uit beton en ander materiaal van gesloopte Bijlmerflats.

zaterdag 16 Touringcarbussen mogen voortaan alleen nog op aangewezen plekken parkeren en passagiers in en uit laten stappen.

maandag 18 In Amsterdam wordt elke dag een vrouw verkracht of aangerand, aldus cijfers van de dienst Jeugd- en Zedenzaken van de Amsterdamse politie. 

dinsdag 19 Technisch personeel van het GVB heeft de laatste weken twee keer het werk neergelegd uit protest tegen de verloedering van het tramwagenpark.

woensdag 20 De openingsweek van de nieuwe sociëteit van het Amsterdams Studenten Corps en de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging in de Warmoesstraat levert een stortvloed van klachten uit de buurt op. De gemeente schort de vergunning op. “Kinderziekten”, reageert het corpssenaat.

dinsdag 26 De politie vist een tas met menselijke ledematen uit het water langs het Strandvlietpad in de Bijlmermeer. Mogelijk horen de lichaamsdelen bij de romp die gisteren is opgedregd uit de vijver bij de flat Echtenstein, enkele honderden meters verderop.  

 

Aprilnummer 2019

 

Beeld: Huishoudbeurs in de RAI, Europaplein 8. Frans Busselman, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Aprilnummer 2019
Delen: