5 juni 1691. Rouwstoet voor admiraal Cornelis Tromp

In een lange optocht trekken honderden mannen over de Nieuwe Herengracht. Ze dragen vlaggen, fakkels en vaandels met zich mee en kijken strak voor zich uit. Samen vormen ze de ‘lykstaatsie’ van admiraal Cornelis Tromp, opperbevelhebber van de Nederlandse vloot. 

Tien dagen eerder is die thuis in zijn bed overleden, na een lang leven waarin heldendaden worden afgewisseld met ruzies en schandalen. Behalve moedig en vakkundig was Cornelis Tromp ook ‘eigenzinnig, arrogant, ongedisciplineerd en zorgeloos’. Hij is onbeleefd, verschijnt onuitgenodigd op vergaderingen van de Staten-Generaal (en vertikt het dan ook nog om zijn hoed af te nemen) en weigert tijdens zeeslagen regelmatig bevelen op te volgen. Hij trapt zo op een heleboel belangrijke tenen, wat misschien de reden is dat hij na zijn dood geen kostbaar praalgraf krijgt in Amsterdam, zoals hij had gehoopt. Waar zijn aartsrivaal Michiel de Ruyter na zijn overlijden geëerd wordt met een grootse begrafenis in de Nieuwe Kerk, moet Cornelis Tromp (of Keesje, zoals zijn familie hem nog altijd noemt) het doen met deze ene rouwstoet op de Nieuwe Herengracht. De volgende dag wordt hij stilletjes en zonder publiek bijgezet in het familiegraf in Delft.  

Lees hier de reconstructie van de begrafenis van Jacob van Heemskerck, een zeeheld die in 1607 wél een groots Amsterdams praalgraf kreeg. 

Beeld: Lykstaatsie van Cornelis Tromp Lieutenant Admiraal Generaal van Holland en West-Vriesland. Stadsarchief Amsterdam/Jan Luyken 1692. 

 

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Amsterdammers
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1600-1700